Jackie

Informatie

RegiePablo Larraín
Jaartal2016
Releasedatum20-06-2017
Speelduur99 minuten
DistributeurThe Searchers
CastNatalie Portman, Greta Gerwig, Peter Sarsgaard, Max Casella, Caspar Phillipson, John Hurt en Billy Crudup

Gezien door de ogen van de iconische First Lady zien hoe Jackie Kennedy een journalist bij haar thuis ontvangt voor een interview. Na wat plichtplegingen gaat het gesprek al snel over de moord op haar man, John F. Kennedy, en wat dit voor invloed heeft gehad op haarzelf en haar gezin. Het gesprek drukt haar met de neus op de waarheid. Zo is zij een vrouw die bekend stond om haar buitengewone waardigheid en zelfzekerheid. Getraumatiseerd door het verlies van haar man moet ze het onvoorstelbare en bijna onmenselijk doen; haar twee jonge kinderen onderhouden en troosten, alsmede binnen een week het door haarzelf gerestaureerde Witte Huis verlaten. Jackie beseft dat de komende zeven dagen essentieel zijn over hoe haar mans nalatenschap de geschiedenisboeken in zal gaan en hoe zij zelf als persoon herinnerd zal worden.

De Chileense regisseur Pablo Lorraín had voor zijn eerste Engelstalige film goud in handen. Toch is het nogal wat. Zo staat hij aan het roer van een film over de voormalig First Lady Jacqueline ‘Jackie’ Kennedy waarin verhaald wordt over de periode vlak na de moord op haar man, de Amerikaanse president John F. Kennedy. De stempel die dit op haar heeft gedrukt komt in de film goed naar voren. Ook zien we veel van Jackie zelf terug in de film en dat is niet minder dan terecht. Zo gaf zij aan het Witte Huis om te willen toveren tot het symbool van democratie dat het beste van Amerika zou moeten vertegenwoordigen. Ze zorgde voor een grondige restauratie en drukte hiermee haar stempel op hoe wij deze historische plek vandaag de dag kennen.

Dit gezegd hebbende was het natuurlijk van groot belang dat er voor de hoofdrol een actrice werd verkozen die eer kon doen aan deze grootse en publiekelijke persoon. Deze werd gevonden in Natalie Portman. Niet alleen geeft ze op sublieme wijze gestalte aan de rouwende First Lady, maar ze is ook de enige reden die Jackie als film tot een bovengemiddeld biografische drama maakt. Het is dan ook niet meer dan terecht dat zij, al voor de derde keer in haar carrière, werd genomineerd voor een Oscar. Met Jackie wordt niet het hele levensverhaal vertelt van Jackie Kennedy. Hier valt namelijk een behoorlijke (mini)serie mee te vullen, een plan dat er overigens ook in een vroeg stadium lag voor deze film. Er is dan ook bewust voor gekozen om slechts een specifieke doch cruciale periode uit haar leven te belichten. Een verstandige keuze, waarbij men de valkuil vermijdt te fragmentarisch te werk te gaan.

Mooi is ook dat het centrale interview werkelijk gebeurd is, waar we tegenwoordig regelmatig een biografie voorbij zien komen die is opgehangen aan een dergelijk fictief feit. Exact een week na de moord op haar man nodigde Jackie daadwerkelijk Theodore White, journalist voor Life Magazine, uit voor een exclusief interview. Ook de rondleiding door het Witte Huis die te zien is, is gebaseerd op een daadwerkelijk gebeurde gebeurtenis. Wel moet er een kanttekening gemaakt worden dat er soms wel wat geschoven wordt met wanneer dit plaatsvond. Larraín schakelt heen en weer in de tijd, van de vreselijke gebeurtenissen in Dallas en de nasleep in het Witte Huis, tot de praalachtige en groteske uitvaart van JFK. Jackie slingert tussen labiele openhartigheid en totale controle, terwijl geleidelijk aan de vrouw achter het masker wordt onthuld.

Extra’s: Naast de hoofdfilm is er geen plaats ingeruimd voor aanvullende extra’s. Zeer spijtig, bij een biografische film als deze, is de afwezigheid van een interview met de actrice die centraal staat of een blik achter de schermen.

Jackie is een uitstekende biografische film, waarin Natalie Portman nog maar eens laat zien wat een fenomenale actrice zij is. Wat de film extra interessant maakt, is dat deze verteld wordt vanuit Jacqueline Kennedy. Zij wordt op de voet gevolgd door de 16mm camera van cineast Stéphane Fontaine. Spiegel close-ups van Jackie vóór en na de moord, een handheld perspectief met de nadruk op haar versufte gezicht dat uitkijkt op een onzekere toekomst; ieder shot domineert Portman. Aan de hand van het sterke script van Noah Oppenheim blijkt Jackie een sterke karakterstudie over een vrouw die met haar elegantie en houding haar familie en misschien wel een heel land samen hield tijdens een zwarte periode in de Amerikaanse geschiedenis.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

20 juni, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f9133cdd7f_selected-products" products="9200000076029450,9200000076029454" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer