Jack Irish – seizoen 2

Informatie

RegieMark Joffe, Kriv Stenders en Fiona Banks
Jaartal2018
Releasedatum23-07-2019
Speelduur312 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastGuy Pearce, Marta Dusseldorp, Aaron Pedersen, Roy Billing, Shane Jacobson, Damien Richardson, Danielle Cormack, Vadim Glowna en Emma Booth

In een poging zijn verslechterde releatie met Linda te redden, stuurt Jack haar een pakket. Drie jaar later ontdekt hij dat het pakket nooit is aangekomen. Eddie, de koerier die Jack stuurde, is vermist geraakt nadat hij had gekeken naar de dood van Lakshmi, een Indiase student die in Australië studeert. Al snel ontdekt Jack dat buitenlandse studenten aan een beruchte privéschool in bizarre omstandigheden sterven. Zijn onderzoek leidt hem naar een psychiater die wordt genoemd in de agenda van Eddie. Terwijl ook de vader van Lakshmi in Melbourne arriveert, om te achterhalen wat er met de overblijfselen van zijn dochter is gebeurde, leidt Jacks’ zoektocht hem naar een corrupte en medeplichtige regering. Als Jack vervolgens ontdekt dat de onderneming wereldwijd opereert, blijkt het nog niet zo gemakkelijk om deze te ontmaskeren.

Jack Irish is een Australische serie geïnspireerd op de Jack Irish-boekenreeks van auteur Peter Temple. De serie werd gemaakt in navolging van drietal succesvolle televisiefilms; Bad Debts (2012), Black Tide (2012) en Dead Point (2014), welke hun titel ontleende aan de eerste drie romans, waarvan ze een vrij getrouwe verfilming waren. Het eerste seizoen was dus niet echt het begin van het verhaal. Dat maakte instappen in deze serie wat lastig, maar aanbeland bij het tweede seizoen zal dit geen probleem meer vormen. Wel is het interessant om de televisiefilms alsnog te kijken, om de benodigde achtergrond te krijgen waarom Jack Irish de man is wie hij is. Hierin bevindt zich namelijk de basis van de getroebleerde man die zich aan de duistere kant van het leven in Australië begeeft.

De acteur om Jack Irish gestalte te geven is de veelzijdige Guy Pearce, een geboren Brit die een groot deel van zijn leven ‘down under’ doorbracht. Als acteur is hij vooral bekend van films als L.A. Confidential en Memento, maar wij Nederlanders kennen hem toch vooral ook als de partner van Carice van Houten. Jack Irish is een personage dat voor hem gemaakt lijkt. Hij heeft precies de goede uitstraling voor de man die het ooit helemaal voor elkaar leek te hebben, maar sinds de moord op zijn vrouw (in de televisiefilm) naar de fles greep en koos voor een lijdensweg in plaats van een leven tegen onrecht. Waar het eerste seizoen vooral draaide om Jack, zijn dit seizoen ook journaliste en love-interest Linda (Marta Dusseldorp) en vooral de partner in crime en vriend van Jack Cam Delray (Aaron Pedersen) hier veelvuldig te zien. Dat is een welkome aanvulling, wat er mede voor zorgt dat het seizoen niet volledig op de schouders van Pearce terecht komt en er wat meer gelaagdheid en afwisseling te vinden is in dit seizoen.

Net als eerder blinkt Jack Irish niet zozeer uit qua originaliteit. Het personage is voor Australië misschien wel wat (John) Luther voor de Britten is; een personage die zich meer dan eens begeeft in een grijs gebied, maar toch moeiteloos de sympathie van de kijker weet te winnen. Dat is vooral ook te danken aan de aanwezige cynische humor en de duistere sfeer. Want licht vermaak is Jack Irish zeker niet. Zo zien we meer dan eens een gruwelijke moordpartij voorbij komen. Wat dat betreft is dit seizoen een logisch vervolg, waarbij we opnieuw thema’s als omgang met immigranten, corrupte politici en meedogenloze multinationals voorbij zien komen. Het zorgt ervoor dat Jack Irish wellicht een man van de wereld is, maar de serie verder nergens vernieuwend is, doch moeiteloos de interesse van de kijker weet te behouden.

Extra’s: Naast de zes afleveringen is er geen bonusmateriaal te vinden op de dvd-release. Wellicht was een recap van de televisiefilms en het eerste seizoen een idee geweest, om hiermee voor een opfrisser te zorgen.

Jack Irish – seizoen 2 overstijgt zowaar de kwaliteit van het eerste seizoen en is een sterke voortzetting van deze Australische serie. De tekortkoming in het op zich degelijke plot wordt ruimschoots gecompenseerd door een sterk spelende Guy Pearce, die dit seizoen ook meer ondersteuning krijgt van de aanvullende castleden. Net als in het eerste seizoen snijdt de serie politieke issues aan en krijgen we een goed beeld van de invloed van besluiten genomen van hogerhand op de gewone mens. Ondanks deze diverse thema’s, is het vooral de krachtige hoofdpersoon die zorgt voor het succes van de serie. Met zijn eigenheid is Pearces’ Jack Irish een hoofdpersoon die moeiteloos de sympathie van de kijker weet op te wekken. Dit seizoen is zowaar nog beter dan het eerste en behoudt de status van één van de beste series van Australische bodem op dit moment. Een derde seizoen is nog niet bevestigd, maar wat ons betreft mag dit niet lang op zich laten wachten.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

16 augustus, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d53ad7f4b4a4_selected-products" products="9200000109317458,9200000105040115,9200000019050272,9200000019050072,9200000058963744" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer