Incredibles 2

Informatie

RegieBrad Bird
Jaartal2018
Releasedatum09-11-2018
Speelduur125 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company
CastCraig T. Nelson, Holly Hunter, Sarah Vowell, Huck Milner & Samuel L. Jackson

De wereld lijkt weer aan de voeten van de superhelden te liggen na de overwinning op Syndrome. Hier komt snel een eind aan als de gehele familie Parr ten strijde trekt tegen de gevaarlijke Underminer. Niet alleen weet hij op het nippertje te ontsnappen, ook veroorzaakt de ‘heldendaad’ van de familie enorme schade aan de stad. Hierdoor laait de discussie weer op of superhelden wel degene moeten zijn om de mensen te redden van het kwaad. Het zorgt er uiteindelijk voor dat superhelden worden verboden, waarna er voor hun niet anders op zit dan om in het geheim te vechten tegen het kwaad. Gelukkig probeert de overenthousiaste Winston de mensen met een plan te overtuigen van de noodzaak van superhelden. Helen Parr, beter bekend als Elastigirl, wordt de eerste superheld die aan de slag mag met het plan van Winston. Terwijl zij de mensheid probeert te redden en werkt aan een positief imago voor de superhelden, doet haar man er alles aan om thuis alles op rolletjes te laten verlopen. Het gaat niet bepaald zonder slag of stoot en wordt nog eens bemoeilijkt als er meer superhelden nodig blijken om de schurk Screenslaver te kunnen stoppen.

The Incredibles is misschien wel de meest genoemde film uit de stal van animatiestudio Pixar die schreeuwde om een vervolg. Althans, wat de fans van de eerste film betreft. Zij bleven bij regisseur Brad Bird smeken om nog meer avonturen rond de familie Parr en hun superhelden-vrienden. Toch hebben we er vijftien jaar op moeten wachten voor het eindelijk zo ver kwam. Het zijn vijftien jaren waarin er een heleboel is veranderd op het gebied van superhelden. In de tijd tussen de twee films drukte Marvel Studios namelijk flink zijn stempel op het genre met haar Marvel Cinematic Universe en stond ook concurrent Warner Brothers zat niet bepaald stil met haar eigen universum. Het resultaat daarvan is dat films rond superhelden inmiddels niet meer zijn weg te denken uit de bioscoopzalen. Het roept de vraag op of een vervolg op The Incredibles uit 2004 wellicht niet een tikkeltje overbodig is geworden.

Je zou kunnen denken dat nog een toevoeging aan het overvolle genre nooit een goed idee kan zijn. Zeker niet aangezien het eveneens een vervolg is op één van de meest populaire animatiefilms ooit. Toch hebben we het hier uiteraard niet over de eerste de beste studio die Hollywood rijk is. Pixar staat al jarenlang garant voor kwaliteit. Zeker, ook zij produceren hier en daar een mindere film (dat zullen we eerlijk toegeven), maar de terugkeer van regisseur Brad Bird stemt zonder twijfel zeer hoopvol. Wat dat betreft staan de zaken er in eerste instantie goed voor met dit vervolg, maar de grote vraag blijft: wat gaat Bird toevoegen met dit vervolg in een genre dat flink is geëvolueerd sinds de eerste film? Gaat het een kritische nooit hebben op de films van Marvel en Warner Brothers en is een film als The Incredibles überhaupt nog een beetje relevant heden ten dagen? Het zijn vragen die Bird op een positieve manier weet te beantwoorden door ze juist niet te voorzien van een antwoord.

Die laatste zin lijkt misschien wat cryptisch, maar Bird gaat alle vragen die hij kan stellen uit de weg en zet vooral in met de grootste troef die de studio al jaren succesvol gebruikt: plezier voor het hele gezin. Daarmee maakt dit vervolg eigenlijk nergens gebruik van de mogelijkheid om het genre een hak te zetten, maar wordt er gewoon een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het leven van de familie Parr. Dit zonder hierbij af te wijken van de toon van de eerste film. Enerzijds is dit een gemiste kans, maar anderzijds siert het de makers juist dat ze de makkelijke keuze om op een humoristische manier kritisch hun licht te schijnen op superhelden hebben laten varen en vooral hun eigen ding zijn gaan doen. Het zal dan ook niemand verbazen dat ze daar zeker in zijn geslaagd. Het maakt dit vervolg er wel eentje die niet extreem uit de band weet te springen om net zo’n klassieker te worden als zijn voorganger, maar vermakelijk is de film zonder enige twijfel.

Extra’s: Incredibles 2 heeft in Nederland een 1-disc Blu-ray release gekregen, want suggereert dat er een uitgebreidere versie zou moeten zijn. In Nederland is dat niet zo, al is als importversie wel een uitgebreidere versie verkrijgbaar.
• BAO (07:41) Iedere Pixar-film gaat gepaard met een oogstrelend korte film en voor Incredibles 2 is dat uiteraard niet anders met deze fantastische short van regisseur Domee Shi.
• Aunt Edna (05:08) Nog een korte film op de schijf die ditmaal draait om het personage Edna die als oppas fungeert. Geregisseerd door Ted Mathot.
• De Passie van Brad Bird (18:50) Special rondom regisseur Brad Bird waarin cast en crew stilstaan bij de carrière van de filmmaker.
• Audiocommentaar: Schrijver en regisseur Brad Bird verzorgt samen met animatie supervisors Dave Mullins, Alan Barillaro en Tony Fucile en animatie second unit en crowd supervisor Bret Parker een informatief commentaar voor zijn rekening, dat vooral kijkt naar het visuele vlak.

Incredibles 2 is een laat, maar meer dan vermakelijk vervolg op de animatie-hitfilm uit 2004. In plaats van een kritische noot te plaatsen bij het overvolle superheldengenre dat we heden ten dagen voorbij zien komen, zet deze film vooral in op een hoop lol met de superhelden-familie Parr. Dit is wellicht een gemiste kans voor Pixar om op een briljante wijze zijn licht te laten schijnen op de films van Marvel en Warner Bros., maar het siert de makers ook wel weer dat ze vooral hun eigen ding hebben willen blijven doen. Voor dit vervolg pakken ze dan ook gewoon het verhaal van vijftien jaar geleden weer verder op door een nieuw hoofdstuk aan haar eigen geschiedenis toe te voegen. Daarmee is dit vervolg er wellicht niet eentje die er tussenuit zal springen, maar vermakelijk is de film zonder enige twijfel. Het is iets dat we gewend zijn, en mogen verwachten, van Pixar en regisseur Brad Bird en dat is misschien maar goed ook in een genre waarbij concurrerende films elkaar van de troon proberen te stoten.

Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.

21 november, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bf266be4de14_selected-products" products="9200000095137750,9200000095137748,1002004000100279,9200000096943037,9200000096943031,1002004011112806" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer