Homeland – seizoen 5

Informatie

RegieLesli Linka Glatter, Keith Gordon, John Coles, Michael Offer, Alex Graves, Dan Attiaas, Tuckes Gates en Seith Mann
Jaartal2015
Releasedatum27-04-2016
Speelduur600 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastClaire Danes, Rupert Friend, Sebastian Koch, Miranda Otto, Alexander Fehling, Sarah Sokolovic en F. Murray Abraham

Carrie is woonachtig in Berlijn en werkt als hoofd van de beveiliging voor Otto Düring, een Duitse miljardair, filantroop en voorzitter van de Düring Foundation. Ze wordt geïnformeerd door Otto dat hij van plan is af te reizen naar een Syrisch vluchtelingenkamp in Libanon, om daar bepaalde hulpfondsen veilig te stellen. Carrie krijgt drie dagen de tijd om deze gevaarlijke missie voor te bereiden. Ondertussen proberen twee Duitse ‘hacktivisten’ een website met rekrutering van Duitse Jihadisten binnen te dringen. Nadat de CIA hen op het spoor is gekomen, zetten de hackers een tegenaanval in waarbij ze toegang hebben verkregen tot het CIA-netwerk en de beschikking hebben over veel geheime documenten. Eén van deze documenten leidt naar een journalist van de Düring Foundation, en onthuld dat de Duitse inlichtingendienst de privacywetgeving van het land ondermijnt door de CIA in te huren voor toezicht en rapportage over jihadisten die zich in het land bevinden. Wanneer de Duitse overheid op de hoogte is gesteld van deze hack, dragen ze Saul op om de stekker uit het bewakingsprogramma te halen. Hij besluit om het programma onafhankelijk van de Duitsers te hervatten en doet een beroep op Quinn om vastgestelde doelwitten uit te schakelen.

Toen de wereld in 2011 voor het eerst kennis maakte met Homeland was het grote succes vooral te wijten aan het aangrijpende mysterie die de kern was voor de serie. Was Nicholas Brody (Damian Lewis) een Amerikaanse krijgsgevangene die terugkeerde naar zijn land en familie? Of was hij een stille terrorist voor Al-Qaida die in zijn gevangenschap bekeerd is naar de oppositie? Carrie Mathison (Claire Danes) vermoedde het laatste en haar zoektocht om dit te bewijzen zorgde voor één van de spannendste series van de laatste jaren. De actualiteit van de serie was één van de vele sterke punten. Na het derde seizoen verloor de serie echter een aanzienlijk deel van de prestige, toen Brody van het toneel verdween. Velen dachten dat de serie te vroeg gepiekt had en dus al over het hoogtepunt heen was, maar het vierde seizoen bewees het tegendeel. Met een berekend plan, actuele thema’s en een hoog tempo heeft showmaker Alex Gansa een waardig vervolg aan de shows’ gloriedagen gegeven.

Als het vierde seizoen als bewijs gold dat een show als deze wel degelijk zonder één van de dragende hoofdrolspelers verder kan, dan doet dit vijfde seizoen daar nog een schep bovenop. De eerste afleveringen bevat alle ingrediënten die de serie gemaakt heeft tot wat het is. Een kristalheldere filantropische stichting in Duitsland, waarvan de CIA vermoedt dat het iets te ‘clean’ is. We hebben een dreigende vluchtelingencrisis en een cyber terroristische dreiging van illegale inlichtingsactiviteiten. Maar bovenal hebben we nog steeds Carrie, de bipolaire voormalig CIA-agent die ‘overgestapt is naar de andere kant’, aldus haar voormalig CIA-baas Saul Berenson. Carrie is nog steeds de dragende kracht van de serie, op haar eigen zelfdestructieve manier. Waar ze in eerdere seizoenen bijna in een gesloten inrichting was belandt en vanwege haar curieuze gedrag werd ontslagen bij de CIA, begon ze vorig seizoen te hallucineren nadat ze placebo’s had ingenomen. Ook in dit nieuwe seizoen heeft ze weer haar eigen kenmerkende momenten, volledig op het conto van hoofdrolspeelster Claire Danes.

De actrice won voor haar rol als Carrie Mathison al twee keer een Emmy award. Bijna iedere kant van haar veelzijdige en intense karakter wordt optimaal benut. Het is een prestatie die wellicht te opzichtig zou voelen, maar ook één die we inmiddels verwachten van Danes. En met die verwachtingen komt er een perfecte associatie met haar karakter, wanner ze moeiteloos overeind blijft en je soms vergeet dat ze aan het acteren is. En Carrie maakt ook nog steeds een bepaalde ontwikkeling door, waardoor het terugvallen in oude gewoonten uit de voorgaande seizoenen ook vermeden worden. Wat je ook van Carrie vindt, ze is een eindeloze bron van drama en het creatieve team van Homeland hebben haar acties doelgericht gemaakt, ook al lijken ze soms onberekenbaar.

Terugkerende karakters dit seizoen zijn vanzelfsprekend CIA-hoofd Saul Berenson (Mandy Patinkin) en zijn sluipmoordenaar Peter Quinn (Rupert Friend), beide weer uitstekend in hun rollen. Nieuwe waardevolle toevoegingen zijn onder meer Sebastian Koch als de Duitse filantroop Otto Düring en Miranda Otto (!) als de stationschef van de CIA in Berlijn, Allison Carr.

Extra’s: Op de Blu-ray van het vijfde seizoen van Homeland is slechts ruimte gemaakt voor één extra feature, ‘de ontwikkeling van Carrie’ die een interessante blik geeft op hoe het complexe karakter van Carrie zich door de seizoenen heen ontwikkeld heeft.

Homeland – seizoen 5 brengt exact wat je kan en mag verwachten van deze serie. De makers weten de stijgende lijn van vorig seizoen door te trekken en zijn net als in de beginperiode van de show weer even creatief als actueel. De vluchtelingencrisis, terugkerende jihadisten, terroristische dreiging en cyberaanvallen. Homeland heeft een originele mix van deze actuele thema’s zonder dat het daarbij pretentieus over komt. Claire Danes is nog altijd weergaloos als de bipolaire en onberekenbare Carrie Mathison. Homeland heeft bewezen dat een serie ook zonder één van zijn dragende hoofdrolspelers kan, in de vorm van Damian Lewis, al is de show zonder Claire Danes echt ondenkbaar. Medespelers Saul en Quinn zijn nog altijd prima sidekicks van Carrie, en hebben beide hun eigen toegevoegde waarde aan de serie. In het najaar zal het zesde seizoen van start gaan en als ze het constante niveau weten vast te houden, lijkt de serie nog jaren vooruit te kunnen.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

6 mei, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer