Jack Reacher: Never Go Back

Informatie

RegieEdward Zwick
Jaartal2016
Releasedatum22-03-2017
Speelduur118 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastTom Cruise, Cobie Smulders, Danika Yarosh, Aldis Hodge en Robert Knepper

Als voormalig officier van de militaire politie Jack Reacher terugkeert naar zijn voormalige militaire basis in Virginia om daar Major Susan Turner te ontmoeten, ontdekt hij dat zij is gearresteerd voor spionage en moord. Reacher denkt dat zij ten prooi is gevallen aan een complot, maar als hij van haar advocaat de aanklacht aanhoort, verneemt hij ook dat een oude bekende van hem een dochter van hem claimt te hebben. Als de advocaat vermoord wordt, krijgt Reacher de moord in zijn schoenen geschoven. Beseffend dat hij onderdeel van een groot complot is, helpt Reacher Turner om te ontsnappen, waarna de twee op zoek gaan naar een manier om hun naam te zuiveren.

Ondanks dat de eerste film rond Jack Reacher de nodige kritiek te voorduren kreeg, was deze behoorlijk succesvol. De kritiek was dan ook vooral gericht op Tom Cruise, die met zijn voorkomen maar weinig gelijkenissen vertoonde met de hoofdpersoon beschreven in de boeken van Lee Child. Child gaf echter zijn goedkeuring aan Cruise en de film was op z’n minst zeer vermakelijk te noemen. Omdat de film het ook meer dan behoorlijk deed aan de box-office, en er bronmateriaal in overvloed voor handen is, was het een kwestie van tijd dat een vervolg aangekondigd zou worden. En dus mogen we na de Mission: Impossible-films opnieuw spreken van een filmreeks voor Cruise. Maar het is zeer de vraag of deze reeks net zo’n lange adem heeft en net zo succesvol zal zijn.

Het eerste wat opvalt is dat Christopher McQuarrie de regie heeft overdragen aan Edward Zwick. Eerder werkte Zwick al samen met Cruise aan The Last Samurai, dus op papier is dit zeker geen slechte ontwikkeling. Het tweede dat ons opvalt is het feit dat Cruise de enige grote naam is op het affiche. Waar de eerste film nog kon rekenen op de aanwezigheid van Rosamund Pike, David Oyelowo en Robert Duvall, moeten we het nu doen met ene Cobie Smulders. De naam van Smulders zal niet bij veel mensen een belletje doen rinkelen, maar zij is bekend van haar rol als Maria Hill in diverse Marvel-films en daarnaast is zij bekend van de komedieserie How I Met Your Mother. Nu hoeft ook dat natuurlijk geen slecht teken te zijn, maar dat de film verder bevolkt wordt door matig acterende b-acteurs werkt zeker niet in het voordeel van de film.

Het grootste minpunt is echter het rammelende en chaotische scenario, dat van onlogica en toevalligheden aan elkaar hangt. Het maakt het dat dit vervolg een matig en zelfs gemakzuchtig vervolg is, dat alleen het kijken waard is door de aanwezigheid van Cruise. Het kan niet anders dan dat hij soms gedacht moet hebben ‘Wat doe ik hier!’. Daarnaast zijn de actiescènes weinig spectaculair en dus ook niet om over naar huis te schrijven. Gewoonweg omdat ze niet de impact achterlaten die je van een goede actiescène verwacht. Alleen de actiescène in de finale weet boven de ondermaatse kwaliteit uit te stijgen, helaas komt deze alleen veel te laat om de film te redden.

Extra’s: Naast de hoofdfilm heeft de film een paar zeer aardige extra’s meegekregen.
• Reacher Returns (11:31) Tom Cruise vertelt ons wat hem zo aantrekt in het personage. We zien het altijd aanwezige enthousiasme van Cruise hier weer duidelijk aanwezig. Ook wordt de keuze voor dit boek besproken en de samenwerking met regisseur Edward Zwick.
• An Unexpected Family (14:31) Een dieper inzicht op de relatie tussen het personage Jack Reacher en tegenspeelsters Major Turner en Samantha.
• Relentless: On Location in Louisiana (25:46) Een mooie uitgebreider feature over het filmen op locatie, waarin ook het financiële aspect niet uit het oog wordt verloren. Natuurlijk zien we ook hier weer de toewijding van Tom Cruise terug.
• Take Your Revenge First: Lethal Combat (12:42) Deze extra richt zich vooral op de intensieve vechtscènes in de film, waarin de nadruk wordt gelegd op de fysieke voorbereiding van de acteurs.
• No Quarter Given: Rooftop Battle (8:13) Een making of special gericht op de spannende finale van de film.
• Reacher in Focus: With Tom Cruise and Photographer David James (8:33) Een interessante blik op het fotograferen op de set.

Jack Reacher: Never Go Back toont ons Tom Cruise in een B-film, oftewel een slappe sequel die nog enigszins het kijken waard is door de aanwezigheid van Cruise. De release van de film is zonder meer goed verzorgd, maar het wordt al snel duidelijk dat alles opgehangen is aan de aanwezigheid van Cruise. Zo is er verder helaas weinig kwaliteit te bespeuren in onder meer het rammelende scenario en de ondermaatse actiescènes. De overige acteurs zijn erg matig en laten weinig talent zien. Het zorgt ervoor dat wij vrezen dat de Jack Reacher-films een kort leven zijn beschoren en dat we alle hoop weer gevestigd hebben op het nieuwe deel in de Mission: Impossible-reeks. 

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Picture Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

4 april, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f9771df776_selected-products" products="9200000072635863,9200000067407592,9200000072635859,9200000019508493,1002004013301610" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer