Inferno

Informatie

RegieRon Howard
Jaartal2016
Releasedatum14-03-2017
Speelduur121 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastTom Hanks, Felicity Jones, Omar Sy, Irrfan Khan, Ben Foster & Sidse Babett Knudsen

Hoogleraar Robert Langdon wordt wakker in een ziekenhuis in Florence. Hij leidt aan geheugenverlies en weet niet hoe hij gewond is geraakt en in het ziekenhuis terecht is gekomen. Al snel ontdekt hij dat hij in het bezit is van een belangrijk artefact en dat hij moet vluchten omdat zijn leven op het spel staat. Hij wordt hierin bijgestaan door de jonge arts Sienna Brooks. Zij helpt Langdon om de codes te kraken die de briljante wetenschapper Zobrist voor hem heeft achtergelaten. Langdon moet wederom alles op alles zetten om de puzzelstukjes op de juiste plaats te leggen om zo een wereldbedreigend complot te voorkomen.

We hebben maar liefst zeven jaar moeten wachten op een nieuwe avontuur van en over Robert Langdon die door succeschrijver Dan Brown tot leven werd gewekt. Waarom het zolang heeft moeten duren is niet helemaal duidelijk, maar het matige succes van de vorige film, Angel & Demons uit 2009, zal daar ongetwijfeld aan mee hebben geholpen. Wellicht hoopte de makers dat de filmliefhebber die film een beetje zou zijn vergeten en zich vooral de eerste film, het immens succesvolle The Da Vinci Code, zou herinneren. Misschien is dat ook wel waarom Inferno vooral daarom zoveel aanvoelt als een kopie van het eerste avontuur over de hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek.

Want ondanks de originele start waarin we de professor verward in een Italiaans ziekenhuis aantreffen, is het vooral veel van datgene dat we al eerder zagen. Wederom is er een spoor dat is doorspekt met symboliek achtergebleven voor Langdon die al zijn kennis moet aanwenden om de puzzel op te kunnen lossen. Uiteraard zitten ook in Inferno weer veel mensen achter hem aan en moet hij alles op alles zetten om ze een stap voor te kunnen blijven. Nou is dit natuurlijk het handelsmerk van de gelijknamige boeken, maar helaas pakt het ook dit keer niet succesvol uit. Althans, niet goed genoeg om van Inferno een spannend kat-en-muis-spel te maken.

Wat overblijft is een vermakelijk film met een degelijke Tom Hanks in de hoofdrol. Toch had er voelbaar veel meer in kunnen zitten. De puzzels zijn nergens enorm lastig te ontrafelen, de actiescènes zijn op zich meer dan prima, maar echt bijzonder wil het helaas nergens worden. Het is jammer dat de makers het enorme tijdsvak van zeven jaar tussen deze en de vorige film niet beter hebben weten te benutten om een uitdagender script neer te pennen en de film meer richting het niveau van The Da Vinci Code te kunnen trekken. Wellicht dat het enige overgebleven avontuur van Robert Langdon, The Lost Symbol, ooit nog wordt verfilmd om toch nog met een sterke film te kunnen eindigen.

Extra’s: De uitgave op blu-ray komt met een flinke rits aan extra’s die ons een leuk kijkje achter de schermen bieden.
• Verwijderde & Uitgebreidere scenes (27:19) Een reeks aan scenes die de film niet hebben gehaald over zijn ingekort.
• Visies van de hel (5:35) Een blik op de nachtmerries van Robert Langdon en hoe deze tot leven kwamen.
• Ron Howard, Het dagboek van een regisseur (10:02) Howard deelt via vocaal media zijn werk als regisseur wat de rode draad is in deze special.
• Een blik op Langdon (6:21) Een diepere blik op het personage, gespeeld door Tom Hanks.
• De schurk miljardair: Berthrand Zobrist (5:13) Special rondom het veel te weinig gebruikte karakter Zobrist.
• Dit is Sienna Brooks (5:48) Special over Sienna Brooks, een rol van Felicity Jones
• Inferno over de hele wereld (13:34) Alle locaties waar de film zich afspeelt komen voorbij.

Inferno gaat voortvarend van start, maar voelt al snel als een herhalingsoefening. Net als in The Da Vinci Code volgen we weer een spoor vol symboliek om de wereld te behoeden van een gigantische ramp. Daardoor wil de film nergens echt bijzonder worden en blijft er slechts een vermakelijke titel in de reeks over die maar weinig indruk op de kijker zal achterlaten. Gelukkig maken de meer dan degelijke hoofdrol van Tom Hanks en de actiescènes het één en ander goed om de film niet als een complete miskleun af te hoeven schrijven, maar blijft het nare gevoel achter dat er veel meer in de film had kunnen zitten dan nu het geval is.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

22 maart, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f98c6af68f_selected-products" products="9200000068202013,9200000064078482,9200000010839998" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer