Hope Gap

Informatie

RegieWilliam Nicholson
Jaartal2020
Releasedatum22-01-2021
Speelduur96 minuten
DistributeurDutch Filmworks
CastAnnette Bening, Bill Nighy, Josh O'Connor, Aiysha Hart, Ryan McKen, Steven Pacey, Nicholas Burns en Rose Keegan

Grace en Edward zijn een stel dat samenwoont in een klein dorpje bij de klif van Hope Gap. Ze zijn 29 jaar getrouwd en voor de buitenwereld gelukkig. Er zijn altijd wel kleine dingetjes die spelen, maar niks onoverkomelijks. Zo lijkt het althans, want bij Edward knaagt er al een tijd iets. Hij heeft een jaar geleden per ongeluk iemand anders leren kennen en is verliefd geworden. Als Jamie, de zoon van Grace en Edward, een weekend komt logeren, besluit Edward om hem van zijn plannen te vertellen om zijn moeder nog diezelfde dag te verlaten. Grace is vol ongeloof en had de breuk niet zien aankomen. Het eens zo hechte gezin wordt geconfronteerd met een nieuwe situatie waarin emoties als ongeloof, woede, onmacht maar ook hoop elkaar kruisen.

Hope Gap is de nieuwe film van William Nicholson, die als schrijver niet alleen verantwoordelijk was voor bijvoorbeeld Gladiator, maar ook reeds tweemaal voor een Oscar werd genomineerd. Voor zijn nieuwe film, waarvoor hij niet alleen het script schreef maar hij ook de regie op zich nam, richt hij zich op een kleinschalig familiedrama. Hierin toont hij de nasleep van een soort van openbaring die een echtgenoot krijgt na een 29 jarig huwelijk. Dat het hier een bewerking van zijn toneelstuk The Retreat from Moscow betreft is goed terug te zien in de film, die zich voornamelijk afspeelt tussen de vier muren van hun huis. Van grote toegevoegde waarde zijn hier echter ook de in Seaford, Sussex opgenomen beelden langs de kust. Het levert prachtig mooie plaatjes op in een omgeving van hoop en troost.

Het echtpaar Grace en Edward wordt gespeeld door Annette Bening en Bill Nighy. Hoewel beide acteurs zich al meermaals als een veelzijdig acteur hebben getoond, is Bill Nighy toch vooral bekend van romkom Love Actually. Hoewel hij zich hier van een totaal andere kant laat zien, zal het de mensen die bekend zijn met zijn werk niet verbazen dat hij ook goed zijn weg weet te vinden met dit drama. Beide acteurs zijn dan ook bekend van zowel hun werk voor film en televisie als op de planken, iets wat vast prettig werken was voor Nicholson. Voor Nighy liet de film daarnaast ook nog eens een parallel zien met zijn eigen leven, aangezien hij en zijn ex-vrouw uit elkaar gingen na een huwelijk van 28 jaar. En als we kijken naar het verhaal dan is dit er sowieso eentje waar veel mensen zich in kunnen herkennen.

Hope Gap schetst het verhaal van twee mensen die gelukkig zijn naar buiten toe, totdat opeens blijkt dat een van de twee al jaren niet meer gelukkig is. Het is voor de ander een schok in zijn of haar werkelijkheid van alledag en dat wordt in Hope Gap treffend getoond. Wat we zien is een achtbaan van emoties. Zo is daar eerst het volstrekte ongeloof, iets wat uiteraard omslaat in boosheid als het toch echt waar blijkt te zijn. Het is hier dat de acteurs zich van hun beste kant laten zien door dit alles volledig naturel naar het scherm te vertalen. Het mooie van het script van Nicholson is dat Nighy zijn personage hier niet afgeschilderd wordt als slechterik; het is hem overkomen en ondanks dat hij elders zijn geluk heeft gevonden vindt ook hij het vreselijk om Grace pijn te doen. Het leven is niet zo zwart-wit en dat wordt hier mooi geschetst.

Extra’s: Naast de film is er geen bonusmateriaal op de dvd release opgenomen.

Hope Gap is een mooi klein drama over de nasleep in een scheiding die even onvermijdelijk als ongewenst is. Gebaseerd op een toneelstuk van William Nicholson, die zelf laat zien dat hij het stuk goed naar het scherm weet te vertalen. In plaats van er een statische film van te maken, voegt hij een prachtige omgeving aan de film toe, waardoor de film als geheel nog meer tot leven komt. De schilderachtige riffen in Sussex vormen een goed voor te stellen rustpunt in de storm van de scheiding. Het maakt Hope Gap vooral ook realistische vertelling. Dit keer geen getouwtrek met kinderen, maar een film die zich vooral richt op de pijn van het rondlopen met ongeluk en van het uit elkaar gaan. En dat Nicholson zich hierbij niet alleen richt op de meest in het oog springende pijn aan de kant van Grace, maar ook aandacht heeft voor de zorgen en het verdriet van Edward maakt deze film zo sterk. Het maakt van Hope Gap een klein pareltje over een situatie die geen winnaars kent.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

26 januari, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer