It Chapter Two

Informatie

RegieAndy Muschietti
Jaartal2019
Releasedatum15-01-2020
Speelduur169 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastJames McAvoy, Jessica Chastain, Bill Hader, Isaiah Mustafa, Jay Ryan, James Ransone, Bill Skarsgård, Wyatt Oleff, Jack Dylan Grazer, Finn Wolfhard, Sophia Lillis, Chosen Jacobs en Jeremy Ray Taylor

Het is 27 jaar nadat de Losers Club de kwaadaardige Pennywise heeft verslagen. Bill, Beverly, Ben, Richie, Mike, Eddie en Stanley zijn niet langer de losers van weleer en leiden allen hun eigen leven en hebben elkaar al jaren niet meer gezien. Hier komt verandering in als Mike, de enige van de groep die in hun geboortestad is blijven wonen, contact opneemt met de rest van de club en hun wil houden aan het pact dat ze ooit sloten. It is namelijk teruggekeerd om Derry opnieuw te terroriseren. Met de kennis van wat hen overkomen is in het verleden moeten de losers van toen elk hun diepte angsten overwinnen om Pennywise voor eens en altijd te vernietigen. Maar Pennywise is, nadat hij 27 jaar geleden werd verslagen gemotiveerder, gevaarlijker en vooral dodelijker dan ooit in zijn jacht op wraak.

In 1990 werd Stephen King’s It vertaald naar een televisieserie. Deze bleek zeer succesvol, wat vooral ook te danken was aan de briljante rol van Tim Curry als de moordzuchtige ‘Pennywise the Dancing Clown’. Toch voelt de serie vandaag de dag op sommige vlakken flink gedateerd geraakt. Voor veel liefhebbers leek een remake dan ook geen gek idee. Deze zou verschijnen in twee delen, waarbij het een leuke bijkomstigheid is dat de eerste film exact 27 jaar na het verschijnen van de miniserie werd uitgebracht, dezelfde tijd die tussen het verslaan en terugkeren van Pennywise zit. Wel kozen de makers dit keer voor een andere benadering dan de makers van de miniserie destijds. Zo ligt de focus bij It Chapter One eigenlijk enkel op de eerste ontmoeting van de Losers Club met Pennywise, waar dit in de serie afgewisseld werd met de volwassen jaren.

De eerste film bleek een groot succes en Bill Skarsgård werd ondanks de scepsis vooraf omarmd als de nieuwe Pennywise. Het zorgde ervoor dat de verwachtingen voor de tweede film nog wat verder werden opgeschroefd. Andy Muschietti neemt opnieuw de regie op zich en dat komt de stijl en continuïteit van het tweeluik flink ten goede. Hierdoor kan je Chapter One en Chapter Two dus eigenlijk gewoon als één lange film zien. Het is overigens maar de vraag wie de films zo zal zien, want de speelduur is bijna dubbel zo lang als de mini-serie van weleer. Wat opvalt aan dit vervolg en tevens slot dat de cast een flinke upgrade heeft gekregen, niet alleen in kwaliteit, maar ook in kwantiteit. Zo zijn er naast de terugkerende personages uit de eerste film voor ieder personages ook volwassen versies gecast. Het zorgt ervoor dat we grote namen als Jessica Chastain en James McAvoy terugzien in deze film.

Het is dan ook jammer dat Chapter Two de verwachtingen niet helemaal waar kan maken en daarbij in dezelfde valkuilen terecht komt als de mini-serie eerder. Toch begint de film sterk, met de terugkeer van Pennywise. De makers zijn hierbij niet alleen trouw aan het bronmateriaal van Stephen King, maar hebben duidelijk ook goed gekeken naar de mini-serie. Zo is de scène in het Chinese restaurant bijna een op een overgenomen, iets wat waarschijnlijk ook de beste keuze is geweest. In het vervolg van de film zien we Pennywise in vele gedaantes, waarbij niet alle gedaantes altijd even goed uit de verf weten te komen. Dit was eerder al een punt van kritiek bij de eerste film, maar het meest kwalijke is hier nog wel dat de finale slecht uitgewerkt, chaotisch en vooral bijzonder slecht oogt. Dit is bijzonder spijtig en doet afbreuk aan het sterke acteerwerk en de prima sfeer.

Extra’s: De Blu-ray release van It Chapter Two is voorzien van het nodige bonusmateriaal, opgedeeld in een documentaires en making-of deel.
· The Summer of It: Chapter One: You’ll Float Too (35:38) De eerste van een tweedelige feature met heel veel clips uit de film en de nodige interviews met cast en crew van de film. Leuke toevoeging zijn de audities van de kindacteurs voor de eerste film.
· The Summer of It: Chapter two, IT Ends (39:30) Een hereniging met de kindacteurs uit de eerste film. Daarnaast een introductie van de volwassen acteurs, die geprobeerd hebben om volwassen versies van de kindpersonages neer te zetten.
· This Meeting of the Losers’ Club Has Officialy Begun (08:12) Aandacht voor de twee ‘versies’, kind en volwassen, van de personages van de Losers Club die we deze film te zien krijgen.
· Pennywise Lives Again (09:55) Een feature waarin de focus ligt op Skarsgård en zijn transformatie tot Pennywise.
· Finding the Deadlight (06:18) Een mooie feature met medewerking van de onnavolgbare ‘The King of Horror’ Stephen King.
· Audiocommentaar: Een informatief audiocommentaar ingesproken door regisseur Andy Muschietti.

It Chapter Two lost de hoge verwachtingen na het sterke eerste hoofdstuk door een matige finale niet volledig in. De film opent sterk als Pennywise na 27 jaar weer voor dood en verderf zorgt in Derry, waarbij het fijn is dat de film trouw is gebleven aan het boek. Ook de nieuwe casttoevoegingen zijn sterk en, belangrijker nog, geloofwaardig ten opzichte van de kindacteurs. Toch heeft de film behoorlijk wat gebreken, vooral richting het einde van de film. Mede door een chaotische weergave en vooral door matige CGI is de finale uitermate teleurstellend. Het doet flink afbreuk aan deze verdere prima remake(s). Als geheel is het namelijk een zichtbare vooruitgang op de mini-serie. Kers op de taart voor de liefhebbers is de fijne cameo van ‘The King of Horror’ himself. Als geheel zorgt deze remake van It dan ook (opnieuw) voor een nare nasmaak, welke enkel en wellicht nog weggespoeld kan worden met de reeds aangekondigd Director’s Cut. Feit voor nu is dat hier meer in had gezeten.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

31 januari, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e2c8b1d2953c_selected-products" products="9200000112319535,9200000112319515,9200000123192432,9200000123382266,9200000123382250,9200000108570622,9200000019241173" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer