Insidious: Chapter 3

Informatie

RegieLeigh Whannell
Jaartal2015
Releasedatum21-10-2015
Speelduur97 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastLin Shaye, Stefanie Scott, Dermot Mulroney, Leigh Whannell

Het verlies van een dierbare verwerkt ieder op zijn eigen manier. Er zijn er bij die door wanhoop gedreven contact trachten te krijgen met diegenen die hen ontvallen zijn. Dat geldt ook voor de zeventienjarige Quinn Brenner. Haar moeder Lily overleed anderhalf jaar geleden aan borstkanker, en Quinn laat het er niet bij zitten. Om nog één keer met haar moeder te kunnen praten zoekt zij het medium Elise Rainier op. Elise is al enige tijd niet meer als medium actief, maar besluit het meisje tóch te helpen. Dat mislukt in eerste instantie, maar zij drukt Quinn op het hart dat ze het vooral niet zelf moet proberen: ‘Als je een overledene oproept, kunnen alle doden je horen.’

De regie van Insidious: Chapter 3 is in handen van de Australische filmmaker Leigh Whannell, die het stokje overneemt van zijn alom bejubelde collega en partner in crime James Wan. Whannell schreef tevens de screenplay van dit derde deel. Eigenlijk kan hij, nog meer dan Wan, gezien worden als de geestelijk vader van de serie, daar hij ook verantwoordelijk was voor het verhaal van het eerste deel en meeschreef aan de opvolger. Insidious: Chapter 3 doet dienst als de prequel op het eerste deel. Het verhaal vangt aan een aantal jaar vóórdat de Lamberts in Insidious met bovennatuurlijke onplezierigheden te maken kregen.

Quinn heeft onverklaarbare visioenen. Bij een auditie voor een toneelrol zwaait in het theater een geheimzinnige gestalte haar toe. Buiten het toneelgebouw gebeurt dit nogmaals en opnieuw zorgt het voor een ongemakkelijk gevoel, zowel bij haar als bij de kijker. Een ernstige aanrijding doet haar kort in een coma belanden, en na haar ontwaken is zij door haar verwondingen aan haar bed gekluisterd. Een buurvrouw vertelt haar over ‘de man die niet kan ademen’, een boosaardig figuur met een mondkapje, en dat deze in haar kamer huist. De comateuze toestand waarin Quinn kort heeft verkeerd zorgt ervoor dat ze wordt geteisterd door boze dromen en meer angstaanjagende visioenen. En natuurlijk is daarbij de hoofdrol voor ‘de man die niet kan ademen’ al snel weggelegd.

Sean Brenner, de vader van Quinn, brengt een bezoek aan medium Elise om te achterhalen hoe de kwade geest die zijn dochter het leven zuur maakt te bestrijden. Zij vertelt hem dat er in het hiernamaals twee werelden zijn: ‘licht en donker’. Haar overleden man, die zichzelf een jaar geleden van het leven heeft beroofd, zou zich in de donkere variant bevinden. De herinnering aan haar man doet haar alsnog besluiten de wanhopige vader en dochter bij te staan. Bovendien heeft zij zelf ook met een demon te maken met wie ze graag wil afrekenen. Daarvoor dient Elise de duistere schemerwereld die ze ‘The Further’ noemt te betreden.

Evenals zijn twee voorgangers bevat ook dit deel weer de beklemmende scènes waarbij de mistige gangen en kamers van die schemerwereld verkend worden. Inmiddels zijn deze kenmerkend voor de Insidious-reeks. Daarbij is de spanning haast voelbaar. Een specifieke scène, waarbij de demon met het mondkapje al het licht uit Quinns kamer verdrijft, heeft de potentie het licht in je eigen slaapkamer met enige moeite te dimmen. Máár… er is óók ruimte voor een komische noot, zij het tegen het kolderieke aan; de twee sullige spokenjagers van Spectral Sightings zijn weer van de partij!

Extra’s: De Blu-ray-editie bevat tevens Being Haunted (medium Michael J. Kouri over zijn kijk op de film en zijn ervaringen met het paranormale), Deleted Scenes, Stunts: The Car Crash (de stunt van het auto-ongeluk belicht), Cherry Glazerr: Tiptoe through the Tulips (actrice Stefanie Scott interviewt de band over hun werk voor de film), Macabre Creations (een interessante uitleg over de verschillende special effects) en Origin Story: Making Chapter 3 (een uitgebreide kijk achter de schermen).

Insidious: Chapter 3 overtreft zijn voorganger ruimschoots. Niet alleen is de film enger en doeltreffender dan Chapter 2, maar vooral ook beter te volgen. De inmiddels verplichte jump scares zijn opnieuw vertegenwoordigd, maar Leigh Whannell zorgt ervoor dat deze uiterst effectief zijn en nooit hun doel voorbij schieten. Bij vlagen wordt de sfeer behoorlijk onbehaaglijk. Met name Lin Shaye als medium Elise en Dermot Mulroney als Quinns vader zetten prima acteerprestaties neer. Gezien Insidious: Chapter 3 een prequel is, kent ook dit derde deel natúúrlijk een open einde. Maar wat ons betreft houden de makers de eer aan zichzelf en laten ze het bij deze uitstekende trilogie.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

9 november, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Ferdi van Zon