Isle of Dogs

Informatie

RegieWes Anderson
Jaartal2018
Releasedatum05-09-2018
Speelduur101 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastBryan Cranston, Edward Norton, Bill Murray, Jeff Goldblum, Bob Balaban, F. Murray Abraham, Liev Schreiber, Greta Gerwig, Frances McDormand, Harvey Keitel, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Ken Watanabe en Yoko Ono

In een dystopisch, toekomstig Japan verspreidt zich een virus onder de gehele hondenpopulatie, met het risico om over te slaan op de mens. Ondanks dat wetenschappers volhouden dat een remedie dichtbij is, tekent Kenji Kobayashi, de 6-jarige burgemeester van Megasaki City, een verdrag waarmee alle honden worden verbannen naar Trash Island. Om een voorbeeld te stellen wordt Spot de eerste hond die verbannen wordt; de hond van Atari Kobayashi, de neef van de burgemeester. Zes maanden later steelt Atari een vliegtuig en reist hij af naar Trash Island. Op zoek naar zijn hond komt hij terecht bij een meute honden, geleid door Rex.

Een nieuwe film van Wes Anderson is altijd iets voor de fijnproevers onder de filmliefhebbers. Zijn mix tussen humor en arthouse komt steevast tot leven in een even origineel als visueel indrukwekkend plaatje, waarin de hand van de Texaan goed te herkennen is. Waar zijn films keer op keer goed zijn voor een zekere kwaliteit, weet hij zijn laatste films ook een steeds groter publiek te bereiken. De films waarbij dit het meest tot uiting kwam waren Moonrise Kingdom en The Grand Budapest Hotel, waarbij de laatste maar liefst vier Oscars mee naar huis mocht nemen. Ondanks de kwaliteit en kenmerkende stijl zullen veel van zijn kijkers ook aangetrokken worden door de sterrencast die zijn films meer en meer bevolken.

Ondanks dat Isle of Dogs een stop-motionfilm betreft is dat hier niet anders. De stemmencast is zelfs niet minder dan indrukwekkend te noemen. Natuurlijk zien we weer wat vaste gezichten, zoals Bill Murray, die sinds Rushmore in iedere nieuwe Anderson film te zien is. Wat betreft die vaste waarden ontbreekt dit keer Owen Wilson, maar dat wordt dubbel en dwars goedgemaakt met de aanwezigheid van Bob Balaban, Harvey Keitel, Jeff Goldblum, Edward Norton en Tilda Swinton, die allen eerder met Anderson werkten. Nieuw zijn Bryan Cranston en Scarlett Johansson en kersverse Oscarwinnaars Frances McDormand en Greta Gerwig. Wat overigens opvalt is de aanwezigheid van een flink aantal Japanse acteurs. Hun aandeel wordt overigens bewust maar deels vertaald, waarbij een hoop prietpraat achterwege gelaten wordt.

Het is één van de manieren waarop Anderson een punt maakt, want Isle of Dogs is behoorlijk maatschappijkritisch. Zo zien we onder andere de machthebbende multinationals voorbij komen en richt Anderson zich bijna letterlijk tot de kijker met een vraagstukken rond vluchtelingen. We kunnen gerust stellen dat Isle of Dogs zijn meest politieke film is. Toch is de film daarmee niet direct zware kost. Op een welhaast ouderwetse manier, namelijk vrijwel geheel in twee dimensies, toont hij zich inventief ten top. De animatie is prachtig en hooguit te vergelijken met Fantastic Mr. Fox, zijn enige eerdere stop-motionfilm. De honden die het eiland uit de titel bevolken zijn nergens te glad, wat goed past bij de zwerfhonden. Het is soms eigenlijk gewoon ware kunst wat over het scherm voorbij trekt.

Extra´s: Naast de film zijn er wat extra’s aan de Blu-ray release toegevoegd. Leuk voor de liefhebber, maar niet al te bijzonder en vergelijkbaar met promotiefilmpjes die je op social media tegenkomt.
· Promotional Featurettes (20:57) Een zestal korte featurettes, die ons, aan de hand van interviews met cast en crew, meenemen langs het animatieproces en andere facetten van het productieproces.
· Gallery (01:18) Een niet bijster boeiende gallery, die je zowel manueel als automatisch kan laten afspelen.
· Bioscooptrailer (02:38)

Isle of Dogs is een maatschappijkritische en visueel opnieuw imponerende film van de eigenzinnige Wes Anderson. Natuurlijk is de sterrencast weer indrukwekkend van naam, maar nergens voelt het als een willekeurig blik met bekende namen; allen hebben zij hun functie in het totaalplaatje. Toch is de stopmotionanimatie vast niet aan een ieder besteed. Het is schokkerig en hier vrijwel geheel in 2D. Toch ademt de film in alles Wes Anderson en weet hij op een fraaie wijze het maximale uit de techniek te halen, waarbij hij gesteund wordt door een goed verhaal en een sterke soundtrack. Het maakte Isle of Dogs tot een lust voor het oog!

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

3 september, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b8a97f081334_selected-products" products="9200000093690717,9200000093690708,9200000091914991,9200000089904938,9200000081557819" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer