I Am Bolt

Informatie

RegieBenjamin Turner en Gabe Turner
Jaartal2016
Releasedatum28-11-2016
Speelduur103 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastUsain Bolt, Pele, Neymar, Serena Williams, Asafa Powell, Sebastian Coe en Ziggy Marley

In deze geautoriseerde documentaire zien we het verhaal van Usain Bolt, de snelste man van de wereld. Een intiem portret van de wereldwijd aanbeden sportlegende, die afgelopen zomer een ultiem hoogtepunt wist te bereiken met zijn record-brekende prestaties op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Zie beelden van zijn jeugd, zie beelden van training en zie vooral heel veel beelden van zijn successen. Een document over de man met de onmiskenbare glimlach en zijn bekende poses, een document over The Lightning Bolt.

Het lijkt een nieuwe trend, om midden op het hoogtepunt van je carrière als sporter de deuren open te zetten voor documentairemakers. Waar dit in het verleden vooral gebeurde na het beëindigen van een carrière of zelfs pas na het overlijden van de centrale persoon, zagen we de afgelopen jaren documentaires verschijnen van onder andere Christiano Ronaldo (Ronaldo) en Zlatan Ibrahimovich (Becoming Zlatan). Deze documentaires vonden gretig aftrek bij de liefhebbers en dus verscheen onlangs ook een documentaire over de charismatische atleet Usain Bolt, officieel de snelste man van de wereld met wereldrecords op de 100 meter (9,58 s) en 200 meter (19,19 s).

Voor dit intieme portret werd Bolt sinds 2014 gevolgd door documentairemakers Benjamin en Gabe Turner. Eerder waren zij al verantwoordelijk voor sport gerelateerde documentaires bijvoorbeeld In the Hands of the Gods en The Class of 92, over het zestal extreem getalenteerd jonge voetballers van Manchester United in dat jaar. Voor deze documentaire gingen de nodige deuren voor hun open die voor veel anderen gesloten bleven. Zo mochten zij de intensieve trainingen van Bolt bijwonen en kregen zij toegang tot privébeelden van zijn jeugd in Jamaica. Dit alles natuurlijk als opmaat voor de recente beelden die bij iedereen nog vers in het geheugen zullen staan van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

De titel van de documentaire klinkt dan ook haast als een overbodige introductie voor de kampioen op de 100 meter, de 200 meter en de 4×100 meter op drie achtereenvolgende Olympische Spelen (2008, 2012, 2016). Maar waar de documentaire over Ronaldo vooral inzicht gaf in zijn eenzaamheid, heeft I Am Bolt een andere interessante steunpilaar. Zo zien we namelijk hoe de sprinter eigenlijk continu worstelt om zichzelf te blijven motiveren. Ondanks dat hij namelijk regelmatig worstelt met een blessure blijft hij zijn concurrenten te snel af. Steeds als ze dichterbij dreigen te komen, of zelfs de vraagt rijst of Bolt het allemaal nog aan kan, zet hij weer aan om zichzelf tot een nieuwe hoogtepunt te pushen.

Het zijn zaken waarvoor een term bewondering nog te min is. En Bolt zelf wil dit dan ook graag horen. Hij is de beste. En dat is waar deze documentaire net als de eerder genoemde documentaires van Ronaldo en Zlatan soms net iets teveel aanhikt tegen zelfverheerlijking. En dan kunnen wel een hele rits aan bekende gezichten voor de camera verschijnen en vertellen hoe sympathiek de Jamaicaan wel niet is, toch schuurt het. Zeker als mensen uit een totaal anders branche als bijvoorbeeld Rihanna en Ziggy Marley hun zegje gaan doen over de sporter. Wat dat betreft is de documentaire tegenstrijdig en missen we eigenlijk precies wat we zo graag hadden gezien, namelijk een documentaire over Bolt zelf.

Nergens komen we erachter wat er nou echt in hem om gaat. Zoals bijvoorbeeld wanneer Justin Gatlin in de periode voor de Olympische Spelen de zeges aaneen rijgt, terwijl Bolt met een blessure kampt. Het zijn deze momenten waarop de documentaire zich had kunnen onderscheiden. In plaats van te zien of horen wat er in hem om gaat zien we wat beelden uit zijn jeugd en vooral heel veel beelden die het succes van Bolt onderstrepen. I Am Bolt is dan ook vooral een verering van de topatleet Usain Bolt (want laten we wel zijn, dat is hij zeker), en helaas geen diepgravende blik op de persoon Usain Bolt. Een gemiste kans!

Extra’s: De enige extra die we op deze release vinden is een making of. Dit is wellicht wat beperkt, maar is een mooie aanvulling die direct gelinkt is aan de documentaire. Na het zien van de documentaire ligt de deur wel volledig open voor wat scènes die ook voorzien in wat kritischere blik.

I Am Bolt is vooral een prachtig gepresenteerd overzicht van de indrukwekkende prestaties van de atleet Usain Bolt. Waar de makers de kans hadden om het publiek een inzicht te geven in de persoon achter deze prestaties, schetsten zij een document dat vooral lijkt te dienen als zelfverheerlijking. Toch is het interessant om te zien hij Bolt uitgegroeid is tot de topatleet die hij is en is de documentaire een mooie verzameling met schitterende beelden van al zijn successen. De fans van Bolt zullen hier dan ook hun vingers bij af likken, al moet onze kritische blik ook te kennen geven dat hier een allesbehalve compleet beeld wordt geschetst. De documentaire doet zijn titel dan ook geen eer aan. Ee titel met zijn bijnaam The Lightning Bolt had de lading dan wellicht beter gedekt.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

11 december, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer