Jerry Maguire 4K

Informatie

RegieCameron Crowe
Jaartal1995 | 2020
Releasedatum12-08-2020
Speelduur139 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastTom Cruise, Cuba Gooding Jr., Renée Zellweger, Kelly Preston, Jerry O´Connell, Jay Mohr, Bonnie Hunt, Regina King en Jonathan Lipnicki

De 35-jarige Jerry Maguire is een gladde, maar succesvolle zaakwaarnemer die grote namen in verschillende sporten vertegenwoordigt. Het enige waar hij aan denkt is geld en succes. Na een levensveranderende openbaring schrijft hij een memo over oneerlijkheid in de sportmanagementbranche. Daarin spreekt hij ook de wens uit om met minder klanten te werken, om zo een betere persoonlijke relatie met hun op te bouwen. Het management besluit hierop Bob Sugar in te huren, een protégé van Jerry, om hem te ontslaan. Als na zijn ontslag ook nog zijn vrouw bij hem weggaat, probeert Jerry de draad op te pakken door samen met zijn ex-secretaresse Dorothy Boyd voor zichzelf te beginnen. Ze hebben nog één klant weten te behouden; Rod Tidwell, een ontevreden American Football-speler. Met zijn drieën proberen ze het best mogelijke resultaat neer te zetten.

Deze film is verschenen als onderdeel van Columbia Classics – 4K Ultra HD Collection – volume 1.

Voordat Cameron Crowe zich in de filmwereld begaf, was hij redacteur van het tijdschrift Rolling Stone. Het toonaangevende muziektijdschrift waarvoor hij overigens nog altijd bijdragen schrijft. Voordat hij in 2000 de semi-autobiografische film Almost Famous maakte, was hij al verantwoordelijk voor Jerry Maguire. Een film waarmee hij na wat vingeroefeningen liet zien uit het juiste regisseurshout te zijn gesneden. De film werd genomineerd voor een vijftal Academy Awards, waaronder voor Beste Film en voor Tom Cruise als Beste Acteur en Cuba Gooding Jr. mocht het beeldje zelfs mee naar huis nemen. Daarnaast zijn er twee scènes in het bijzonder die veel mensen zijn bijgebleven. We hebben het natuurlijk over de ‘You Had me at Hello’-scène en natuurlijk de zin ‘Show Me The Money’, een uitspraak die nog regelmatig terugkomt.

Jerry Maguire was zo’n film waarbij heel veel dingen samenkomen. Zo had Tom Cruise in 1996 misschien wel het beste jaar uit zijn carrière. In mei verscheen de succesvolle eerste Mission: Impossible-film, welke in december werd gevolgd door Jerry Maguire. Zijn dragende rol staat nog steeds als een huis en hij werd niet voor niets beloond met een Golden Globe. Over awards gesproken; Cuba Gooding Jr. heeft nooit de belofte van zijn voor deze film gewonnen Oscar waar kunnen maken. Sterker nog, het is nog altijd het hoogtepunt van zijn carrière, die tegenwoordig bestaat uit een handvol Razzie-nominaties (de tegenhanger van de Oscars) en veel direct-to-video titels. Een ander nu bekend gezicht in de film is Renée Zellweger. Zij stond in 1996 op de rand van doorbreken en eigenlijk was het deze film waarmee ze zich in de kijker speelde bij een groot publiek.

Het is dan ook niet zo vreemd dat deze film een 4K release heeft gekregen. Hiervoor is het originele cameranegatief ingescand op 4K formaat en dat levert een behoorlijke verbetering ten opzichte van de eerdere Blu-ray releases op. Er lijkt wat meer filmgrain aanwezig, wat het geheel een fijnere filmervaring geeft. En ook de toepassing van HDR is hier in werkelijk elk opzicht perfect te noemen. Het beeld oogt krachtiger, zonder dat hierbij opvallend wordt afgeweken van de originele presentatie. Het is niet voor niets dat Crowe zijn goedkeuring gaf en Jerry Maguire blijkt ook zo’n catalogustitel waarbij een goede remastering nog maar eens zijn meerwaarde bewijst voor het gehele beeld. De Dolby Atmos-geluidstrack is wat minder schokkend, maar daar is dit dan ook de film niet naar. Wel is het duidelijk dat Crowe een muziekachtergrond heeft, want de muziek in de film treedt erg fijn naar voren in de mix.

Extra’s: Mede door de toevoeging van de Blu-ray uitgave aan deze release is er het nodige aan bonusmateriaal op de 4K-release te vinden. Doordat het hier de 20th anniversary Blu-ray betreft is er meer bonusmateriaal aanwezig dan op destijds de eerste Blu-ray release van de film.
· 4K ONLY: “Here’s the Thing with Alec Baldwin” Podcast Episode: The Fast Times and Long Career of Cameron Crowe (41:20)
· Jerry Maguire: We Meet Again (39:03) Een driedelige featurette die A three-part look at the process of putting the movie together. Waar bij deel 1 de focus vooral ligt op het doen van research, richt deel 2 zich vooral op de casting. Het derde en laatste deel speelt in op de mooiste momenten van de film, inclusief improvisaties, het camerawerk en zelfs de marketing van de film.·
· Deleted & Extended Scenes (55:38) Na een korte introductie van Cameron Crowe, volgt bijna een uur aan verwijderde en verlengde scènes.
· Picture-in-Picture Visual Commentary: Een visueel aantrekkelijke commentaartrack tijdens de film, verzorgd door Crowe, Cruise, Zellweger en Gooding.
· Additional Deleted Scenes (02:42) De vijftal verwijderde scènes van de originele release, met optioneel commentaar van Crowe en zijn editor.
· Rehearsal Footage (01:58) Een wel erg korte en daardoor weinig diepgaande featurette waarin wat oefenopnames centraal staan.
· My First Commercial with Rod Tidwell (00:51) Cuba Gooding Jr. verschijnt als Rod Tidwell in een Reebok commercial.
· Drew Rosenhaus: “How to Be a Sports Agent” (03:46) Een weinig inspirerende featurette die kijkt in het snelle leven van de echte sportagenten in de wereld.
· Photo Gallery: Een verzameling afbeeldingen gemaakt rond de film.
· Theatrical Trailer (02:26) De originele promotionele bioscooptrailer voor de film.

Jerry Maguire 4K is een ijzersterke 4K remaster, die het beste heeft te bieden voor de home cinema thuisopstelling. En dat ligt echt niet alleen aan de fraaie presentatie. Natuurlijk, het beeld heeft een prachtige opknapbeurt gekregen en ook het geluid is prima, maar bovenal blijft het gewoon een film die ook na een kwart eeuw nog staat als een huis. De film heeft een boeiend verhaal, een bevredigend einde en natuurlijk een regisseur en cast op de top van hun kunnen. Stralend middelpunt daarin is Tom Cruise, die hier een van zijn beste rollen uit zijn carrière neerzet. En dat in hetzelfde jaar dat hij schitterde in de eerste Mission: Impossible-film. Het maakt Jerry Maguire ook vijfentwintig jaar nadat de film in première ging tot een heerlijk sportdrama die zeker het opnieuw bekijken waard is.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

9 september, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer