Homies

Informatie

RegieJon Karthaus
Jaartal2015
Releasedatum19-05-2015
Speelduur100 minuten
DistributeurJust Film Distribution - Britt PR
CastRobert de Hoog, Manuel Broekman, Gijs Naber, Tibor Lukács, Charlie-Chan Dagelet, Carolien Spoor, Kiki van Deursen en Horace Cohen

We maken kennis met Timo, net niet helemaal volwassen en daardoor iemand die zijn leven niet bepaald op de rit heeft. Zo woont hij samen met drie vrienden en maakt hij zich net iets teveel schuldig aan een leugentje om bestwil. Dit tot ergernis van zijn grote liefde Sofie, die dan ook een punt zette achter hun relatie. Terwijl bij Timo het besef komt dat hij zijn leven om moet gooien wil hij Sofie terugwinnen, komt dit in een stroomversnelling als hij op een dag thuiskomt en de Russische maffia hem en zijn vrienden onder schot houdt. Het blijkt dat Sebas, één van zijn vrienden, per ongeluk een grote drugsdeal heeft verpest en daarna in zijn paniek heeft belooft het op te lossen. De vier vrienden staan voor de taak om binnen een week maar liefst 22 kilogram cocaïne te verhandelen en belanden hierbij van de regen in de drup.

Jon Karthaus is een breed getalenteerd man. Zo staat hij onder andere bekend als zanger en acteur en maakte hij kortgeleden ook zijn debuut als regisseur van een speelfilm. Na het regisseren van wat korte films, schreef hij namelijk het script voor Homies. Hiervoor nam hij zelf ook plaats op de regisseursstoel en deed hij de coproductie met zijn bedrijf Johnnywood. Het andere deel van de productie komt voor rekening van RTL Entertainment. Toch lijkt Homies vooral de doelgroep van een jongerenomroep als BNN te willen bereiken. Dat die link gelegd wordt is overigens niet eens zo vreemd. De cast heeft namelijk meerdere gezichten van de omroep. Maar iedereen wordt ouder en dat is eigenlijk precies waar de film om draait.

Zo is hoofdpersoon Timo op een leeftijd waarin hij eigenlijk wat gemakzuchtig in oude patronen, aangeleerd in zijn tienerjaren, is blijven hangen. Dat terwijl zijn vriendin Sofie, of eigenlijk moeten we ex-vriendin zeggen, net een paar stapjes verder is. De vraag die zich dan opdringt is of Timo op tijd wat stappen kan zetten om de liefde met Sofie nieuw leven in te blazen. Het zal voor velen een herkenbare situatie zijn, die toch vooral gericht lijkt op een vrouwelijk publiek. Misschien is het daarom dat er een nogal extreem verhaal naast bedacht is rondom een mislukte coke deal, om zo ook de vriendjes mee te slepen. Wellicht verdient het allemaal niet de originaliteitsprijs, maar toch wist de film maar liefst meer dan 200.000 mensen naar de bioscopen te lokken. Niet zo vreemd, de film kijkt namelijk lekker weg en biedt een spervuur aan grappen, waarvan een aantal zeer geslaagde.

De cast van Homies heeft nogal wat bekende gezichten in zich, waarbij er nogal een verschil in het oog springt. Zo valt het ene deel van de cast een beetje in een groep acteurs dat is blijven hangen in de films die vooral een jonge doelgroep aanspreken. Hierbij doelen we vooral op de enorm overacterende Manuel Broekman en de in een erg clichérol gecaste Victoria Koblenko. Het andere deel van de cast bevat mensen als Robert de Hoog, Gijs Naber en Cees Geel, mensen die de overstap al meer dan eens hebben gemaakt naar het serieuzere acteerwerk. Daarin zit dan ook eigenlijk het grootste punt van kritiek op Homies, het verschil tussen die twee delen is te groot. Een evenwicht wordt niet gevonden, waardoor het opvalt dat het ene deel van de cast echt wat acteertalent ontbeert en men zich bij het andere deel van de cast kan afvragen wat ze doen in deze film. Je kan je afvragen of ze daar ondertussen niet te goed voor zijn. Zo speelt Robert de Hoog als hoofdpersoon Timo echt iedereen van het scherm. De acteurs die een beetje tegengewicht hadden kunnen bieden spelen daarvoor in te kleine rolletjes.

Extra’s: Naast de trailer van de film, een extra die vrijwel altijd wel op een dvd dan wel Blu-ray te vinden is, zijn er twee leuke extra’s te vinden op de dvd. De eerste hiervan is de videoclip van ‘Still don’t know’, de titelsong van de film gezongen door Chef’s Special. De andere is een meer dan veertig minuten durende ‘behind the scenes’ special. Verdeeld over maar liefst 35 hoofdstukken krijgen we een leuk inzicht in het maken van de film. Dit gebeurt aan de hand van interviews en beelden van achter de schermen. Zeker de laatste extra is zeer interessant. Het geeft echt een inzicht in het maken van de film en misschien nog wel meer in de goede sfeer die achter de schermen heerste bij het maken van de film.

Homies is een meer dan vermakelijke misdaadkomedie. De cast is wat onevenwicht, waarbij vooral opvalt dat Robert de Hoog ver boven de rest uitsteekt. De humor in de film werkt over het algemeen goed, al is het soms wat geforceerd en op het randje en een enkele keer zelfs net over dat randje heen. De Blu-ray is netjes verzorgd op het gebied van beeld en geluid, al loopt de disc niet over in het aantal extra’s. Schijn bedriegt want de leuke veertig minuten durende ‘behind the scenes’ is erg vermakelijk en informatief.

Met dank aan Britt PR voor het recensie-exemplaar.

19 mei, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer