Honest Thief

Informatie

RegieMark Williams
Jaartal2020
Releasedatum26-02-2021
Speelduur99 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastLiam Neeson, Kate Walsh, Jai Courtney, Jeffrey Donovan, Anthony Ramons en Robert Patrick

Tom Dolan heeft in de loop van de jaren van zijn praktijken als bankrover zijn carrière gemaakt. Hij heeft hierbij de bijnaam “In-and-Out Bandit” gekregen, door zijn gelikte manier van het stelen van grote hoeveelheden geld. Zijn leven staat voor een grote verandering als hij Annie Wilkins ontmoet, een psychologiestudente die daarnaast werkt als receptioniste bij de opslagfaciliteit waar Tom zijn gestolen geld heeft opgeborgen. De twee vallen als een blok voor elkaar, maar zomaar stoppen met zijn praktijken is niet genoeg voor Tom; hij wil zijn naam zuiveren. Hij besluit zichzelf aan te geven en het geld in te leveren. Maar dan wordt de zaak aan een corrupte FBI-agent overgedragen en dreigt Toms’ plan in het water te vallen.

Liam Neeson was reeds een veelzijdig acteur, die zich vooral liet zien in serieuze films. Daar kwam in 2008 verandering in met de actiethriller Taken. Niet alleen kreeg de film twee vervolgen, ook leek Neeson er veel plezier uit te halen om op te treden in de ene na de andere actiefilm. Hij leverde ze de afgelopen pakweg tien jaar dan ook aan de lopende band af en wist zelfs nog tijd te vinden om ook met regelmaat op te duiken in het serieuzere werk. Het moge duidelijk zijn dat Neeson niet bepaald stil zit. Toch heeft Neeson onlangs wel aangekondigd dat het mogelijk tijd wordt om te stoppen met actiefilms. Op zich niet zo gek, hij is ondertussen 68 jaar. Toch staan er nog een aantal van dit soort films in de steigers en lijken we de komende jaren nog niet van Neeson als actieheld af te zijn.

Neeson wordt voor deze film herenigd met Kate Walsh, met wie hij eerder speelde in Mark Felt: The Man Who Brought Down the White House (in Nederland uitgebracht als The Secret Man). De actrice die vooral bekend is als Dr. Addison Montgomery in Grey’s Anatomy speelt hier Annie Wilkins; de vrouw waarvoor Neesons’ personage alles wil opgeven. De twee hebben een goede chemie en wat vooral ook helpt is dat Walsh, ondanks dat ze er jonger uitziet, met haar 53 jaar geloofwaardig is als love interest en er niet een twintig- of dertigjarige actrice naast Neeson is neergezet. Verder zien we Jai Courtney en Anthony Ramos als corrupte agenten. De twee kibbelen zich lekker door de film, al is het soms best wat clownesk wat ze uitvoeren. Maar goed, Courtney is sowieso altijd al een matig acterende uitstralingloze drol natuurlijk. Jeffrey Donovan treedt op als good cop en Robert Patrick is te zien in een kort rolletje als zijn partner.

Honest Thief is eigenlijk vooral zo’n film die maar wat voortkabbelt. De film wordt gepresenteerd als nieuwste actievehikel van Neeson, maar daarvoor is er veel te weinig actie aanwezig. En het uitgangspunt is sowieso een beetje wankel. Dat je als bankovervaller je leven wil omgooien nadat je de liefde van je leven hebt ontmoet is goed in te komen, maar waarom zou je dan in vredesnaam van al je verdiensten afstand willen doen? En dat allemaal om je naam te zuiveren? Punt is dat er op dat moment weinig aanleiding is om aan te nemen dat ze ooit bij hem uit gaan komen. Dus… waarom?! Daarnaast is de film soms wat flauw, zoals het moment als Tom zichzelf gaat aangeven. Hij wordt van het kastje naar de muur gestuurd en gewoonweg niet geloofd. En als hij dan uiteindelijk iemand in beweging krijgt, wordt hij geconfronteerd met een stelletje corrupte agenten die zo uit Bassie en Adriaan lijken te zijn weggelopen.

Extra’s: Naast de film is er weinig ruimte voor bonusmateriaal op de Blu-ray release.
· Behind the Scenes (05:43) Een korte en vrij algemene featurette, waarin we niet alleen wat beelden van achter de schermen zien, maar ook interviews met cast en crew en beelden uit de film.

Honest Thief is een voortkabbelende actiethriller die vooral verzandt in flink wat domme ontwikkelingen. Met Liam Neeson op een affiche staat een film eigenlijk altijd wel garant om een bepaald publiek te bereiken. Voor wie daarvan echter hoopt om in Honest Thief een nieuwe Taken te vinden, komt bedrogen uit. Aan Neeson ligt het allemaal niet, maar wat begint als een soort romantisch drama, ontwikkelt zich tot een oppervlakkige thriller met een tekort aan actie. Er wordt gepoogd hier en daar nog wat spanning aan te brengen, maar de film zit vol onlogische wendingen en er komen zaken voorbij die als je er even over nadenkt echt nergens op slaan. Het maakt van Honest Thief een te missen film in het actiefilm-oeuvre van Liam Neeson en ondanks dat dit naar verluid een van zijn laatste actiefilms zal zijn, is het te hopen dat hij dit soort uitstapjes van zijn serieuzere werk beter weet te besluiten dan met deze film.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

1 maart, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer