Horizon: An American Saga – Chapter 1 4K

Informatie

RegieKevin Costner
Jaartal2024
Releasedatum02-10-2024
Speelduur181 minuten
DistributeurWarner Home Video
CastKevin Costner, Sam Worthington, Sienna Miller en Giovanni Ribisi

1859. In de San Pedro Valley van het zuidoostelijke territorium van Arizona markeren twee afzonderlijke groepen landmeterspalen aan weerszijden van de San Pedro River om de percelen van Horizon te schetsen, een toekomstige grensstad. Kort daarna gaat Desmarais, een missionaris, met behulp van een gedrukt pamflet op zoek naar Horizon. Hij ontdekt dat alledrie de leden van de landmetersgroepen gedood zijn door een westerse Apache- oorlogsbende. Hierop begraaft hun lichamen en sticht hij zelf de stad Horizon. We volgen de stad over een tijdsspanne van vijftien jaar, in de periode voor en na de Burgeroorlog. We zien door de ogen van velen hoe nederzettingen worden gesticht in het Amerikaanse westen, waar inheemse volkeren reeds aanwezig zijn. De vestiging van deze nieuwe gemeenschappen gebeurt vastberaden, maar verloopt niet zonder wreedheden.

Kevin Costner is een groot man in Hollywood. Nadat hij furore maakte als acteur, leverde hij in 1990 met Dances with Wolves zijn regiedebuut af. De film kreeg maar liefst 12 Oscarnominaties waarvan het er zeven wist te verzilveren, waaronder die voor Beste Film en Beste Regie. Zijn ambities deden hem echter de das om, met kostbare flops als Waterworld en The Postman tot gevolg. Het resulteerde erin dat in 2003 met Open Range zijn laatste film regisseerde, welke overigens vol lof werd ontvangen. Daarna werd het echter vrij stil rond Costner als regisseur. Schijn bedriegd, want Costner broedde op een project van ongekende omvang. Al in 1988 ontstond het idee van Horizon, maar destijds kon hij geen studio vinden om het project ook daadwerkelijk te realiseren. Deze film, het eerste hoofdstuk van een saga over Amerika is de eerste van een beoogd aantal van maar liefst vier films. De tijdsduur is met bijna drie uur op de teller pittig te noemen, maar op papier zonder meer interessant genoeg om te slagen. Toen de film eerder dit jaar in mei zijn première beleefde op het filmfestival van Cannes, kreeg Costner een staande ovatie van dik tien minuten waarbij hij zijn tranen niet meer kon bedwingen.

Toch is dit eerste hoofdstuk van Horizon vooral ook een hele kluif. Zo worden er wel 15 hoofdkarakters geïntroduceerd, wat zich in vele zijplots ontvouwt waardoor het geheel meer dan eens een beetje lastig te volgen is. Zeker als je daarbij in je achterhoofd hebt dat er nog drie films volgen, wordt het voor mensen vast een geheel waar je tegenop kan gaan zien. Ook doet het je afvragen of Costner er misschien niet beter aan had gedaan om hiervan een serie te maken in plaats van vier bioscoopfilms met een monsterlijke lengte. Vandaag de dag zijn films van rond de drie uur niet heel bijzonder meer, maar dan is het natuurlijk wel fijn als je aan het eind beloond wordt. Hier ben je na een uurtje de draad volledig kwijt. En dus zal menigeen zijn interesse verliezen. Niet omdat het saai wordt overigens, want er wordt genoeg in geschoten, gerent en in de brand gestoken. Het is allemaal gewoonweg nogal veel om je aandacht bij te moeten houden. Het zit hem ook veelal in het warrige verhaal, maar er zijn ook echt een aantal dingen die naast dit alles nogal storend werken.

Zo is de aankleding van de film nogal clean. In het wilde westen rond 1860 hadden de cowboys geen parelwitte tanden en liepen de mensen ook vast niet in kleding dat net nieuw uit de verpakking lijkt te komen. Toch is van enige viezigheid hier werkelijk geen spoor te bekennen. Zelfs de Indianen hebben gestileerde nette en schone kleding aan. De dorpjes zijn nagenoeg stofvrij en je merkt dan ook aan alles dat dit een Hollywood weergave van de werkelijkheid is geworden. Dat is jammer, haalt veel van het realisme weg en stoort gewoon enorm. In de jaren zestig en zeventig kwamen makers wellicht nog weg met deze romantisering, maar tegenwoordig worden we om onze oren geslagen met de harde realiteit van toen, voor zover dat bekend is uiteraard. Het maakt dat je -als je deze film al hebt uitgezeten- het lastig uitkijken is naar het tweede hoofdstuk. Het voelt allemaal een beetje of je in een soort van wild westen-soap terecht bent gekomen. Wat nog meer frustreert is het voorspelbare moment dat de film gewoon plots abrupt midden in het verhaal stopt. Dit hebben we wel vaker gezien natuurlijk, maar dit is echt wel heel abrupt allemaal, waardoor je met een flink onbevredigd gevoel je filmavond afsluit.

Extra’s: Zoals we vaker zien is er geen bonusmateriaal aanwezig op de 4K disc, iets waar wat voor te zeggen valt door de speelduur van de film. Vreemd genoeg is er ook geen bonusdisc toegevoegd, waardoor er geen enkel bonusmateriaal aanwezig is op deze release. Opvallend en teleurstellend bij een film die zo groots en uitgebreid op is gezet en waarbij de productie echt heel lang heeft geduurd.

Horizon: An American Saga – Chapter 1 is het eerste hoofdstuk in een project van ongekende schaal, dat wellicht beter had gewerkt in serievorm. Zo kent de film veel te veel hoofdpersonen en zo niet nog meer plots en zijplotjes, Het maakt dat je als kijker meer dan eens verzuipt in het geheel en menigeen zijn interesse snel zal verliezen. Wellicht heeft het ermee te maken dat de film een aanzet is voor een veel groter verhaal, maar voor nu krijgen we een onsamenhangend verhaal voorgeschoteld, waar meer dan eens geen touw aan vast te knopen is. Daarnaast irriteert de aankleding van de film. Zo zijn de cowboys tot in de puntjes verzorgd en lopen ze rond met parelwitte tanden alsof ze netjes elk half jaar bij de controle van de tandarts zijn geweest. Pluspunten zijn er er overigens ook, vooral op technisch vlak. Zo is het camerawerk uiterst vakkundig. Toch is dit niet een van Costners’ beste films geworden, een verwachting die je wel mag hebben op voorhand gezien de tijd dat dit alles gekost heeft om te maken. Hopelijk wordt het tweede hoofdstuk wat beter en schept het wat meer duidelijkheid in het geheel, want na afloop van dit eerste hoofdstuk zullen de meeste mensen zich toch vooral afvragen waar ze nou drie uur naar hebben zitten kijken.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

10 oktober, 2024

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer