John Wick 3: Parabellum

Informatie

RegieChad Stahelski
Jaartal2019
Releasedatum23-09-2019
Speelduur131 minuten
DistributeurBelga Films
CastKeanu Reeves, Ian McShane, Mark Dacascos, Laurence Fishburne, Asia Kate Dillon, Halle Berry, Lance Reddick en Anjelica Huston

John Wick is op de vlucht geslagen. De moord op maffiabaas Santino D’Antonio in het Continental Hotel heeft als gevolg dat hij persona non grata wordt verklaard en er een prijs van 14 miljoen dollar op zijn hoofd is gezet, een premie die met het uur stijgt. Wel heeft hij een uur voorsprong gekregen van Winston, de eigenaar van het Continental. Achtervolgt door talloze moordenaars gaat John op zoek naar een uitweg van alles. Via de New York Public Library, waar hij niet alleen vecht voor zijn leven, maar ook een crucifix en een marker ophaalt, komt hij terecht bij een vrouw uit zijn verleden. Zij accepteert de crucifix als ticket voor een veilige doorgang naar Casablanca, Marokko. Daar ontmoet John Sofia, een oude vriendin en manager van het Casablanca Continental. Hij toont haar de marker en vraagt haar om haar schuld in te lossen en hem te helpen in de zoektocht naar de enige man die hem nog zou kunnen helpen.

Vijf jaar geleden bleek de eerste John Wick-film een verrassend hit aan de box-office. Aan de hand van David Leitch wist stuntman Chad Stahelski een film neer te zetten die indruk maakte met zijn actiescènes, visuele stijl en sterke acteerprestaties. De film was zelfs zo succesvol dat een vervolg niet kon uitblijven, waarbij Stahelski de regie voor het eerst alleen op zich nam. Deze “Chapter 2” bleek zowaar een nog groter succes dan zijn voorganger en oogste opnieuw lof betreffende de non-stop actie die opwindend werd gechoreografeerd. De ambities van de tweede film waren daarnaast film groter. Niet alleen was de film flink langer, ook werd aan het einde direct de deur wagenwijd open gezet voor een een nieuw vervolg. Niet slecht voor een project dat begon als wraakfilm nadat de hond van de hoofdpersoon werd vermoord en zijn auto werd gestolen. Een auto waar in deze derde film overigens geen spoor van te bekennen is.

Niet dat de auto overigens ook maar een seconde gemist wordt. Ook zijn hond brengt hij vrij snel onder in vertrouwde handen en vanaf dat moment kan de actie losbarsten. En daar is werkelijk geen woord aan gelogen. Na een eerste indrukwekkende vechtscène in een bibliotheek in Midtown Manhattan, die heerlijk bruut beëindigd wordt met een bijlworp, verplaatst het verhaal zich Casablanca. Daar maken we kennis met Sofia, iemand die John in het verleden uit de brand hielp. Met een marker op zak vraagt hij haar om haar schuld te vereffenen, waarna ze hem, samen met haar twee herders, te hulp schiet. Het levert een van de beste actiescènes van de film op als ze vervolgens proberen te ontsnappen uit de citadel. Sowieso is de inbreng van Halle Berry als Sofia verrassend. Natuurlijk was zij te zien als Storm in de X-Men -films, maar films waarin meer van haar gevraagd werd in hoofdrol flopten soms genadeloos.

Toch is er maar een grote ster in John Wick en dat is Keanu Reeves. Waar veel acteurs zich gelukkig mogen prijzen met zo nu en dan een succesvolle film, heeft hij het nu, na The Matrix, voor de tweede keer voor elkaar dat hij centraal staat in een succesvolle franchise. Onlangs werd Reeves alweer 55 jaar en dat is hem zeker niet af te zien. Aan de hand van Stahelski, die de kneepjes van het vak van stuntman kent als de beste, doet hij veel stunts zelf en dat heeft zeker een meerwaarde voor een film die toch vooral om het stuntwerk draait. Toch wordt de film ook flink geholpen door gebruik van CGI. Dat is niet alleen soms te zien aan het achteraf toegevoegde bloed, iets dat in de eerdere films in de reeks soms ook al wat zichtbaar was, maar vooral ook in een woestijnscène. Hierbij hoef je geen getraind oog te hebben om te zien dat Reeves waarschijnlijk geen korrel zand gezien heeft voor dat deel van de film. Het is een smetje op een verder vlekkeloze actiefilm, waarbij de liefhebber amper zal kunnen wachten op de vierde film.

Extra’s: Naast de film staat er flink wat bonusmateriaal op deze release, deels ervan zelfs exclusief voor de Blu-ray.
· Parabellum: Legacy of The High Table (10:57) Een veelomvattende EPK, met interviews met cast en crew. Zij bespreken het plot van de film en de doelen die zij wilden bereiken.
· Excommunicado (09:44) Een feature in het verlengde van bovenstaande.
· John Wick Hex Game Trailer (01:05)
· Behind the Scenes of John Wick Hex (06:54)
· Trailers (04:41) Een tweetal promotionele trailers voor de film.
· Check Your Sights (09:55) Een blik op enkele aspecten betreft de actie in de film.
· Saddle Up Wick (05:10) Een blik op de heerlijke paardrij-actiescène in de film.
· Bikes, Blades, Bridges and Bits (06:35) Een titel die de lading niet helemaal dekt, want we krijgen hier zicht op enkele sets uit de film en ook wat achtergrond ten opzichte van de twee eerdere films.
· Continental in the Desert (10:15) Een blik op de exotische Marrokaanse set, die dienst doet als Continental Hotel in de woestijn.
· Dog Fu (08:04) Niet de beste special voor kattenliefhebbers.
· House of Transparacy (07:10) Een boeiende blik op het productiedesign.
· Shot by Shot (08:57) Een zeer boeiend kijkje op het editingproces van de film.

John Wick 3: Parabellum is een vrijwel plotloze actiefilm, die de lat in dit genre op ongekende hoogte weet te leggen. Dat dit gebeurd is misschien nog wel de grootste verrassing, het nieuwe is er tenslotte wel een beetje vanaf zou je denken. Stahelski en Reeves bewijzen het tegendeel. Natuurlijk, het verhaal heeft niet heel veel om het lijf; Wick krijgt nadat hij vogelvrij is verklaard handenvol huurmoordenaars achter zich aan waar hij mee moet afrekenen. Maar de manier waarop hij dat doet is eigenlijk even inventief als belachelijk; Of het nou actie betreft met een vuurwapen, een mes, een bijl of een samurai zwaard of op een paard of motor, het is allemaal even indrukwekkend. Waar met deze film in eerste instantie de beoogde trilogie wordt volmaakt, wordt opnieuw de deur open gezet voor een vervolg. Waar je in reeksen met een aflopende kwaliteit zo je vraagtekens bij kan hebben, lijken Ethan Hunt en James Bond een nieuwe collega te hebben gevonden, een collega naar wiens volgende film reikhalzend zal worden uitgekeken door de liefhebbers.

Met dank aan Belga Films voor het recensie-exemplaar.

1 oktober, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d8f23abb6780_selected-products" products="9200000115225627,9200000115225619,9200000115225629,9200000115225625,9200000118065133,9200000115225621,9200000115225623" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer