J. Kessels

Informatie

RegieErik de Bruyn
Jaartal2015
Releasedatum18-02-2016
Speelduur106 minuten
DistributeurSeptember Film
CastFedja van Huêt, Frank Lammers, Ruben van der Meer, Marc Lauwrys, Romi van Renterghem en Annick Christiaens

Frans is de auteur van misdaadromans, waarin hij samen met zijn favoriete personage J. Kessels op onnavolgbare wijze de misdaad bestrijdt. Hij is net begonnen met het schrijven van zijn nieuwe bestseller als de telefoon in zijn werkkamer overgaat. Het telefoontje brengt een opdracht met zich mee die Frans weer op het spoor brengt van de superhete Brigitte die hem als puber het hoofd op hol bracht. In de Kamikaze, de opmerkelijke oldtimer van J. Kessels, zoeken ze samen het asfalt op voor een dollemansrit richting Hamburg. Het is het begin van de speurtocht naar de broer van Brigitte, een vreemdgaande frikadellenhandelaar. Als ze Hamburg uiteindelijk verlaten met de bewuste Boone, maar ook met een lijk in de kofferbak van de Kamikaze weten ze dat de reis nog niet ten einde is.

J. Kessels is gebaseerd op de gelijknamige cultroman van P.F. Thomése, die bekend staat om de vunzig-vrolijke humor die hij verwerkt in zijn romans. Thomése staat daarnaast zelf persoon voor Frans in het verhaal, in de film gespeeld door Fedja van Hûet, die een bizarre roadtrip maakt met zijn personage. Dat personage is J. Kessels, hier gespeeld door Frank Lammers. Met Van Hûet en Lammers heeft de film twee sterke hoofdrolspelers, die eerder samen te zien waren in Wilde Mossels en Nachtrit. Aan het roer van de film staat Erik de Bruyn, die verdienstelijk debuteerde met Wilde Mossels maar daarna helemaal de weg kwijt leek te zijn met De President. Gelukkig laat hij zich dit keer weer van een betere kant zien.

Wat vanaf het eerste moment opvalt aan de film is de fenomenale soundtrack. Zo is de score van Bjorn Eriksson, de man achter de muziek van The Broken Circle Breakdown en voor de liefhebbers van het Americana genre is het dan ook wederom smullen geblazen. Daarnaast bevat de soundtrack sfeervolle nummers zoals de titelsong De Weg, gezongen door Frank Lammers en muziek van onder andere Mud, Dave Berry en Danny Vera. The Strange Effect van Dave Berry is overigens een nummer dat de film nog het beste weet te omschrijven. Zo is de film even vreemd als uniek en laat deze zich nog het beste omschrijven als een poldervariant op Fear and Loathing in Las Vegas, waarbij flauwigheden gelukkig worden vermeden.

Om een dergelijke verhaal tot leven te wekken is het belangrijk dat de acteurs weten wat ze doen. Gelukkig laten Van Huêt en Lammers hierin opnieuw zien dat ze tot de beste acteurs van Nederland behoren. Maar niet alleen het acteerwerk en de muziek brengen de film tot leven, want ook de prachtige cinematografie mag zeker niet ongenoemd blijven. Maar hoe maf en absurd J. Kessels soms ook overkomt, de film is feitelijk niets meer dan een muzikale roadtrip van twee vijftigjarigen die hun verloren idealen achterna reizen om richting het einde van de film deze idealen steeds te moeten bijstellen. Een vreemde, maar zeer vermakelijke roadtrip!

Extra’s: Bij het opstarten van de dvd komen we als eerst in het hoofdmenu. Hierin vinden we helaas geen extra’s, behalve dan de trailers van Ventoux, Publieke Werken en The Paradise Suite. Een spijtige constatering, want bij dit soort films zijn een making of altijd erg welkom. Daarnaast had wat meer aandacht aan de soundtrack en de titelsong wellicht interessant geweest.

J. Kessels is een absurde film over een roadtrip met prima acteerwerk en een prachtige cinematografie. Dat het verhaal eigenlijk niet veel om het lijf heeft wordt goed verhuld met al het moois wat de film te bieden heeft. Fedja van Huêt toont zich opnieuw een geweldig acteur als schrijver Frank, waarnaast Frank Lammers zeer verdienstelijk een nieuwe variant tentoonspreidt van het type brombeer dat hij vaker heeft laten zien. Voor muziekliefhebbers, en zeker de mensen die ook The Broken Circle Breakdown hierom extra wisten te waarderen, is J. Kessels een niet te missen film. Het maakt van J. Kessels een creatieve en voor Nederlandse begrippen unieke film die helaas voor velen net een tikje te vreemd zal zijn.

Met dank aan September Film voor het recensie-exemplaar.

1 maart, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer