Invincible – seizoen 1

Informatie

RegieRobert Valley, Paul Furminger & Jeff Allen
Jaartal2021
Releasedatum26-03-2021
Speelduur360 minuten
DistributeurAmazon Prime Video
CastSteven Yuen, Sandra Oh, J.K. Simmons, Zazie Beetz, Grey Griffin, Kevin Michael Richardson, Walton Goggins, Gillian Jacobs & Zachary Quinto

Terwijl de wereld wordt gered door een groep superhelden die zichzelf The Guardians of the Globe noemen, worstelt de 18-jarige Mark met zijn eigen aankomende superkrachten. Hij is de zoon van Nolan Grayson, die beter bekend staat als Omni-man: de sterkste superheld op aarde. Dat Mark op een dag in de voetsporen zal treden van zijn vader staat vast, maar dat is niet het enige waar hij mee te maken krijgt. Hij worstelt namelijk ook met zijn gevoelens voor Amber; het meisje op school waar hij heimelijk verliefd op is. Als hun liefde voor elkaar begint op te bloeien, komen ook de superkrachten van Mark om de hoek kijken en zal hij moeten laveren tussen twee werelden: die van verliefde tiener en die van een superheld. Maar er zijn grotere problemen op komst waarmee de nieuwe krachten van Mark meteen flink op de proef worden gesteld. The Guardians of the Globe worden op gruwelijke wijze aangevallen waarbij ook zijn vader zwaargewond raakt. Nog niet helemaal comfortabel met zijn nieuwe krachten, zal hij zichzelf klaar moeten stomen voor een nieuwe generatie superhelden en zich al snel moet bewijzen als de nieuwste superheld op aarde: de onverwoestbare Invincible.

De bioscopen lopen, als ze open zijn uiteraard, bijna over van de superhelden-films die we om onze oren krijgen. Logisch dus dat andere partijen die graag een graantje mee willen pikken het op een ander groot format proberen: de streamingdiensten. Dat dit zeer gunstig kan uitpakken bewees het keiharde The Boys als eerder dat zeer succesvol was op Amazon Prime en inmiddels toe is aan zijn derde seizoen dat in aantocht is. Datzelfde Amazon kwam een paar weken geleden met een adaptatie van de comic Invincible van bedenker Robert Kirkman (ook verantwoordelijk voor The Walking Dead) op de proppen. Ditmaal echter geen live-action verfilming, maar bikkelharde serie in een ouderwets animatie-jasje zoals we dat ook al kennen uit de jaren ’90. Dat de serie zich daarmee meteen onderscheidt is duidelijk, maar levert het ook een prima serie op?

Invincible gaat in de eerste aflevering meteen goed van start als het Witte Huis wordt aangevallen door een schurken-duo dat zichzelf The Mauler Twins noemt. De groep superhelden die zichzelf The Guardians of the Globe noemt is meteen ter plaatse en dus vliegt de actie je in de eerste minuten al meteen om de oren. Toch is het bijzonder om te zien dat de groep helden erg veel overeenkomsten lijken te hebben met reeds bestaande superhelden. Zo is er een Batman-kloon die zichzelf Darkwing noemt, is er een evenknie voor Wonder Woman in de vorm van War Woman en schiet Red Rush over het beeld met dezelfde snelheid als The Flash. En laten we vooral niet de onverwoestbare Omni-man vergeten die net als Superman de sterkste van allemaal lijkt te zijn. Nee, qua originaliteit is het in het begin even flink slikken, maar voor wie Robert Kirkman een beetje kent weet dat die vergelijking met bestaande helden er niet voor niets is. Voor wie de eerste aflevering namelijk helemaal uitzit, zal in de slotakte flink verrast worden.

Vanaf dat moment is het volgas met Invincible en is het duidelijk dat de serie meer te bieden heeft dan de gemiddelde superhelden-productie. Want wie in de serie klappen krijgt, zal die niet off-screen krijgen of er slechts met een blauw oog vanaf komen. Invincible is hard. Keihard. Dat uit zich niet alleen in de bloeddoorlopen ogen of rondvliegende tanden van superhelden die er flink van langs krijgen, maar ook op de manier waarop het gewone volk onbewust bij een gevecht betrokken raakt. In Invincible is er dus geen plek voor een superheld die nog net een bus aan de kant kan duwen die een groep mensen kan vermorzelen. In Invincible is de superheld soms gewoon te laat. Met alle gevolgen van dien. Nee, Invincible is duidelijk geen serie voor tere zieltjes. Want ondanks dat het een animatie-serie betreft, gaat het er in Invincible keihard aan toe en is er weinig ruimte voor geluk of toeval.

Invincible draait vooral om Mark Grayson die worstelt met opbloeiende liefde, het respect van zijn vader die het kwaad bevecht als Omni-man en zijn eigen krachten die net tot zijn beschikking komen als de serie van start gaat. Het is een fijne mix die in de acht afleveringen die het eerste seizoen duurt, een tweede en derde seizoen zijn inmiddels officieel aangekondigd, heerlijk met elkaar vermengen. De serie drijft dus duidelijk niet alleen op het keiharde en bloederige geweld, maar heeft gelukkig veel meer te bieden dan dat. Daar bovenop beschikt de serie ook nog eens over een cast voor het stemmenwerk waar je ‘u’ tegen zegt. Zo zijn de belangrijkste rollen voor Steven Yuen (Minari & The Walking Dead), Sandra Oh (Grey’s Anatomy & Killing Eve) en J.K. Simmons (Whiplash), maar wordt deze verder aangevuld met bekende namen als Zazie Beetz, Walton Goggins, Zachary Quinto en Gillian Jacobs. Invincible is een dikke aanrader voor liefhebbers van The Boys, maar vooral voor iedereen die het superhelden-genre een warm hart toedraagt. En uiteraard beschikt over een sterke maag.

Invincible is een bikkelharde toevoeging aan het superhelden-genre die verfrissend sterk aanvoelt. Op Amazon Prime komt de comic van Robert Kirkman (The Walking Dead) op spectaculaire wijze tot leven waarin we de jonge Mark Grayson zien worstelen met de liefde, het respect van zijn vader en zijn net verworven superkrachten. Een standaard superhelden-verhaal ligt voor de hand, maar op het moment dat je als kijker denkt alles wel gezien te hebben, draait de toon van de serie rigoureus 180 graden om op een manier waarbij het geweld van het vergelijkbare The Boys flink verbleekt. Invincible presenteert zichzelf bovendien in een animatiestijl die doet denken aan de tekenfilms uit de jaren ’90 en dat is in het overvolle genre een verademing. Invincible is niet voor tere zieltjes, maar voor wie denkt alles wel gezien te hebben in het superhelden-genre is het een absolute must.

10 mei, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer