Johnny English Strikes Again 4K

Informatie

RegieDavid Kerr
Jaartal2018
Releasedatum13-02-2019
Speelduur88 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastRowan Atkinson, Olga Kurylenko, Ben Miller, Adam James, Emma Thompson, Jake Lacy, Vicki Pepperdine, Charles Dance, Michael Gambon en Edward Fox

MI-7 ligt onder vuur. Een cyberaanval door een onbekende dader legt de identiteit van alle huidige undercoveragenten bloot. Als gevolg hiervan wordt MI-7 gedwongen om agenten die al langere tijd op non-actief stonden in te schakelen om de dader op te sporen. Onder hun is ook Johnny English, die zijn dagen slijt als aardrijkskundeleraar. Samen met zijn assistent Bough reist English naar Zuid-Frankrijk, waar de aanval vandaan lijkt te zijn gekomen. Ze komen op het spoor van de bloedmooie Ophelia, op wie English halsoverkop verliefd wordt. Maar niet alleen blijkt zij een Russische spion, ook worstelt English met de uitdagingen van de moderne technologie. Als de dreiging toeneemt is het nog maar de vraag of English, een man met geringe skills en analoge methodes, in staat is om alles te overwinnen voordat Engeland wordt overgenomen.

Wie aan Rowan Atkinson denkt, zal direct een associatie hebben met zijn geliefde en wereldberoemde karakter Mr. Bean. De serie rond de onhandige, egoïstische, narcistische en vaak vindingrijke man liep een vijftal jaar in de eerst helft van de jaren negentig en werd min of meer afgesloten met twee films en een speciaal optreden tijdens de Olympische spelen van 2012 in Londen. Ondanks dat een Britse variant van het Swiebertje-effect een logisch gevolg zou zijn, bleek Atkinson in staat om om zich wederom te vernieuwen. Hij deed dit eerder toen hij Blackadder opvolgde met Mr. Bean en eenzelfde scenario lag op de loer toen hij in 2003 kwam met Johnny English. Deze is een uitgewerkte versie van het personage dat hij introduceerde in een reclamecampagne, al mogen de films toch vooral als parodie op de James Bond-films gezien worden. Ondanks het succes duurde het tot 2011 tot het vervolg verscheen. Toen deze een stuk minder goed bleek te zijn dan zijn voorganger leek Johnny English een stille dood te sterven.

De verrassing was dan ook groot toen er mei 2017 een nieuw vervolg werd aangekondigd. Het is een scepsis die met de trailer nog niet helemaal weggenomen kon worden. Toch is dit tweede vervolg een stuk beter dan zijn voorganger, al haalt het nergens het niveau van de grootste successen van Atkinson. Deels heeft dit te maken met David Kerr, debutant en daarmee een opvallende keus. Je zou namelijk verwachten dat er bij deze comeback, na een matige sequel, juist wat meer zekerheid zou worden gekozen. Toch rust de film vooral weer op de schouders van Atkinson. Nog altijd heeft hij de de lach aan zijn kont hangen en zijn mimiek blijft een van de grote krachten van de Brit. Ondanks dat de film niet altijd even goed geslaagd is zitten er weer hilarisch scènes in, zoals bijvoorbeeld de scène in een decadent restaurant waarin een mobiele telefoon centraal staat en de scène waarin English een virtual reality bril op krijgt en een flinke ravage aanricht. Het zijn dit soort momenten waar de film het van moet hebben.

Toch is dit ook weinig meer of minder dan de liefhebbers vooraf zullen hebben verwacht. Met de Mr. Bean-films bleek namelijk al eerder dat de karakters van Atkinson vooral werken in korte scènes en minder tot hun recht komen als ze centraal staat in een volledige speelfilm. Het is wellicht ook de reden dat hij veelal te zien is in korte, maar vaak hilarische scènes die het hoogtepunt vormen in films waarin hij een bijrol speelt. Dat is hier niet anders, want om echt indruk te maken als film heeft bijvoorbeeld het verhaal gewoon veel te weinig om het lijf. Ook de met een computer gegenereerde effecten in de finale zijn eigenlijk ondermaats. Toch heeft Atkinson een gave zoals we die maar weinig zien in een tijd van poep-en-pieshumor. Noem het ouderwets, maar er zullen zat mensen zijn voor wie dit juist een verademing is. Het is een vorm van nostalgie die werkt en deze film een soort gunfactor meegeeft. Nergens wordt het niveau van zijn hoogtijdagen gehaald, maar we kunnen er niet omheen dat dit tweede vervolg een stuk beter geslaagd is dan zijn voorganger.

Extra´s: Mede door de toevoeging van de Blu-ray uitgave aan deze release is er het nodige aan bonusmateriaal op de 4K-release te vinden.
· The Comedy Genius of Rowan Atkinson (04:58) Waar Atkinson verhaalt over zijn carrière en gewoontes op de set, gaat de cast en crew schaamteloos over tot het de hemel inprijzen van de komiek.
· A Cast of Characters (07:12) Een blik op de cast en hoe belangrijk zij zijn als aangevers voor Atkinson.
· The Johnny English Legacy (05:06) Een terugblik op het titelpersonage en zijn avonturen in alledrie de films.
· Virtual Reality Johnny English Style (04:14) Het hoogtepunt van de film nader bekeken.
· The Gadgets (06:08) Een verkenning van de hightech (en ook low-tech) gadget die in de film te zien zijn.
· The Cars (05:07) Een blik op alle auto’s die in de film zijn en in welke scènes ze te zien zijn.
· Locations and Design (04:03) Een mooie special over de locaties uit de film, maar ook direct een mooi vergelijk tussen het maken van de eerste film in 2003 en deze film vijftien jaar later.
· Audiocommentaar: Regisseur David Kerr voorziet een boeiende audiocommentaartrack, waarin hij niet alleen het productieproces ontleedt, maar ook aandacht heeft voor alle ideeën die verhaaltechnisch, qua humor en acteren en ook op op technisch vlak voorbij kwamen.

Johnny English Strikes Again 4K is een film van momenten. Toch is dit weinig meer of minder dan je zal verwachten en het doet in elk geval de vieze nasmaak van het teleurstellende eerste vervolg vergeten. Van het verhaal hoef je verder niet al te veel te verwachten, het is vooral een excuus om nog eens te genieten van Atkinson, die nog steeds een feilloze timing heeft en kan rekenen op zijn mimiek waarmee hij scènes met speels gemak naar zijn hand weet te zetten. Het zorgt ervoor dat dit nieuwe hoofdstuk in de parodie op de James Bond-films wederom een paar momenten bevat die kunnen dienen als kapstok voor een hele film. Gezien de leeftijd van Atkinson (en het feit dat English hier al uit zijn pensioen wordt getrokken) is het zeer waarschijnlijk dat het bij deze drie films blijft, al weet je het maar nooit natuurlijk. Voor nu is Johnny English Strikes Again in ieder geval erg fijn vermaak voor een ieder die zijn verstand even op nul wil zetten en lekker onbezorgd wil lachen.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

7 februari, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c553e572cd55_selected-products" products="9200000101544235,9200000099326508,9200000099326467,1002004011958657,1002004011958655,1002004011532296,1002004000088187,9200000095627735" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer