It

Informatie

RegieAndres Muschietti
Jaartal2017
Releasedatum24-01-2018
Speelduur135 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastBill Skarsgård, Jaeden Lieberher, Jeremy Ray Taylor, Sophia Lillis, Finn Wolfhard, Wyatt Oleff, Chosen Jacobs, Jack Dylan Grazer en Nicholas Hamilton

In oktober 1988 geeft de stotterende tiener Bill Denbrough zijn zeven jaar jongere broertje Georgie een papieren zeilboot. Georgie vaart het bootje over de regenachtige straten van het kleine straatje Derry, en is teleurgesteld als het door een waterput valt. Terwijl hij probeert het bootje te pakken, ziet Georgie de verschijning van een clown in het riool. Deze clown stelt zich voor als “Pennywise the Dancing Clown” en verleidt Georgie om dichterbij te komen en hem vervolgens het riool in te slepen. Dit is slechts één van vele lokale kinderen die in korte tijd verdwijnen in het stadje Derry. Ondertussen wordt Bill samen met zijn vrienden Richie, Eddie, Stan, Ben, Beverly en Mike, gepest door Henry Powers en zijn bende, waarna ze zichzelf tot de “The Losers Club” benoemen. De volgende zomer krijgen ze één voor één een angstaanjagende ontmoeting met een entiteit die de kwade clown Pennywise blijkt te zijn en de vorm aanneemt van je grootste angst. Samen besluit ze de strijd aan te gaan en ‘Het’ voor eens en altijd uit te schakelen. 

Het heeft een hele tijd geduurd en na een dramatische productievoorbereiding is Pennywise de dansende clown eindelijk terug om het plaatsje Derry te terroriseren. Ondanks alle productieproblemen is deze moderne versie van Stephen King’s It een succes in vele factoren. Voor iedereen met een fobie voor clowns is de film sowieso beangstigend, maar dat geldt eveneens voor mensen die niet lijden aan “coulrofobie”. Aan Bill Skarsgård de eer en het genoegen om de memorabele rol van Tim Curry in de miniserie uit 1990 over te nemen. Zijn outfit heeft een metamorfose ondergaan waardoor Pennywise een stuk meer sinister is en bovendien valt hij zijn slachtoffers agressiever en heftiger aan, zoals al gelijk duidelijk wordt tijdens de openingsscène van kleine Georgie en zijn papieren bootje.

Het project van een remake van It dateert al uit 2009 toen Warner Bros de aankondiging deed en David Kajganich (A Bigger Splash) aanstelde om de roman van King opnieuw te adapteren voor een filmversie. In 2012 werd hij vervangen door Cary Fukunaga (True Detective) die de regie op zich zou nemen en samen met Chase Palmer het script zou herschrijven. Na drie jaar aan voorbereiding botste Fukunaga met de studio  over verschillende inzichten en percepties, waardoor hij uit het project stapte en de verfilming van It op sterven na dood leek. Totdat Andy Muschietti (Mama) aangesteld werd als regisseur en het langdurige project uiteindelijk met groot succes wist te voltooien. It heeft zelfs onlangs The Exorcist gepasseerd als horrorfilm die het meeste geld ophaalde aan de wereldwijde box-office. Muschietti hield zich goed aan het boek van King en had nu wel de mogelijkheid om aspecten en scènes die in de jaren 90 nog niet geschikt waren voor televisie, toe te passen. Tel daar een harde R-rating bij op en men kan de ware kwade aard van It zien.

Een van de grootste kritieken op de oude miniserie was het gebrek aan talent van de castleden, van zowel de oude als jonge garde, met uitzondering van de meesterlijke Tim Curry. Deze film wordt ook wel Chapter One genoemd, wat erop neer komt dat het zich alleen in de jaren 80 afspeelt met de groep kinderen. De onderlinge conversaties en chemie tussen de jonge acteurs zijn erg sterk en om  karakterontwikkeling te creëren ervaren we van ieder personage een stukje van hun thuisleven en komen hun grootste angsten tot bloei in de handen van Pennywise. Dit heeft eveneens een nadeel aangezien het vaak fragmentarisch en gehaast aanvoelt. Veel enge scènes voel je van voren aan komen en de tactieken die gehanteerd worden hebben we al vaker in horrorfilms gezien. Skarsgård doet een goede poging om Curry te doen vergeten maar wordt ondanks zijn brute uiterlijk nergens echt angstaanjagend.

Extra’s: Naast de film staan er een aantal zeer interessante bonus features op de Blu-ray release.
• Pennywise Lives! (16:25) Een uitgebreide blik op de nieuwe creatie van Pennywise, met substantiële bijdrage van acteur Bill Skarsgård die het sinistere titelkarakter op zich nam.
• The Losers’ Club (15:42) De regisseur en de jonge castleden die samen The Losers’ Club vormen bespreken de band die ze met elkaar kregen tijdens de productie van de film.
• Author of Fear (13:51) Bedenker van It en horroricoon Stephen King verteld over het schrijven van zijn beroemde boek, hoe hij het verhaal bedacht heeft en waar hij de inspiratie voor de karakters uitgehaald heeft.
• Deleted Scenes (15:18) Een grote reeks aan verwijderde, alternatieve en uitgebreide scènes die het kijken zeker waard zijn.

It of ook wel It: Chapter One is een succesvolle remake van de gelijknamige miniserie uit 1990 en een absolute kaskraker aan de wereldwijde bioscoopkassa. Na jaren van twijfel en onduidelijkheid of de film er ooit nog van ging komen, heeft Muschietti en zijn creatieve team het uiteindelijk voor elkaar gekregen. Het eerste deel van een tweeluik (Chapter Two verschijnt in 2019) speelt zich af in de jaren 80 met een jonge cast die geconfronteerd worden met Pennywise de moordzuchtige clown. Met Stranger Things als voorbeeld, weet It een sterke onderlinge chemie te creëren van iedereen die deel uitmaakt van de zogenaamde Losers Club. Bill Skarsgård mag helemaal losgaan als Pennywise en doet dat naar behoren. Zijn verschijning is weerzinwekkend, evenals zijn angstaanjagende stem, maar de schrikmomenten zijn vaak voorspelbaar waardoor het nergens echt spannend wordt. Deze langverwachte verfilming van Stephen King’s It is zeer vermakelijk, maar veel succesvoller als een coming-of-age film dan als een horrorfilm.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

29 januari, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a6995f44436d_selected-products" products="9200000080547212,9200000080032445,9200000084619802,1002004000083891,9200000076883864" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer