Jack Irish – seizoen 1

Informatie

RegieKieren Darcy-Smith, Daniel Nettheim en Mark Joffe
Jaartal2016
Releasedatum26-03-2019
Speelduur312 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastGuy Pearce, Marta Dusseldorp, Aaron Pedersen, Roy Billing, Shane Jacobsen en Damien Richardson

Jack Irish is een voormalig strafadvocaat met een voorliefde voor dingen die hij niet zou moeten doen. Zo brengt hij zijn dagen door als parttime onderzoeker, schuldeiser, leerling-meubelmaker en is hij minnaar van Linda; een vastberaden televisieverslaggeefster die hem bijstaat in zijn onderzoeken. Daarnaast gaat hij nog steeds gebukt onder de moord op zijn vrouw door een gestoorde ex-cliënt. Als onderzoeker is Jack een expert in het vinden van mensen die niet gevonden willen worden. Zo raakt hij zijdelings betrokken bij een heksenjacht die te maken heeft met een bloedbad van jaren geleden in de Filippijnen en zoekt hij de verdwenen Tina Longmore; de dochter van de Australische premier. Het is het begin van een reeks gebeurtenissen waardoor Jack zijn leven riskeert om de waarheid bloot te leggen.

Jack Irish is een Australische serie geïnspireerd op de Jack Irish-boekenreeks van auteur Peter Temple. Ondanks dat het hier seizoen 1 betreft, werd deze vooraf gegaan door een drietal televisiefilms; Bad Debts (2012), Black Tide (2012) en Dead Point (2014), welke hun titel ontleende aan de eerste drie romans, waarvan ze een vrij getrouwe verfilming waren. Wie begint met kijken van dit eerste seizoen mist eigenlijk de benodigde achtergrond om te begrijpen waarom Jack Irish de man is wie hij is. Het is namelijk in de eerste televisiefilm dat zijn vrouw werd vermoord door een ontevreden klant, die ervoor koos om zelfmoord te plegen (en de vrouw van Jack hierbij mee te nemen) in plaats van zijn rekeningen te betalen. Het werd de basis van een getroebleerd man die zich aan de duistere kant van het leven in Australië begeeft.

De acteur om hem gestalte te geven is de veelzijdige Guy Pearce, een geboren Brit die een groot deel van zijn leven ‘down under’ doorbracht. Als acteur is hij vooral bekend van films als L.A. Confidential en Memento, maar wij Nederlanders kennen hem toch vooral ook als de partner van Carice van Houten. Jack Irish is een personage dat voor hem gemaakt lijkt. Hij heeft precies de goede uitstraling voor de man die het ooit helemaal voor elkaar leek te hebben, maar sinds de moord op zijn vrouw naar de fles greep en koos voor een lijdensweg in plaats van een leven tegen onrecht. De belangrijkste personen om hem heen zien we dit keer minder. Zo neemt journaliste en love-interest Linda (Marta Dusseldorp) een baan aan in Manilla en verdwijnt ook zijn rechterhand en vriend Cam Delray (Aaron Pedersen) hier grotendeels naar de achtergrond. Zonde, want juist het laatste personage leek in de televisiefilms veel potentie te hebben.

De serie, of althans het eerste seizoen, rust dan ook vooral op de schouders van Jack Irish, een personage die voor Australië misschien wel is wat (John) Luther voor de Britten is; een serie met een hoofdpersonage die zich meer dan eens begeeft in een grijs gebied, maar toch moeiteloos de sympathie van de kijker weet te winnen. Meer dan in de televisiefilms is dat hier ook te danken aan de aanwezige humor, waarbij deze vooral gehaald wordt uit Jack’s verontwaardiging over iets of iemand. Wel rust de serie op thema’s die we al vaker hebben gezien in andere series; corrupte politici, meedogenloze multinationals, terroristen en aanhangers van een cultgeloof. Het zorgt ervoor dat Jack Irish wellicht nergens vernieuwend is, maar wel moeiteloos de interesse van de kijker weet te behouden.

Extra’s: Naast de zes afleveringen is er geen bonusmateriaal te vinden op de dvd-release. Wellicht was een recap van de televisiefilms een idee geweest, om hiermee voor wat achtergrond te zorgen bij mensen die hier niet bekend mee zijn.

Jack Irish – seizoen 1 is onderhoudend, maar weinig vernieuwend qua plot. Een tekortkoming die ruimschoots wordt gecompenseerd door een getroebleerd titelpersonage, die met veel flair wordt gespeeld door de altijd sterke Guy Pearce. Het is dan ook niet zo vreemd dat drie succesvolle televisiefilms een vervolg kregen in de vorm van deze serie. Een serie waarin we een goed beeld krijgen van de invloed van besluiten genomen van hogerhand op de gewone mens. Ondanks de diverse thema’s die worden aangesneden, is het vooral de krachtige hoofdpersoon die zorgt voor het succes van de serie. Met zijn eigenheid is Pearces’ Jack Irish een hoofdpersoon die moeiteloos de sympathie van de kijker weet op te wekken. Het maakt Jack Irish tot één van de beste series van Australische bodem en het is dan ook te hopen dat het tweede seizoen, wat reeds in 2018 verscheen, ook snel op de Nederlandse markt verkrijgbaar zal zijn.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

29 maart, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c915a5aa4494_selected-products" products="9200000105040115,9200000002777545,9200000019049813,9200000019050272" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer