Hors normes

Informatie

RegieEric Toledano & Olivier Nakache
Jaartal2019
Releasedatum10-04-2020
Speelduur109 minuten
DistributeurCinéart Nederland
CastVincent Cassel, Reda Kateb, Hélène Vincent, Benjamin Lesieur, Lyna Khoudri en Bryan Mialoundama

Bruno en Malik houden zich reeds 20 jaar op in de leefwereld van de kinderen en jongvolwassenen met autisme, waarbij ze de leiding hebben over twee non-profitorganisaties. Zo runt Bruno een opvang voor autistische kinderen die nergens anders terecht kunnen. Wanneer ouders en zorginstellingen het echt niet meer weten, geeft Bruno hen een thuis. Zijn goede vriend Malek leidt op zijn beurt met zijn organisatie jongeren uit moeilijke buurten op tot begeleiders van deze kinderen, om zo te zorgen voor extreme gevallen die door andere instellingen worden geweigerd. Tijdens dit traject wisselen humoristische en confronterende situaties zich af en ontstaan er bijzondere vriendschappen.

Wie aan Franse films van pakwek de afgelopen tien jaar denkt, zal waarschijnlijk al snel gedacht hebben aan Intouchables. Deze film staat dan ook bekend als een van de beste en meest succesvlle Franse films van de laatste jaren. Toch heeft regisseur-duo Eric Toledano en Olivier Nakache recent een film gemaakt die misschien nog wel beter is; Hors normes. De film stond al lang op hun verlanglijstje. Het heeft dan ook meer dan 20 jaar geduurd voordat de twee regisseurs begonnen aan het maken project, al waren ze al langer erg geïnspireerd door het verhaal van Stéphane Benhamou en zijn organisatie “Le Silence des Justes”; een organisatie die gespecialiseerd is in de zorg voor autistische kinderen en jong-volwassenen, met als doel om ze later te laten integreren in de maatschappij.

Zoals we zovaak zien begonnen de twee regisseurs eerst met het doen van uitgebreid onderzoek in twee organisaties. Ze wilden zo dicht mogelijk bij de waarheid blijven en veel scènes uit de film zijn dan ook gebaseerd op echte levenservaringen. Ook de castleden namen de tijd om zich in te leven in de situatie. Zo nam acteur Vincent Cassel de tijd om de kinderen te leren kennen en een band met ze op te bouwen. Daarnaast verdiepte hij zich uitgebreid in Stéphane Benhamou, op wie zijn personage Bruno is gebaseerd. Toch is Hors normes een enorm sterke film op zoveel vlakken. Van het intense (bijna altijd hand-held-achtige) camerawerk tot de geweldige regie. Het laatste mag zeker benadrukt worden, want het samenwerken met autistische castleden vergt veel geduld. Toledano en Nakache wisten in een interview zelf goed samen te vatten waarom de film zo goed is; de noodzaak om dit verhaal te vertellen.

Voor een groot deel van de wereld rust er namelijk nog een vrij groot taboe op het onderwerp autisme. Wat Hors normes hierin vooral zo’n geweldig mooie (en belangrijke) film maakt, is het feit dat alle personages zo echt aanvoelen. Extra bijzonder is dat er ook daadwerkelijke autistische acteurs in de film spelen. Hierdoor voelt de film uniek en oprecht aan. Geen enkel personage voelt aan als een karikatuur, waardoor je heel goed kan meeleven met wat er op het scherm gebeurd. Niet alleen met de kinderen en (jong-)volwassenen met autisme, maar ook met de begeleiders die zo hard hun best doen om ze te helpen. Als kijker wil je – na het kijken van Hors normes – zo graag deze mensen helpen. Je wordt door Hors normes geactiveerd om op een andere manier te kijken naar mensen met autisme. De makers proberen je op een veel meer begripvolle manier naar deze mensen en situaties te laten kijken en daarin zijn ze meer dan geslaagd.

Extra’s: De DVD release van Hors normes bevat een heuse bonusdisc met bonusmateriaal met meer dan 80 minuten, iets wat we tegenwoordig amper nog zien.
· Hors Cadres (Making Of) (40:25) Een kijk in hoe de film Hors normes gemaakt werd. Meerdere cast- en crewleden worden hiervoor geïnterviewd. Tegelijkertijd krijgen we ook mensen als Stéphane Benhamou aan het werk te zien.
· Verwijderde scènes (12:18) Een aantal verwijderde scènes.
· Le hors-jeu (Acteursregie) (08:46) Er wordt bij deze extra een blik geworpen op hoe het is om als acteur geregisseerd te worden door regisseurs-duo Eric Toledano en Olivier Nakache. Aan bod komen niet alleen bekende acteurs, zoals Vincent Cassel, maar ook nieuwkomers – zoals; Bryan Mialoundama.
· Ontmoeting met de ploeg (25:56) Een ontmoeting met de cast- en crewleden van Hors normes. Naast regisseurs  Toledano en Olivier Nakache gesproken. Maar ook acteurs Vincent Cassel en Reda Kateb vertellen hoe het was om te werken aan deze film.

Hors normes is een prachtige film waarna je mensen met autisme het liefst wil vastpakken en vertellen dat het goedkomt. Het is te danken aan de geweldige regie van Eric Toledano en Olivier Nakache, die jaren hebben gestoken in de voorbereiding van deze film, dat je als kijker geprikkeld wordt om anders te gaan kijken naar een onderwerp als autisme. Toch ligt de kracht van de film niet alleen in de regie, ook de cast is extreem goed te noemen. En dat geldt dan niet alleen voor gevestigde namen als Vincent Cassel, maar juist ook voor de autistische acteurs die in deze film spelen. Het maakt dat Hors normes tot een sterke, mooie en ontroerende film die niet alleen informeert, maar ook zeker activeert.

Met dank aan Cinéart Nederland voor het recensie-exemplaar.

19 april, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e96a7f8d02f5_selected-products" products="9200000128159834,1002004012184461,1002004012184462,9200000002274640,1000004012127169" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Sebastiaan Khouw