Jay and Silent Bob Reboot

Informatie

RegieKevin Smith
Jaartal2019
Releasedatum19-02-2020
Speelduur105 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastKevin Smith, Jason Mewes, Harley Quin Smith, Craig Robinson, Justin Long, Shannon Elizabeth, Rosario Dawson, Joey Lauren Adams & Ben Affleck

Jay en silent Bob slijten hun dagen in het rustige tempo dat ze gewend zijn, maar als ze, in hun ogen, onterecht in de rechtbank moeten verschijnen is dat de start van een hoop ellende. Daar komen ze er namelijk achter dat er in Hollywood gewerkt wordt aan een reboot van Bluntman & Chronic; een film die gebaseerd is op een comic, die op zijn beurt weer gebaseerd is op hun leven. Maar tot overmaat van ramp verliezen ze tevens het recht om zichzelf Jay en Silent Bob te noemen! Het enige dat ze kunnen bedenken is het maken van een road trip naar Hollywood waar ze eventueel als figurant aan de slag zouden kunnen gaan om de film te verhinderen. Maar de hachelijke reis heeft nog veel meer verrassingen voor het duo in petto die hun ingedutte leven een hele nieuwe impuls geeft en het maar de vraag is of het ze zal lukken om Hollywood op tijd te kunnen bereiken en hun eigen namen te kunnen redden van de ondergang!

Jay en Silent Bob; het ietwat vreemde duo dat bestaat uit de langharige, metalband aanhanger en vooral grofgebekte Jay en de gezette Bob die geen woord over zijn tong laat rollen, tenzij het strikt noodzakelijk is. Regisseur Kevin Smith bedacht het duo ooit voor zijn film Clerks uit 1994 omdat hijzelf eigenlijk heel graag wilde meespelen, maar geen zin had om een heel script uit zijn hoofd te moeten kennen. Het was de geboorte van het dynamische duo dat nog veel vaker in zijn eigen films zou opduiken, waarbij Smith zelf in de huid kruipt van de zwijgzame Bob en Jason Mewes te zien is als de veel luidruchtigere Jay. Meestal betreft het een bijrol of korte cameo, maar in 2001 werd er een heuse speelfilm aan het tweetal besteed met de film Jay and Silent Bob Strikes Back. Nu, ruim 18 jaar later, was het klaarblijkelijk tijd voor een vervolg. Of een reboot. Of een remake. Of eigenlijk alledrie in één.

In Jay and Silent Bob Reboot draait het allemaal om een reboot (duh!) die er gemaakt wordt van een avontuur dat al eerder van het duo is uitgegeven. In stripvorm weliswaar, maar dat maakt het niet minder frustrerend voor de twee mannen dat ze op geen enkele wijze worden gecompenseerd. Om tekst en uitleg te krijgen trekken ze naar Hollywood, met daarnaast de hoop op een rolletje in hun eigen film. Zo zijn ze dan ook wel weer. Feitelijk is de film dus een veredelde road trip en een mogelijkheid voor een hoop lol en onzin dat de heren kan overkomen in de vele kilometers die ze moeten maken. Toch is Jay and Silent Bob Reboot meer dan een simpele komedie met een rampkoers als basis. De film is vooral een persiflage op de rage die op dit moment al een flinke tijd door Hollywood woedt: het maken van heel veel vervolgen, reboots of spin-offs in plaats van het bedenken van nieuwe en frisse ideeën.

Toch is er een grote maar, want laten we eerlijk zijn; Jay and Silent Bob Reboot is niet gemaakt voor iedereen. Wie niet bekend is met het door Smith bedachte View Askewniverse (het fictieve universum waarin alle films van Smith zich afspelen) zal weinig lol beleven aan de film. De humor is vooral leuk als je bent opgegroeid met deze personages, want voor nieuwkomers zal het allemaal van een bedenkelijk niveau zijn. De humor is vaak plat, geïmproviseerd en zeker niet altijd raak. Fans van de personages zullen het allemaal voor lief nemen, maar voor de gemiddelde kijker is het allemaal te vaak gewoon niet grappig genoeg. Dat de film bomvol zit met cameo’s van heel veel sterren, zelfs wijlen comic-legende Stan Lee duikt even op, is niet genoeg om de film voor een grote markt aantrekkelijk te maken. Niet dat het Smith daar ooit om te doen was trouwens. Hij wilde gewoon, met een beperkt en bij elkaar geharkt budget van ‘slechts’ 10 miljoen Dollar, een nieuwe film maken voor de fans. Een missie waar hij in ieder geval zonder meer in is geslaagd.

Extra’s: Ondanks dat de fanbase voor Jay and Silent Bob hier in Nederland waarschijnlijk heel erg klein zal zijn, ligt er toch een goedgevulde Blu-ray + dvd combo in de winkelschappen.
· Cast Interviews (58:47) Bijna een uur aan gesprekken met de cast van de film het het overkoepelende View Askewniverse.
· Kevin & Jay Interview Cast and Crew (29:44) Nog meer gesprekken, ditmaal in de handen van de hoofdrolspelers.
· Bloopers (09:37) Dat er bij het maken van een komedie een hoop te lachen valt op de set is wel duidelijk.
· Hair Reel (01:43) Een korte special die in het teken staat van de pruiken die gebruikt zijn in de film.

Jay and Silent Bob Reboot is een film die puur gemaakt is voor fans van het zogenoemde View Askewniverse waarin alle films van regisseur Kevin Smith zich afspelen. Daarmee spreekt de film een behoorlijke niche-markt aan waarmee deze komedie zeker niet voor een groot publiek is weggelegd. Voor die mensen zal de humor, over een roadtrip naar Hollywood waar het duo een film over hun leven probeert tegen te houden, vaak te flauw zijn of gewoon niet grappig. Dat de film vol zit met cameo’s is een leuke bonus, maar het is niet genoeg om ook mensen aan te spreken buiten de fanbase om. Jay ans Silent Bob Reboot probeert een hoop, vaak overduidelijk geïmproviseerd, maar slaat de plank op dat vlak wellicht vaker mis dan raak. Het was dan ook fijn geweest als er iets creatievers uit zijn brein was ontsproten van Smith, of beter; iets dat een bredere doelgroep zou dienen. Toch siert het de man ook wel. Daarnaast zal het Silent Bob zelf waarschijnlijk allemaal niet zoveel uitmaken. Hij wilde gewoon weer plezier beleven met het maken van een film voor de fans en dat is zonder meer gelukt.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

19 februari, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e4c400554717_selected-products" products="9200000123089105,9200000120479038,1002004000079407,1002004011542197,9200000029689597,1001004001570527" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer