Ice Age 5: Collision Course

Informatie

RegieMike Thurmeier en Galen T. Chu
Jaartal2016
Releasedatum16-11-2016
Speelduur95 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastRay Romano, Denis Leary, John Leguizamo, Simon Pegg, Jessie J., Jennifer Lopez, Adam Devine, Queen Latifah en Max Greenfield

Het sabeltandeekhoorntje Scrats probeert opnieuw zijn eikeltje te beschermen en te verstoppen. Tevergeefs want ook dit keer moet hij in volle vaart achter het eikeltje aan. Dit keer beland hij zelfs in de ruimte door het ongrijpbare eikeltje en hiermee brengt hij een kosmische kettingreactie teweeg. Het dreigt een complete catastrofe te worden die de wereld van Ice Age volledig dreigt te veranderen. Om zichzelf en hun kudde te redden moeten de wolharige mammoet Manny, de sabeltandtijger Diego en de luiaard Sid hun huis verlaten. Ze beginnen aan een reis vol humor en avontuur door nieuwe exotische landen, waarbij ze allerlei nieuwe en kleurrijke vrienden maken.

In 2002 verscheen de eerste computeranimatiefilm in de Ice Age-reeks. Oorspronkelijk zou het een traditionele animatiefilm worden gemaakt door Don Bluth en Gary Goldman. Dit idee werd echter van de baan geschoven door de sterke opkomst van computeranimatiefilms. Daarnaast liep Titan A.E. uit op een mislukking, een animatiefilm uit 2000 geregisseerd door Bluth en Goldman. Wat volgde was een stoelendans en Chris Wedge en Carlos Saldanha namen plaats op de regiestoelen. Een geweldige zet zo bleek later, want in het openingsweekend bracht Ice Age al 47,9 miljoen dollar op. Een vervolg kon niet uitblijven en vier jaar later verscheen dan ook Ice Age 2: The Meltdown. In de zes jaar die daarop volgden verschenen nog twee Ice Age-films en dit jaar volgde alweer het vijfde deel in de langspeelfilmreeks.

Na lawines, tsunami’s, dinosauriërs en verhuizende continenten zorgt Scrat er dit keer voor dat een krachtige asteroïde voor nogal wat chaos zorgt. In de vorige vier delen zagen we deze doldwaze neuroot af en toe verschijnen. In dit vijfde deel behoort Scrat niet zomaar tot een subplot, maar speelt hij een cruciale rol. Hiermee krijgt het sabeltandeekhoorntje de waardering die hij verdient. Elke seconde die hij in beeld is steelt hij de show en weet hij de lachspieren van de kijker los te weken. De gebeurtenissen rondom Manny, Diego en Sid vallen helaas wat tegen. Zo maakt Manny zich zorgen om het aanstaande huwelijk tussen zijn mooie dochter Peaches en de ietwat knullige Julian. Dit terwijl Sid tijdens een huwelijksaanzoek gedumpt wordt door zijn vriendin Francine. Het lijken zulke onbelangrijke zaken als je bedenkt dat hun levens op het spel staan.

Het verhaal van deze film is dan ook weinig origineel en is af en toe zelfs voorspelbaar. Gedurende de Ice Age-reeks lijkt het drietal hun glans wat verloren te zijn en deze film brengt daar helaas geen verandering in. Ook de grappen zijn wel eens leuker geweest, al valt er zeker nog wat te lachen. Een pluspunt van de Ice Age-reeks is dat in alle films de hoofdpersonages door dezelfde acteurs van een stem worden voorzien. Zo namen Ray Romano (Manny), Denis Leary (Diego) en John Leguizamo (Sid) opnieuw plaats achter de microfoon. Het is natuurlijk wel een beetje jammer dat de kwaliteit van hun de dialogen met elke Ice Age-film achteruit gaat. Naast deze stemacteurs horen we nog een aantal andere bekende stemmen. Wat te denken van Simon Pegg (Buck), Jessie J. (Brooke) en Jennifer Lopez (Shira).

Extra’s:
Ice Age: het verhaal tot nu toe (13:15): Een samenvatting van de eerste vier Ice Age-films. Per film zien we kort wat Manny, Diego en Sid allemaal hebben meegemaakt. Erg handig voor mensen die niet alle films gezien hebben of die even een snelle update willen.
Scrat: in de ruimte (14:42): Alle fragmenten van Scrat uit Ice Age 5: Collision Course achter elkaar gemonteerd. Met het geheel wordt nogmaals duidelijk hoe leuk Scrat is.
Scratasia: Scrat’s solo avonturen (04:13): Een samenvatting van de avonturen die Scrat’s heeft meegemaakt in de Ice Age-langspeelfilmreeks.
Raadsels van de Scratazone (05:13): Een uitleg over de obelisk (een driehoekig beeld met op elke zijde inscripties) die de wezel Buck vindt en uitleg over de Scratazones (een ras van lange, vrouwelijke en geëvolueerde Amazone-Scrats).
Horoscoop van het Dierenrijk (04:42): Een toelichting op de sterren die aan de hemel staan aan de hand van het dierenrijk uit Ice Age.
The Science of it All: DeGrasse Tyson de ontmaskeraar (09:18): Neil De Grasse Tyson, directeur van het Haysen Planetarium in het American Museum of Natural History, onderzoekt de wetenschap uit Ice Age 5: Collision Course.
Meezingen (01:47): Alle muzikale fragmenten van de wezel Buck achter elkaar gemonteerd met daarbij de tekst om mee te kunnen zingen.
Galerij: Een reeks stilstaande beelden bestaande uit onder meer schetsen.
Trailers: Ice Age 5: Collision Course en Trolls.

Ice Age 5: Collision Course is leuke animatiefilm die vooral het jonge publiek zal bekoren. Volwassenen zullen helaas snel tot de conclusie komen dat dit deel de originaliteit en frisheid mist van met name het eerste deel. Pluspunt is wel dat de dezelfde acteurs als in de eerdere delen de hoofdpersonages van een stem voorzien.  Daarnaast steelt het sabeltandeekhoorntje Scrat (opnieuw) de harten van alle kijkers.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

21 november, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer