Jackie

Informatie

RegiePablo Larraín
Jaartal2016
Releasedatum16-02-2017
Speelduur99 minuten
DistributeurThe Searchers
CastNatalie Portman, Greta Gerwig, Peter Sarsgaard, Max Casella, Caspar Phillipson, John Hurt en Billy Crudup

Jackie vertelt het verhaal van een van de belangrijkste en tevens meest tragische momenten uit de Amerikaanse geschiedenis. Gezien door de ogen van de iconische First Lady, beleven we de traumatische dagen na de moord op haar man, president John F. Kennedy. De wereld van Jacqueline Kennedy is in één ruk volledig afgebroken en wordt bedolven door rouw en verdriet. Ze is een vrouw die bekend stond om haar buitengewone waardigheid en zelfzekerheid. Getraumatiseerd door het verlies van haar man moet ze het onvoorstelbare en bijna onmenselijk doen, door zowel haar twee jonge kinderen te onderhouden en te troosten alsmede binnen een week het door haarzelf gerestaureerde Witte Huis te verlaten. Jackie beseft dat de komende zeven dagen essentieel zijn over hoe haar mans nalatenschap de geschiedenisboeken in zal gaan en hoe zij zelf als persoon herinnerd zal worden.

De biografische film Jackie verteld het verhaal van de voormalig First Lady Jacqueline ‘Jackie’ Kennedy ten tijde van de moord op haar man, de Amerikaanse president John F. Kennedy. Tijdens de ambtstermijn van John F. Kennedy, in de periode 1961-1963, zou Jackie een beslissende rol hebben gespeeld in de creatie van de zogenaamde Kennedy legende. Een bijzondere anekdote is dat Jackie 20 jaar eerder al met haar moeder het Witte Huis bezocht, en verbaasd was dat de ambtswoning van de president zo weinig belangstelling kreeg van bezoekers. Dit zou voor haar de directe aanleiding zijn geweest om het Witte Huis om te willen toveren tot het symbool van democratie dat het beste van Amerika zou moeten vertegenwoordigen. Toen ze First Lady werd onderging het Witte Huis een grondige restauratie, werd de geschiedenis en de kunsten door Jackie gepromoot door middel van het ophangen van beroemde objecten en schilderijen uit de negentiende eeuw. Alle bezoekers, van studenten tot wereldleiders, moesten onder de indruk raken van de historische plek.

Een zonnige en voorafgaand vrolijke dag in Dallas veranderde drastisch op die bewuste vrijdag 22 november 1963, die het leven van zowel Jackie als de hele wereld voorgoed veranderde. Tijdens een publieke tour door Texas werd de open limousine met daarin president John F. Kennedy en First Lady ‘Jackie’ onder vuur genomen waarbij de president dodelijk werd getroffen. Een doelbewuste moordaanslag die Amerika en de hele wereld in diepe rouw achterliet. Jackie had de nadrukkelijke wens om haar man te begraven volgens het protocol uit 1865 van de eveneens vermoorde president Abraham Lincoln. Zodoende werden miljoenen mensen getuige van de staatsbegrafenis, waarbij het lichaam van JFK in een kist door een onbemand paardenvoertuig werd vervoerd van St. Matthew’s Cathedral in Washington naar Arlington National Cemetery in Virginia. Exact een week na de moord op haar man nodigde ze Theodore White, journalist voor Life Magazine, uit voor een exclusief interview waarin ze de auteur en de rest van de wereld overtuigde dat John F. Kennedy een man was met een heroïsche en idealistische kijk op de geschiedenis van de Verenigde Staten.

De Chileense regisseur Pablo Larraín heeft voor zijn eerste Engelstalige film goud in handen met hoofdrolspeelster Natalie Portman. Niet alleen geeft ze op sublieme wijze gestalte aan de rouwende First Lady, maar ze is ook de enige reden die Jackie als film tot een bovengemiddeld biografische drama maakt. Het is dan ook niet meer dan terecht dat ze eind deze maand voor de derde keer in haar carrière kans maakt op een Oscar, al lijkt die prijs vrijwel een zekere winst voor Emma Stone (La La Land). Jackie verteld niet haar levensverhaal, maar slechts een specifieke doch cruciale periode uit haar leven, namelijk de gruwelijke climax van haar tijd in het Witte Huis. “This will be your version of what happened” verduidelijkt de journalist (Billy Crudup) nadat Jackie hem erop aanspreekt dat het interview door haar bewerkt zal worden. Larraín schakelt heen en weer in de tijd, van de vreselijke gebeurtenissen in Dallas en de nasleep in het Witte Huis, tot de praalachtige en groteske uitvaart van JFK. Jackie slingert tussen labiele openhartigheid en totale controle, terwijl geleidelijk aan de vrouw achter het masker wordt onthuld.

Jackie is een biografische film over een essentieel hoofdstuk in de Amerikaanse geschiedenis, verteld vanuit een interessante invalshoek, namelijk het perspectief van Jacqueline Kennedy. Het titelkarakter, briljant gespeeld door Natalie Portman, wordt bijna letterlijk op de voet gevolgd door de 16mm camera van cineast Stéphane Fontaine. Spiegel close-ups van Jackie vóór en na de moord, een handheld perspectief met de nadruk op haar versufte gezicht die uitkijkt op een onzekere toekomst, domineert Portman ieder shot van de film, met of zonder gezelschap. Vanaf de opening neigt haar vreemde houding en merkwaardige vocale uitdrukking weer op een typische vertolking van een historisch personage, maar zowel Portman als het script van Noah Oppenheim overtuigen dusdanig dat je hier al gauw geen erg meer in hebt. Jackie is een sterkte karakterstudie over een vrouw die met haar elegantie en houding haar familie en misschien wel een heel land samen hield tijdens een zwarte periode in de Amerikaanse geschiedenis.

15 februari, 2017

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer