Hunter Killer

Informatie

RegieDonovan Marsh
Jaartal2018
Releasedatum12-04-2019
Speelduur121 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastGerard Butler, Gary Oldman, Common, Zane Holtz, Caroline Goodall, Alexander Diachenko, Michael Nyqvist en Ilia Volok

Als de Amerikaanse onderzeeër USS Tampa Bay verdwijnt als zij een Russicshe onderzeeër schaduwt in Russische wateren, wordt de USS Arkansas erop uitgestuurd om de verdwijning te onderzoeken. De onderzeeër staat onder leiding van de onorthodoxe commandant Joe Glass. Op hetzelfde moment wordt er een team Navy SEALs’ op uit gestuurd om een Russische marinebasis in de gaten te houden. Hun missie raakt als snel gecompliceerd als zij getuige zijn hoe een Russische generaal een militaire coup pleegt en de president gevangen neemt. Glass moet met het team SEALs samenwerken om de president te redden, maar wordt ook aangevallen door een andere onderzeeër.

Naast dat hij geregeld in romantische komedies te zien is, laat Gerard Butler zich ook vaak gelden in actie-thrillers. Het levert steevast films op die misschien niet hoogstaand zijn, maar wel rusten op een aardig budget en genoeg in zich hebben voor het nodige vermaak. Niets mis mee in een tijd waarin menig film zichzelf veel te serieus lijkt te nemen. Het leverde films op als Olympus Has Fallen en Geostorm. Voor zijn laatste film gaat hij kopje onder, in een duikboot. Het is een subgenre an sich en omvat menig claustrofobisch thriller, niet zo gek gezien de locatie waarin een groot deel van de film zich afspeelt. Hoogtepunten in het genre zijn het onovertroffen Das Boot, al zijn ook bijvoorbeeld The Hunt for the Red October en Crimson Tide sterke films.

Laten we voorop stellen dat Hunter Killer absoluut niet bij in de buurt komt bij de genoemde films, maar het lijkt er ook op of dit nooit de intentie is geweest. Natuurlijk, de cast is meer dan degelijk te noemen. Zo zien we naast Gerard Butler ook Oscarwinnaar Gary Oldman (al speelt hij een korter rolletjes dan zijn aandeel op de credits doen vermoeden), de ‘musician turned actor’ Common en Michael Nyqvist in een van zijn laatste films voor hij in 2017 veel te jong overleed aan longkanker. Het is een cast waar menig film enkel van mag dromen. Maar het verhaal heeft eigenlijk verdomd weinig om het lijf, is weinig vernieuwend en lijkt te zijn samengesteld uit interessante wendingen uit andere films uit het genre. Niet dat daar iets mis mee is overigens, want Hunter Killer is weliswaar nergens hoogstaand, maar op zijn minste erg vermakelijk.

Met de logica neemt het de film het allemaal niet zo nauw, dus ben je daar gevoelig voor dan kan je Hunter Killer beter overslaan. Ieder ander zal zich goed kunnen vermaken met deze film. Zo zit ook het verhaal op zich degelijk in elkaar en zijn er zowel onder- als boven het water dingen gaande, die aan het eind op een aardige manier weer bij elkaar komen. Toch ontsnapt de film niet aan wat ongeloofwaardigheden die met oog op het vermaak met een flinke korrel zout genomen dienen te worden. Zo wordt er even een flink stuk gezwommen met een zwaargewonde, om vervolgens zo de onderzeeër binnen te zwemmen. Daarnaast steunt de film aardig op een verhaal waar de Koude Oorlog nog even lekker in doordreunt. Opvallend want de film lijkt gewoon te spelen in het heden.

Extra’s: Naast de film is er op de Blu-ray release een korte blik achter de schermen opgenomen. Niet bijzonder, maar altijd beter dan niets.
· Behind the Scenes (04:45) Een blik achter de schermen bij de opnames, met interviews met cast en crew.
· Trailers: promotionele trailers van The Clovehitch Killer, The Quake

Hunter Killer is een weinig vernieuwende, maar wel zeer vermakelijk actiethriller. Wat de film boven het gemiddelde doet uitstijgen, is het feit dat zowel onder als boven water van alles gaande is. De manier waarop dit uiteindelijk bij elkaar komt is dan weliswaar flink over de top, maar zeker meer dan aardig uitgewerkt. Daarnaast heeft de film met Gerard Butler een gezicht dat al direct een bepaald publiek trekt. Niet dat de makers het alleen daar vanaf hebben laten hangen, want ook Gary Oldman is te zien, evenals Michael Nyqvist in wat zijn laatste rol lijkt. Het maakt Hunter Killer tot een duikboothriller die de grote film in het genre niet overstijgt, maar die ook nergens echt kopje onder gaat. Gewoon een zeer vermakelijke film voor tussendoor.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

6 april, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c9fa1224f0eb_selected-products" products="9200000095915357,9200000095915353,9200000028282426" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer