I Feel Pretty

Informatie

RegieAbby Kohn en Marc Silverstein
Jaartal2018
Releasedatum19-09-2018
Speelduur110 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastAmy Schumer, Michelle Williams, Rory Scovel, Emily Ratajkowski, Aidy Bryant en Tom Hopper

Renee Bennett is een onzekere dertiger die zichzelf ziet als een doorsnee onopvallende vrouw. Ze werkt, samen met haar collega Mason, vanuit een kelder in Chinatown voor cosmeticagigant Lily LeClaire. Ze durft niet hogerop te klimmen aangezien het hoofdkantoor in New York werknemers zoekt geheel in lijn met de uitstraling van het cosmeticabedrijf. Wanneer Renee tijdens een valpartij van een spinningfiets haar hoofd stoot, gelooft ze dat een betovering haar plotseling heel mooi heeft gemaakt. Ineens ziet ze zichzelf als een van de meest prachtige en zelfverzekerde personen ter wereld. Voor de buitenwereld ziet ze er echter precies hetzelfde uit. Dankzij haar zelfvertrouwen maakt Renee plotseling carrière bij het cosmeticabedrijf waar ze voor werkt. Maar wat gebeurt er wanneer ze er achter komt dat haar uiterlijk nooit veranderd is?

In 2015 verscheen de romantische komedie Trainwreck, waarmee Nederland kennismaakte met Amy Schumer. Het script van deze film werd namelijk geschreven door Schumer, die daarnaast ook de hoofdrol vertolkte. In de Verenigde Staten is Schumer onderdeel van een nieuwe opkomende generatie vrouwelijke comédiennes. Ze staat bekend om haar grove uitingen en haar onbegrensde zelfspot. In I Feel Pretty speelt Schumer de rol van de onzekere dertiger Renee Bennett. Ze komt er achter dat als je zelf maar gelooft dat je mooi bent, andere mensen daar vaak in meegaan. Oftewel, wat je uitstraalt is belangrijker dan hoe je eruitziet. Deze bewustwording gaat gepaard met de nodige ‘maatje meer’ grappen en slapstick achtige kapriolen. Wat dat betreft is Schumer, die voor Hollywood begrippen een stevige dame is, de perfecte hoofdrolspeelster.

Het uitgangspunt van I Feel Pretty, de kracht van zelfvertrouwen, is best aardig. Helaas is de uitwerking in één woord dramatisch. Zo krijgen we door de media natuurlijk het schoonheidsideaal dun dunner dunst door ons strot geduwd. Wat dat betreft is het dan jammer dat in I Feel Pretty een onzekere, vollere vrouw centraal staat. Net of alle dunne dames altijd vol vertrouwen in de spiegel kijken. Al wordt dit punt zeker aangekaart als we een mooie, dunne meid in de sportschool zien die ook erg onzeker blijkt te zijn. Deze scène lijkt echter eerder een moetje en schiet hiermee zijn doel voorbij. Verder zijn ook de grappen verre van origineel en grappig. Zo vonden de makers het kennelijk lachwekkend om Renee met een in het kruis gescheurde legging door Manhattan te laten hinken. Oftewel ‘grappen’ van tenenkrommend niveau, waar je je eerder aan ergert.

De hoofdrol in I Feel Pretty wordt neergezet door Amy Schumer. In 2011 brak zij in de Verenigde Staten door in het programma Comedy Central Roast of Charlie Sheen. Twee jaar later kreeg Schumer haar eigen sketch programma Inside Amy Schumer. Ondanks dat Schumer dus bekend staat als comédienne slaat ze de plank in I Feel Pretty volledig mis. Zo zijn beide versies van Renee eerder irritant dan komisch. De eerste versie van Renee is gewoonweg te onzeker, de andere versie daarentegen is arrogant ten top. Een middenweg komt pas aan het einde van de film, maar dan is het helaas al te laat. De grootste verrassing van deze film is Michelle Williams. Een actrice die tot de top van haar generatie behoort. Een actrice die vier keer een Oscarnominatie ontving. Wat ging er in haar hoofd om toen ze tekende voor de rol van Avery LeClaire? Ze speelt een bangige CEO met een onzeker piepstemmetje, dat ontzettend irritant en over de top is.

Extra’s: Naast de film staat er een drietal featurettes op de DVD-release plus enkele trailers.
· Deleted Scenes (08:15) Een collectie van scènes die zijn gesneuveld in de montagekamer.
· Gag Reel (05:12) Een overzicht van bloopers en blunders tijdens de productie.
· Being Pretty (00:48) Beelden van de film met toelichting van de cast over ‘Being Pretty’.
· Trailers (06:17) A-X-L (02:12), Mannen van Mars (01:53) en Whitney (02:12).

I Feel Pretty zou het hart op de juiste plaats moeten hebben, maar is soms van een tenenkrommend niveau. In deze film zou de kracht van zelfvertrouwen centraal moeten staan, maar helaas ontbeert het de film aan een goed verhaal en hiermee ook een goede uitwerking. Zo zien we een ‘maatje meer’ actrice in de hoofdrol, die een onzekere dertiger speelt. Iets waarmee het nog steeds geldende schoonheidsideaal dun dunner dunst juist wordt benadrukt. Hier hebben de makers zich dus te gemakkelijk vanaf gemaakt. Daarnaast zijn de grappen verre van origineel en grappig. Wat dat betreft zul je als kijker eerder geërgerd afhaken, dan jezelf lachend van de grond moeten oprapen. Met dit alles toont het uitbrengen van I Feel Pretty het (zelf)vertrouwen van de makers. En is dat niet juist waar het om draait in deze film…

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

16 oktober, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bc4e7ddd0376_selected-products" products="9200000093311017" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer