Jawbone

Informatie

RegieThomas Q. Napper
Jaartal2017
Releasedatum16-10-2018
Speelduur91 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastJohnny Harris, Ray Winstone, Ian McShane, Michael Smiley, Luke J.I. Smith en Anna Wilson-Hall

Jimmy McCabe is een voormalig bokskampioen die zijn leven niet bepaald op de rit heeft. Zo woont hij in een grauwe achterstandsbuurt en vindt hij zichzelf met regelmaat half bewusteloos op de vloer terug doordat hij keer op keer weer naar de fles grijpt. Als hij ook de laatste waarschuwing voor uitzetting negeert, is hij ook het dak boven zijn hoofd kwijt en grijpt hij terug op de enige zekerheid in zijn leven. Vies en allesbehalve in vorm meldt hij zich in de bokszaal, in de hoop weer te mogen trainen. William ´Bill´ Carney kent hem nog uit zijn goeie tijd en geeft hem een kans, ondanks de afkeurende blik van zijn collega’s in de ring. Wel waarschuwt hij Jimmy dat hij geen fles wil zien en ook illegale wedstrijd niet accepteert. Het zijn waarschuwingen gericht aan een wanhopig man die ondanks alles vecht voor zijn laatste kans.

Jawbone is na wat korte films, videoclips en een documentaire het echte speelfilm-regiedebuut van Thomas Napper. Hij maakte naam als second unit director bij films als Atonement, Darkest Hour en het aanstaande Mary Poppins Returns. Voor zijn film over een aan lager wal geraakte bokskampioen doet hij een beroep op een meer dan aardige cast. Zo zijn Ray Winstone en Ian McShane veteranen te noemen die bij velen bekend zijn van naam en gezicht, maar het is Johnny Harris die de hoofdrol op zich mocht nemen. Harris is vooral bekend van zijn rol in de serie This is England ’86, een rol die hem een BAFTA opleverde. Harris speelt Jimmy McCabe, een voormalig bokskampioen in de jeugd.

De film opent met een filosofisch inkoppertje over de kracht van de geest, om vervolgens met schreeuwerige letters de titel van de film op de kijker af te vuren. Nog voor er verder enig dialoog valt wordt er in vijf minuten een gemoedstoestand van McCabe geschetst en het moge duidelijk zijn dat hij er niet best voorstaat. Zo woont hij in een grauwe achterbuurt, heeft hij een hang naar het verleden en de fles. De volgende ochtend is de zon fel in de ogen en doet alles pijn. Dat de makers in de volgende scène het beeld van een aan lager wal geraakt bokser nog even willen onderstrepen door McCabe te zien smeken om zijn huis te mogen behouden, is dan ook eigenlijk overbodig.

Waar menig boksfilm zich concentreert op de opkomst, ondergang en uiteindelijk comeback, wordt dat eerste hier weggelaten. Het zorgt voor een grimmige sfeer, waar de bokswereld van al zijn glamour wordt ontdaan. Vies en alles behalve in vorm meld McCabe zich in de bokszaal, in de hoop weer te mogen trainen. Hij krijgt die kans, maar eveneens een waarschuwing die hij dankt aan zijn verleden. Zo wordt de kijker indirect heel veel duidelijk over hoe het leven van McCabe ervoor staat en hoe dit zo gekomen is, zonder de kijker te vermoeien met verhalende flashbacks. Natuurlijk is de rest van de film zo uit te tekenen, maar het maakt Jawbone tot een mooi drama met een sterke cinematografie.

Extra’s: Naast de film zelf is er geen bonusmateriaal te vinden op de dvd release van de film.

Jawbone is meer dan alleen een boksfilm over een aan lager wal geraakte bokser. We zien namelijk vooral iemand die worstelt met het leven, waarbij men niet om schuldvraag heen draait. Dit alles wordt neergezet tegen een sterk sfeerbeeld met een vooral nachtelijke stad, waarbij alles en iedereen een smoezelig laagje draagt. Middelpunt van dit alles is oud bokskampioen McCabe die even wanhopig als vastberaden probeert om een plek te veroveren in de maatschappij. Dit alles gaat natuurlijk gepaard met de nodige tegenslagen, welke gelukkig niet allemaal uit de te verwachten hoek komen. Het zorgt ervoor dat Jawbone een sterk gefilmd boksdrama is, waarin de hoofdrolspeler niet alleen vecht voor een terugkeer in zijn geliefde boksring, maar ook voor een normaal bestaan als mens.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

2 november, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bd2cb35a6e7e_selected-products" products="9200000097530711,9200000074640122,9200000074410613" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer