Jason Bourne

Informatie

RegiePaul Greengrass
Jaartal2016
Releasedatum30-11-2016
Speelduur123 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastMatt Damon, Alicia Vikander, Vincent Cassel, Julia Stiles en Tommy Lee Jones

Het is tien jaar nadat Jason Bourne van de radar is verdwenen. Als Nicky Parsons bij een hack in het CIA mainframe stuit op nieuwe informatie rond de werving van Bourne in het Treadstone programma en de rol van zijn vader hierbij, besluit zij om af te reizen naar Athene om Bourne op de hoogte te brengen. Bourne heeft dan weliswaar zijn geheugen terug, toch zijn er nog altijd vragen die beantwoord dienen te worden. Echter, de hack van Nicky alarmeert ook Heather Lee, hoofd van de CIA Cyber Ops Division en CIA directeur Robert Dewey, die met zijn nieuwe programma Iron Hand probeert om Bourne op te sporen voor het blootleggen van het Blackbriar programma.

Auteur Robert Ludlum schreef bij leven drie boeken over het fictieve personage Jason Bourne. Ondanks dat de eerste drie films met Matt Damon dezelfde titels hebben als deze drie boeken wijken de films sterk af van de boeken. Na het overlijden van Ludlum nam Eric Van Lustbader de scepter over en schreef nog acht Bourne-boeken. De eerste hiervan, The Bourne Legacy, werd verfilmd met Jeremy Renner in de hoofdrol. De film werd met gemengde kritieken ontvangen en een nieuw vervolg bleef uit. Al die tijd lieten zowel Matt Damon als regisseur Paul Greengrass in het midden of er ooit een ‘echt’ vierde deel zou komen, dit zonder het idee echt af te wijzen.

Uiteindelijk heeft maar liefst negen jaar geduurd dat Jason Bourne er kwam, met een nieuw verhaal geschreven door Greengrass en Christopher Rouse. Natuurlijk is Matt Damon opnieuw de drijvende kracht achter de film, al zien we dit keer bijrollen die daar zeker niet voor onder doen. Zo is Alicia Vikander hot op het moment, en dan doelen we niet alleen op haar uiterlijk. In rap tempo werkte zij zich op naar de top van Hollywood en ook hier toont zij haar kunnen door haar ietwat stereotype personage goed uitgebalanceerd op het scherm te brengen en een hart mee te geven. Naast haar zien we oudgediende Tommy Lee Jones, die we de laatste jaren wat minder voorbij zagen komen. Zijn rol is niet vernieuwend in zijn oeuvre, maar het blijft heerlijk hem zo fanatiek knorrig te zien. Verder is Vincent Cassel de perfecte evenknie van Bourne die nog een appeltje met hem te schillen heeft en is Julia Stiles opnieuw te zien als Nicky Parsons.

Deze vierde Bourne-film rond Jason Bourne zal vooral de boeken ingaan als een spectaculaire actiefilm. Het is hierin dat de film niet onderdoet voor zijn voorgangers en deze zelfs naar de kroon weet te steken. Vernieuwend is het wellicht niet, maar wat een heerlijke achtbaanrit. Het is vooral hier dat de hand van Greengrass duidelijk te zien is. De veelvuldig aanwezige actie kan echter niet verhullen dat de reden waarom Bourne uit zijn anonimiteit wordt gehaald wat mager is. Bourne leek dan ook vertelt en op dat vlak haalt deze film het niet bij zijn voorgangers. Matt Damon zei voorafgaand aan de release van The Bourne Ultimatum niet voor niets ‘We have ridden that horse as far as we can’, toen men vroeg naar een eventuele vierde film. Maar goed, zeker na het mindere The Bourne Legacy werd er geschreeuwd om de terugkeer van Damon en Greengrass en dan moet je je soms even in wat bochten wringen.

Extra’s:
∙ Bringing Back Bourne () Matt Damon en Paul Greengrass bespreken hoe ze het geliefde personage naar het grote scherm terug wisten te brengen.
∙ Bourne to Fight () Een in drie delen te bekijken blik achter de schermen van de vechtscènes in Jason Bourne; Bare-Knuckle Boxing, Close Quarters, Underground Rumble.
∙ The Athens Escape () Matt Damon, stuntco-ordinator Gary Powell en second unitregisseur Simon Crane bespreken de uitdagingen die kwamen kijken bij het filmen van een achtervolgingsscène.
∙ Las Vegas Showdown () Zie in twee delen, Convention Chaos en Shutting Down The Strip, hoe de makers voor de finale spectaculairder en gedurfder dan ooit uit de hoek wisten te komen.

Jason Bourne is een van de beste actiefilms van het jaar, iets dat vooral de verdienste is van regisseur Paul Greengrass. Matt Damon draagt de Bourne jas die hem duidelijk als gegoten zit, maar krijgt meer dan waardig tegenspel van Tommy Lee Jones, Vincent Cassel en vooral Alicia Vikander. Nergens is de film vernieuwend en ook de kapstok waaraan deze terugkeer van Matt Damon als Bourne wordt opgehangen is wat mager. Ondanks dat is de film een enerverende achtbaanrit geworden die nergens gas terug neemt en zodoende ruim twee uur lang topvermaak biedt. 

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

28 november, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer