Janneman Robinson & Poeh

Informatie

RegieMarc Forster
Jaartal2018
Releasedatum12-12-2018
Speelduur104 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastEwan McGregor, Hayley Atwell, Bronte Carmichael, Mark Gatiss, Oliver Ford Davies, Jim Cummings, Brad Garrett, Nick Mohammed, Peter Capaldi en Toby Jones

Christopher Robin gaat naar een kostschool en dus geven al zijn vrienden uit het Honderd Bunderbos; Winnie de Poeh, Teigetje, Knorretje, Iejoor, Kanga, Roo, Uil en Konijn, een afscheidsfeestje. De stemming is bedrukt, maar Christopher troost Poeh en zegt hem dat hij hem nooit zal vergeten. Toch zorgen Christophers ervaringen op de kostscholen en de dood van zijn vader ervoor dat hij snel volwassen wordt. Hij verhuist naar Londen, waar hij architecte Evelyn ontmoet en krijgt met haar dochter Madeline. Toch is hij vooral ook een hardwerkende man die amper de eindjes aan elkaar kan knopen en door zijn veeleisende baan zijn gezin verwaarloost. Als hij zijn gezin een weekendje weg belooft blijkt hij tot overmaat van ramp geen vrij te kunnen krijgen, waarna hij hulp krijgt uit onverwachte hoek.

Nadat we eerder Disney klassiekers als Beauty and the Beast en The Jungle Book tot leven zagen komen als een live-action film, is Janneman Robinson & Poeh geïnspireerd op de personages uit het boek Winnie de Poeh van A.A. Milne en Ernest Shepard. Aan het roer staat de Zwitser Marc Forster, die in het verleden prachtige dramafilms als Monster’s Ball en Finding Neverland afleverde, maar toch wat de mist in ging met de James Bond-film Quantum of Solace. Toch is dit ondertussen al weer tien jaar geleden en met deze film laat hij nog maar eens zien uit het juiste hout te zijn gesneden. Wel verging het de film marketingtechnisch wat moeizaam, vooral doordat ook Goodbye Christopher Robin het levenslicht zag; een biografie die zich richt op bedenker A.A. Milne en zijn gezin. In een poging de verwarring te omzeilen werd Christopher Robin, zoals de film internationaal is uitgebracht, hier omgedoopt tot Janneman Robinson & Poeh.

Hoewel niet iedereen even blij is dat Disney bezig is om heel hun geanimeerde catalogus aan te passen tot een live-action film, tapt men hier toch uit een wat ander vaatje dan de eerder genoemde Beauty and the Beast en The Jungle Book. In tegenstelling tot die films, is Janneman Robinson & Poeh namelijk geen remake en kent de film een volledig nieuw verhaal. De rol van de volwassen en ongelukkige Christopher Robin is voor Ewan McGregor. Hij is vooral bekend van zijn vertolkingen in Moulin Rouge en Trainspotting, maar leent zijn talent de laatste jaren regelmatig ook aan producties die ook een jonger publiek dienen. Ondanks dat het lastig lijkt om een ongelukkige Christopher Robin voor te stellen komt McGregor hier gemakkelijk mee weg. De film wordt hierbij geholpen door ook op herkenbaarheid te mikken, bijvoorbeeld door Jim Cummings opnieuw de stemmen in te laten spreken van Winnie de Poeh en Teigetje.

Ondanks de herkenbaarheid heeft de film te lijden onder een wat rommelige en trage start, waarbij het plot maar weinig om het lijf blijkt te hebben. Maar toch, als het verhaal eenmaal op gang komt werkt het wel. Wat hierbij flink helpt is dat, ondanks dat we wat doorleefde versies van de geliefde personages zien, ze onmiskenbaar zichzelf zijn. Zo is Poeh-beer gek op honing als altijd, is Knorretje ook hier klein, verlegen en bang en stuitert Teigetje op zijn staart de film door. De versie die we hier zien van Iejoor komt echter nog het beste tot zijn recht. Zoals altijd is hij een sombere, zelfs gedeprimeerde ezel, maar door die benadering zorgt dit vooral voor een lach. Het is iets dat goed blijkt te werken bij de film, die zeker in het begin wat te serieus is voor de kleintjes. Toch bevat de film een fijne dosis eigenzinnigheid voor de kleintjes en een mooie boodschap voor de volwassenen. Als in het vervolg van de film het avontuur losbarst, worden de personages zoals vanouds al snel weer in het hart worden gesloten.

Extra’s: Naast de film staat er een viertal veel te korte features op de Blu-ray release.
· Waarin… een film gemaakt is voor Poeh (05:28) Een making of van de film.
· Waarin… Poeh zijn stem vind (02:43) Een feature over Jim Cummings, die de stem verzorgd van Teigetje, maar natuurlijk ook van Winnie de Poeh.
· Waarin… Poeh en Walt vriendjes worden (02:43) Een wederom erg korte blik op hoe Walt Disney bekend raakte met de verhalen van Poeh en hoe hij deze tot leven wist te wekken in de bekende films.
· Waarin… Poeh en zijn vriendjes tot leven komen (03:16) Actrice Bronte Carmichael, die Madeline Robin speelt, neemt ons mee langs enkele leuke digitale trucs die gebruikt zijn om de geliefde personages tot leven te wekken.

Janneman Robinson & Poeh is een charmant, maar een traag op gang komend verhaal van de volwassen Christopher Robin die in zware tijden bezoek krijgt van zijn vrienden van weleer. Het is prachtig om te zien hoe de doorleefde personages tot leven zijn gebracht, al heeft de film het soms lastig qua toon. Zo begint de film met een volwassen en ongelukkige Christopher Robin, een vorm waarin we hem helemaal niet kennen. Gelukkig wordt dit gemis aan herkenbaarheid ruimschoots gecompenseerd en dient dit alles uiteindelijk zeker een doel. Hoe verder de film vordert blijkt deze namelijk uit te monden in een avontuur waarbij de personages net zo snel in het hart worden gesloten als dat het onvermijdelijk is dat het geluk Christopher Robin aan het eind weer toelacht. Het maakt Janneman Robinson & Poeh tot een typische Disney-film, waar de liefhebber van zal smullen, zeker de volwassene die zich stiekem zal herkennen in (en hopelijk zal leren van) deze Christopher Robin.

Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.

9 januari, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c2e045929903_selected-products" products="9200000100093060,9200000100093058,9200000097377245" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer