Homeland – seizoen 6

Informatie

RegieKeith Gordon, Lesli Linka Glatter, Alex Graves, Tucker Gates, Dan Attias, Michael Klick en Seith Mann
Jaartal2017
Releasedatum25-10-2017
Speelduur600 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastClaire Danes, Rupert Friend, Elizabeth Marvel, F. Murray Abraham en Mandy Patinkin

Carrie Mathison is inmiddels weer terug in de Verenigde Staten, waar ze in New York woont en werkt voor een stichting die hulp biedt aan moslims die in de VS wonen. Ondertussen posteert een jonge moslim-Amerikaan genaamd Sekou Bah diverse video’s online op de plek van vroegere terroristische aanslagen. Hij wordt gearresteerd door FBI-agent Ray Conlin en belast met het materieel ondersteunen van terrorisme. Carrie ontmoet Sekou en bereidt zich voor om hem te verdedigen tegen de aanklacht van de overheid. Conlin verteld Carrie dat er bij Sekou thuis vliegtickets naar Nigeria, de thuisbasis van terroristisch netwerk Boko Haram, zijn gevonden en 5.000 dollar aan contanten vanonder zijn matras. Peter Quinn rehabiliteert nog van zijn blootstelling aan zenuwgas, maar vertoond tekenen van PTSD en gedeeltelijke verlamming. Saul Berenson en Dar Adal wachten bezorgd af wat de nieuwe vrouwelijke president Elizabeth Keane van plan is met hun lopende CIA-operaties.

Inmiddels is dit alweer het zesde seizoen van Showtime’s hitserie, en kan dit seizoen te boek gaan als de meest actuele verhaallijn tot nu toe. Homeland was altijd een serie met geopolitieke motieven, met verhaallijnen die veel overeenkomsten hebben met de actualiteit. Dat seizoen 6 van start ging enkele weken voor de inauguratie van Trump en het seizoen zich afspeelt rondom presidentsverkiezingen is vanzelfsprekend geen toeval. Daarnaast betreft het een vrouwelijke kandidaat en komt ook de bestaande terreurgroep Boko Haram ter sprake. Actualiteit staat hoog in het vaandel bij de makers, dat bewezen ze al in het vijfde seizoen waar aanslagen in Europa en Russische infiltratie in Amerikaanse intelligentie belangrijke thema’s waren.

De roots van Homeland liggen dichtbij de counterterrorisme serie van Fox “24”, waar bedenkers van Homeland Howard Gordon en Alexa Gansa de uitvoerende producenten van waren. Tot op zekere hoogte heeft de dramaserie van Showtime een soortgelijk voorschrijvend model gevolgd, waar ieder seizoen leidt naar een potentieel terroristische aanval die verijdeld dient te worden. Carrie Mathison (Claire Danes) is de vrouwelijke variant op Jack Bauer, een bekwame maar onrustige agent die in staat is om een hele natie van een aanslag te behoeden, zelfs als haar werk haar hele privé leven verwoest. En waar het eerste seizoen van Homeland nog veel weg had van een psychologische thriller met een stukje maatschappijkritiek, is daar sindsdien weinig meer van over.

Dit seizoen is weer geheel verlopen volgens de Homeland routine van de laatste jaren, eigenlijk sinds het Brody-tijdperk. Dit is per definitie zeker geen nadeel aangezien het niveau zeker weer naar een meer vermakelijk en acceptabel niveau is gestegen. We keren terug naar thuisbodem New York, waar Carrie nog steeds moeite heeft om haar privéleven en haar zaken gescheiden te houden. Vooral Franny blijft een grote belemmering, maar ook haar schuldgevoel jegens de conditie van Peter Quinn (Rupert Friend), die niet meer dezelfde persoon is sinds hij werd blootgesteld aan zenuwgas. Quinn speelt inmiddels geen bijrol meer en heeft een centrale rol in de serie, al gaat zijn verhaallijn behoorlijk over-the-top en hikt het tegen het belachelijke aan. Seizoen 6 doet precies wat je kan verwachten van Homeland. Het is verre van origineel, maar de prestaties van de cast, de onderlinge intriges, de terroristische dreiging houd je aandacht er het hele seizoen bij.

Extra’s:  Naast de serie is er helaas weinig bonusmateriaal op de Blu-ray release te vinden. We moeten het doen met twee specials die samen amper vijf minuten duren.
• Op Locatie New York (02:02) Een korte blik achter de schermen bij de opnames in New York City.
• Over Seizoen 6 (02:48) Een erg korte feature met wat inzichten over de gekozen verhaallijn van dit seizoen.

Homeland – Seizoen 6 zit weer boordevol actuele thema’s, waaronder presidentsverkiezingen, bekende terreurgroepen en binnenlandse intriges. De serie heeft de stijgende lijn weer te pakken nadat er enkele jaren terug een flinke dip in had gezeten. Brody was samen met Carrie het boegbeeld van de show, dus niet zo verwonderlijk dat de serie moeite had om interessant te blijven nadat eerstgenoemde van het toneel verdween. Gelukkig is inmiddels gebleken dat Carrie de serie moeiteloos alleen kan dragen, met ondersteuning van Saul en Quinn. Het haalt nooit meer het niveau van het eerste seizoen, maar blijft wel fier overeind met alle inmiddels welbekende politieke spanningen en terroristische dreigingen. Over enkele maanden wordt het zevende seizoen uitgezonden en daar kan iedereen reikhalzend naar uitkijken gezien de drastische gebeurtenissen waar dit zesde seizoen mee eindigde.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

7 november, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59f73d22ea2e1_selected-products" products="9200000076469352,9200000076468593,9200000054877812,9200000036489152" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer