Home

Informatie

RegieTim Johnson
Jaartal2015
Releasedatum29-07-2015
Speelduur93 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastJim Parson, Rihanna, Jennifer Lopez en Steve Martin

Wanneer de Boovs en het buitenbeentje Oh op Aarde landen, begaat Oh een ‘kleine fout’ waardoor de aartsvijanden van de Boovs ook naar Aarde komen. Oh slaat op de vlucht voor de andere Boovs en ontmoet het avontuurlijke meisje Tip en haar kat Pig. Tip is op zoek naar haar moeder die door de Boovs is ontvoerd, terwijl Oh zich moet verbergen voor zijn soortgenoten. Gaat het Oh en Tip lukken om haar moeder te vinden en de Aarde te redden van de gevaarlijke Gorgs?

Adam Rex is de bedenker en schrijver van het originele verhaal The True Meaning of Smekday waarop Home is gebaseerd. DreamWorks kocht in 2011 de rechten om van het boek een animatiefilm te maken, maar door een paar veranderingen heeft het even geduurd voordat de film uiteindelijk uit kwam. In Home gaan namelijk een paar dingen een klein beetje anders. Zo gaan Oh en Tip niet naar Australië om de moeder van Tip te vinden, maar naar Arizona. Ook heet Oh in het originele verhaal anders, namelijk J.Lo. De basis van het verhaal is verder gelukkig hetzelfde gebleven. Op het originele verhaal is afgelopen februari ook een vervolg verschenen, genaamd Smek for President. De boeken zijn nog niet naar het Nederlands vertaald, maar gezien het succes van Home zal dat vast niet lang meer op zich laten wachten.

Regisseur Tim Johnson heeft niet veel films geregisseerd, maar heeft wel al veel gewerkt aan andere animatiefilms. Bij het inspreken van de stemmen kreeg Johnson veel hulp van bekende muzikale sterren, zo horen we Rihanna en Jennifer Lopez terug in de film. Zij spraken de stemmen in van Tip en Lucy, de moeder van Tip. Naast het inspreken van de stem hebben zij ook een aantal nummers voor de film geschreven en ingezongen. Daarnaast wordt Oh ingesproken door Jim Parson. Hij heeft in veel televisieseries gespeeld, maar is vooral bekend door zijn rol als Sheldon Cooper in de serie The Big Bang Theory. Om het rijtje compleet te maken hebben de makers Steve Martin erbij gehaald om de stem van Kapitein Smek in te spreken.

In de Nederlandse versie hoor je onder andere de stemmen van Leona Phillipo en Paul Groot. Bij het vertalen van het Engels naar het Nederlands zijn er een paar dingen aangepast om het verhaal in het Nederlands net zo leuk te laten verlopen als in het Engels. Zo heten de Boovs nu Moevs en heet de kat van Tip nu Knor in plaats van Pig. Vooral dat laatste is een goede keuze geweest, want om nou Varken tegen een kat te zeggen klinkt een stuk minder leuk en aardig dan Knor. De muziek is overigens om onbekende reden niet vertaald naar het Nederlands.

Home is niet alleen voor de kleine kijkers onder ons leuk, maar ook zeker voor de volwassenen. Dit ondanks dat er hier en daar voorspelbare dingen gebeuren. Je kan niet anders dan lachen om de manier waarop de Boovs praten. Daarnaast doen de Boovs zich voor als een superieur ras, terwijl ze eigenlijk helemaal niet zo slim zijn en kunnen ze nog een hoop leren van de mensheid. De muziek die de dames Rihanna en Jennifer Lopez hebben gemaakt is lekker opzwepend en zorgt ervoor dat je mee wilt dansen. Ondanks dat je al weet dat zodra Tip de radio aanzet voor leuke muziek enkel Rihanna uit de boxen klinkt, stap je daar makkelijk gelijk overheen en moet je vooral lachen om Oh’s bewegingen.

Extra’s: De Blu-Ray Party Edition bevat een veel leuke extra’s die vooral in het teken staan van feesten en muziek. Bij ‘Oh’s party place’ neemt Oh je mee in zijn wereld vol feestjes en verschillende muziekclips. ‘Short Boovies’ laat drie korte filmpjes zien, namelijk Testing Lab, Almost Home en This is being Boov. ‘Be an artist’ legt stap voor stap uit hoe je Boovs, Tip en Pig moet tekenen en onder ‘Oh’s other extra’ vind je de bioscooptrailer en een filmpje waarin de acteurs achter de animatiefiguren uitleg geven over hun personages. Om het geheel af te maken zijn er natuurlijk enkele verwijderde scènes te bekijken.

Home is een grappige en muzikale animatiefilm geworden voor jong en oud. Alleen al bij het horen van Oh’s stem moet je stiekem lachen. Deze Blu-Ray Party Edition maakt zijn naam volledig waar en stelt met een breed scala aan extra’s zeker niet teleur. Het verhaal van de film draait uiteindelijk om familie en onwaarschijnlijke vriendschap en dat is dan ook direct de kracht van deze film. Wie wilt namelijk geen familie en vrienden om zich heen hebben? Daar wordt je sterker van als mens… en ook als alien natuurlijk.

Met dank aan Lewis PR voor het recensie-exemplaar.

30 augustus, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Jantine van Lierop