Joker 4K

Informatie

RegieTodd Phillips
Jaartal2019
Releasedatum05-02-2020
Speelduur124 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment
CastJoaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy, Brett Cullen, Glenn Fleshler, Bill Camp, Marc Maron, Shea Whigham, Douglas Hodge, Josh Pais & Leigh Gill

Arthur Fleck heeft geen gemakkelijk leven. Overdag werk hij als clown om mensen op een komische manier de winkels in te lokken en in de avonden werkt hij aan zijn carrière van stand-up comedian, hopende daarmee ooit op te kunnen treden in de goedbekeken tv-show van Murray Franklin. Dit alles terwijl hij tevens de zorg van zijn zieke moeder op zich heeft genomen en hijzelf ook kampt met de nodige problemen. Als Arthur voor de zoveelste keer het mikpunt is van pesterijen, besluit hij om zichzelf te verdedigen door voortaan met een wappen de straat op te gaan om zichzelf te kunnen verdedigen. Het is echter de start van nog grotere problemen waarin Arthur zich steeds meer in de steek gelaten voelt door zijn omgeving. Beetje bij beetje begint hij de controle te verliezen over datgene waar hij het meeste voor vreest: de maniakale geest die in hem schuilt en hem langzaam doet veranderen in The Joker.

Je kunt het filmstudio Warner Bros. niet kwalijk nemen dat ze regisseur Todd Phillips niet serieus namen toen hij het plan op tafel gooide voor een film rondom Joker; de aartsvijand van Batman. De studio likte net zijn wonden na het debacle van Suicide Squad, waarin Jared Leto de rol vertolkte. Leto zijn optreden werd behoorlijk vergruist en bovendien had men ondertussen niet de illusie dat iemand de rol beter zou kunnen spelen dan wijlen Heath Ledger, die zelfs een Oscar voor zijn optreden won in het veelgeprezen The Dark Knight. Toch kreeg Phillips uiteindelijk groen leeg en zijn project kreeg, met het inleveren van zijn eigen salaris en een vreemde financiële constructie met andere kleinere studio’s, een budget mee van 50 miljoen dollar. Een schijntje, maar het was voor Phillips klaarblijkelijk genoeg om van zijn film over de Joker een meesterwerk te maken en deze te maken tot één van de meest succesvolle films aller tijden.

Joker mag dan van origine wel een comic-verfilming zijn, toch heeft de film over de maniakale clown bijzonder weinig overeenkomsten met de huidige vloedgolf aan strip-verfilmingen die de bioscoopzalen overspoelen. In Joker is er dus geen ruimte voor groteske actiescènes of CGI-geweld, maar juist alle ruimte om te laten zien hoe een simpele man kan veranderen in de meest gevreesde crimineel die ooit op het witte doek is verschenen. Het maakt wel dat het even slikken is voor wie hoopt op gewoon een fijn avondje superhelden-vermaak. Joker ontstijgt dat niveau namelijk met het grootste gemak. Eigenlijk is het dan ook beter om Joker vooral helemaal niet te zien als comic-verfilming, maar meer als een karakterstudie van een persoon die zich door de maatschappij flink in de steek gelaten voelt. Het is een karakterstudie die behoorlijk veel indruk weet te maken.

De grootste troef van de film is uiteraard acteur Joaquin Phoenix die tot het uiterste is gegaan om de transformatie van de gewone Arthur Fleck naar de gevreesde Joker met veel geloofwaardigheid te kunnen brengen. Zijn optreden is van een bizar hoog niveau dat het wel heel raar moet lopen als hij ook niet de Oscar dit jaar op zijn schouw kan zetten naast al die andere prijzen die hij al wist te winnen. Maar het fijne aan de film van Todd Phillips is dat Joker als film veel meer is dan alleen het magistrale optreden van Phoenix. De film kent een prachtige en trage opbouw die de transformatie behoorlijk weet te versterken. Een beetje zoals ook Taxi Driver uit 1976 van regisseur Martin Scorsese dat deed, dus het mag geen geheim zijn waar Phillips zijn inspiratie vandaan haalde. In combinatie met de voelbaar naargeestige sfeer, de ondersteunde soundtrack van Hildur Guðnadóttir en de meer dan prima bijrollen is Joker een bijzonder sterke film geworden. Filmstudio Warner Bros. zal de volgende keer als Philips weer een idee op tafel legt ongetwijfeld wat sneller toehappen.

Extra’s: Mede door de toevoeging van de Blu-ray uitgave aan deze release is er het nodige aan bonusmateriaal op de 4K-release te vinden.
· Becoming Joker (01:23) Een blik op de transformatie van acteur Joaquin Phoenix in de Joker.
· Joker: Vision & Fury (22:25) De cast en crew aan het woord over de totstandkoming van de film waarin het maken van een afwijkende comic-verfilming, het bouwen van een stad die moet voelen als een stad uit de jaren ’80 en het intensieve proces van het editten van de film.
· Please Welcome… Joker! (02:44) Een blik op een scene van de film die in meerdere takes is opgenomen met verschillende resultaten.
· Joker: A Chronicle of Chaos (03:04) Een verzameling foto’s, begeleidt door de muziek van composer Hildur Guðnadóttir.

Joker 4K is een film van ongekende klasse! Buiten dat valt de film op doordat deze weinig te maken heeft met de huidige superhelden-trend die door de bioscoopzalen dendert. Eigenlijk is het bijna een schande om de film een comic-verfilming te noemen, want daarmee doe je deze film, die draait om de ontstaansgeschiedenis van de aartsvijand van Batman, behoorlijk te kort. Joker is een uiterst boeiende karakterstudie van een man die zich in de steek gelaten voelt door de maatschappij en het heft in eigen handen neemt. Het resultaat is een film die zijn volledige speelduur weet te boeien door de prachtige opbouw, ondersteunende soundtrack en uiteraard het weergaloze acteerwerk van acteur Joaquin Phoenix. Joker is een film van wereldklasse die hopelijk een nieuwe trend in werking zet waarbij er, voor superhelden en hun vijanden, verder wordt gekeken dan hersenloos popcornvermaak.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

7 februari, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e3c7e2b9dc40_selected-products" products="9200000109811943,9200000109811936,9200000124111132,9200000127624735,9200000032162464,9200000117283501,9200000083679397" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer