In the Line of Fire 4K

Informatie

RegieWolfgang Petersen
Jaartal1993
Releasedatum16-06-2021
Speelduur128 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastClint Eastwood, John Malkovich, Rene Russo, Dylan McDermott, Gary Cole, Fred Thompson, John Mahoney en Tobin Bell

Bij een onderzoek naar een afwezige huurder van een appartement stuit Frank Horrigan op aanwijzingen dat iemand de huidige president wil vermoorden. Horrigan werkt al sinds de moord op president John F. Kennedy voor de United States Secret Service en is de enige agent die bij die gebeurtenis was en nog steeds actief is. Hij heeft zichzelf zijn overlijden lang kwalijk genomen, wat hem uiteindelijk zijn huwelijk kostte. Het duurt niet lang voordat Hannigan een telefoontje krijgt van een man die zich ‘Booth’ noemt en inderdaad van plan is de president te vermoorden. Hannigan ziet een kans op eerherstel en vraagt om ondanks zijn leeftijd weer te worden toegewezen aan de presidentiële beveiliging. ‘Booth’ blijft contact zoeken met Hannigan en er ontvouwt zich een kat-en-muisspel met als inzet het leven van de president van de Verenigde Staten.

Het is vandaag de dag moeilijk voor te stellen, maar in 1993 was In the Line of Fire een van de eerste films waarvoor online een trailer beschikbaar werd gesteld. Via webprovider AOL werd de video ‘maar liefst’ 170 maal gedownload in anderhalve week. Ook werden voor de film beelden uit de jaren 60 van Clint Eastwood bewerkt en toegevoegd aan de beelden rond de moord op John F. Kennedy, allemaal behoorlijk revolutionair voor de tijd. Het idee voor de film is afkomstig van producent Jeff Apple, die halverwege de jaren 80 al startte met de ontwikkeling van het project. Hij liep al een tijd rond met plannen voor een film over een agent van de geheime dienst tijdens de moord op Kennedy. Apple raakte geïntrigeerd door een levendige jeugdherinnering aan een persoonlijke ontmoeting met vice-president Lyndon B. Johnson, die werd omringd door agenten van de geheime dienst met oortjes in donkere pakken en zonnebrillen.

Met de status zou je verwachten dat Clint Eastwood bovenaan het lijstje van de makers stond, maar niets is minder waar. In een eerder stadium hadden ze legendarische namen als Dustin Hoffman, Robert Redford en wijlen Sean Connery op het oog. Toch leunt de film dusdanig zwaar op de schouders van Eastwood, dat de film amper voor te stellen is met iemand anders in de hoofdrol. Hij krijgt tegenspel van John Malkovich, die in 1993 nog als upcoming man werd gezien en daarom ook pas in het vizier kwam van de makers nadat zij Robert De Niro, Robert Duvall en Jack Nicholson hadden overwogen. Toch is Malkovich hier perfect als de weloverwogen, maar meedogenloze moordenaar. Zijn personage is dan ook een mooi contrast tegenover de rechtlijnige Hannigan van Eastwood. Andere bekende gezichten zijn die van Dylan McDermott, Tobin Bell, John Heard en Rene Russo, om wie een wat geforceerd liefdesverhaaltje wordt neergezet.

Voor een film die draait om de terugkeer van een Secret Service agent op leeftijd worstelt de film met een grove fout; een agent met 20 dienstjaren komt namelijk al op zijn vijftigste in aanmerking voor pensioen en bij 25 dienstjaren zelfs ongeacht hun leeftijd. Het is even iets wat je hier maar naast je neer moet leggen, zeker als je beseft dat Eastwood al 63 jaar was bij het verschijnen van deze film. Het is namelijk zonde dat dit feit je kijkplezier bederft, want ook 28 jaar na de originele release van de film is deze recht-toe-recht-aan thriller nog steeds zeer genietbaar. Het verhaal spreekt na al die jaren nog steeds tot de verbeelding en waar menig thriller ook in 1993 zich al richtte op actie en stunts, doet hier de mentale strijd tussen Eastwood en Malkovich de rest. Ook de strakke regie van Wolfgang Petersen mist zijn uitwerking niet en de film mag gezien worden als zijn beste Hollywoodproductie.

Extra’s: Waar we tegenwoordig vaak zien dat bonusmateriaal op een bijgeleverde Blu-ray disc wordt verstopt, is hier het materiaal in SD- en HD-kwaliteit op de 4K disc zelf te zien.
· Audio commentary: Een commentaarspoor ingesproken door regisseur Wolfgang Petersen. Het is soms wat kaal allemaal, maar voldoende informatief voor de liefhebber.
· Deleted Scenes (04:54) Een vijftal verwijderd scènes; “Piano Bar #1”, “Hat Joke”, “Miss Me?”, “Watching The News” en “Piano Bar #2”.
· Bonusfilm “The Ultimate Sacrifice” (22:14) Technisch adviseur neemt ons, samen met Petersen en enkele castleden, mee in de verantwoordelijkheden van de beschermers van de president.
· Bonusfilm “Catching The Counterfeiters” (05:28) Een featurette waarin we zien hoe de Amerikaanse geheime dienst gevallen van vervalsing onderzoekt
· Bonusfilm “How’d They Do That?” (04:54) Een featurette met de focus op het gebruik van blue-screen om Eastwood in oud beeld- en filmmateriaal te plakken. Vandaag overal te zien, maar destijds behoorlijk revolutionair.
· Bonusfilm “Behind The Scenes With The Secret Service” (19:56) De meest interessante featurette, waarbij in detail op de verantwoordelijkheden en uitdagingen van de geheime dienst wordt ingegaan.
· Theatrical teaser (01:23) De promotionele bioscoopteaser.

In the Line of Fire 4K is een van de beste thrillers met Clint Eastwood uit de jaren 90 en krijgt een geweldige 4K remaster van Sony Pictures. Natuurlijk is de film reeds 28 jaar oud, maar dat zou je niet zeggen als je de film zo ziet. De beeldkwaliteit is dan ook om je vingers bij af te likken; door de afwezigheid van compressie-artefacten en digitale manipulatie hebben we hier te maken met UHD op zijn best. En dan vergeten we bijna de sensationeel goede Atmos-geluidstrack, die zeker zijn meerwaarde heeft en waarop ook de score van Ennio Morricone met gevoel voor detail naar voren komt. Het maakt deze UHD presentatie van In the Line of Fire een echte no brainer als je de kans hebt. En omdat al het bonusmateriaal van eerdere SD- en HD releases van de film hier worden gekopieerd is een upgrade sowieso de moeite waard.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Way To Blue voor het recensie-exemplaar.

27 juni, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer