I, Tonya

Informatie

RegieCraig Gillespie
Jaartal2017
Releasedatum26-06-2018
Speelduur120 minuten
DistributeurThe Searchers
CastMargot Robbie, Sebastian Stan, Allison Janney, Paul Walter Hauser, Bobby Cannavale & Julianne Nicholson

Tonya Harding is geboren voor het ijs. Toch is een carrière als kunstschaatsster niet de meest gemakkelijke droom om te verwezenlijken. Ze is namelijk niet bepaald van goede komaf, is grofgebekt en weet zich maar moeilijk aan de voorgeschreven regels te houden. Toch is ze er op gebrand om de beste van de wereld te worden. Gelukkig staat Tonya er niet alleen voor, al is het soms de vraag hoe goed haar omgeving haar precies helpt. Zo is haar moeder niet de meest subtiele in het geven van adviezen, heeft haar man Jeff iets teveel last van losse handjes en wil zijn beste vriend als lijfwacht van Tonya verder gaan dan haar lief is. Zo ver zelfs dat er een plan wordt beraamd om Nancy Kerrigan, haar directe concurrente, uit de weg te ruimen. Dit zodat niks Tonya meer in de weg staat in de weg naar het grote succes. Maar hoe effectief is dat plan echt?

Tonya Harding ontpopte zich eind jaren tachtig tot één van de succesvolste sportsters bij het kunstschaatsen, maar zag die status veranderen in die van de meest gehate sportster uit de Amerikaanse geschiedenis toen bleek dat ze een plan had beraamd om haar directe concurrente vroegtijdig uit te schakelen. Het zorgde ervoor dat Harding een aantal titels kwijtraakte, een gevangenisstraf kreeg en een flinke geldboete boven haar hoofd had hangen en bovendien nooit meer iets met de kunstschaatswereld te maken mocht hebben. Wat dat betreft is het tragische verhaal van Tonya Harding er eentje die schreeuwde om verfilmd te worden, maar ook dat ging blijkbaar niet zonder slag of stoot aangezien het tot vorig jaar duurde eerdat de film er dan eindelijk kwam.

Het was uiteindelijk actrice Margot Robbie, die wereldberoemd werd na haar aandeel in de Martin Scorsesse-film The Wolf of Wall Street, die het voor elkaar kreeg om de film van de grond te krijgen en ook meteen de titelrol voor haar rekening te nemen. En dat laatste is niet heel gek aangezien het spelen van een gevallen Amerikaanse held(in) natuurlijk een goede gooi is naar het eremetaal. Het bleef echter voor Robbie bij een welverdiende nominatie bij de laatste Oscaruitreiking al was winst ook zeker op zijn plaats geweest. Ware het niet dat een andere actrice haar compleet van het scherm speelt als ze samen een scene delen. Actrice Allison Janney (vooral bekend van haar rol in de tv-serie The West Wing) is onnavolgbaar als LaVona, de moeder van Tonya, en steelt iedere scene waarin ze speelt.

De vertolkingen van Robbie en Janney zijn dan ook zonder twijfel de hoogtepunten van deze biografische film, maar er is meer dat van I, Tonya een bijzondere film maakt. Zo kiest regisseur Craig Gillepsie (Lars and the Real Girl) er regelmatig voor om de vierde wand te doorbreken en Tonya zich rechtstreeks te laten wenden tot de kijker. Misschien een vreemde keuze, maar het werk wonderwel en draagt bij aan de absurditeit van het levensverhaal van Tonya Harding. Het maakt I, Tonya alles behalve een gortdroge biografie, maar juist een film met een perfecte balans tussen de waarheid, de leugens, de humor en de ontroering. Een balans die van I, Tonya een zeer bijzondere film weet te maken.

Extra’s: Het is spijtig om te zien dat I, Tonya het moet doen met een kale Blu-ray release, want een film van deze klasse verdient natuurlijk een veel beter onderbouwde uitgave. Wel valt de film wel lekker op in de kast met een roze Blu-ray case.

I, Tonya is een perfecte mix van waanzinnig acteerwerk, humor, ontroering en absurditeit. Het levensverhaal van kunstschaatsster Tonya Harding is te bizar om te gieten in een serieuze biografische film en dus kiest regisseur Craig Gillespie er gelukkig voor om de zaken veel luchtiger te presenteren. Hij biedt daarmee genoeg ruimte voor actrice Margot Robbie om te schitteren in de titelrol, maar het is vooral actrice Allison Janney die de show weet te stelen. I, Tonya is film die doet denken aan een gitzwarte komedie uit de koker van de Coen Brothers en dat kan in dit geval gezien worden als een groot compliment.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

20 juni, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b2801858e013_selected-products" products="9200000091288207,9200000091288205,9200000087385177" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer