Jordskott – seizoen 1

Informatie

RegieAnders Engström en Henrik Björn
Jaartal2015
Releasedatum24-05-2016
Speelduur600 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastMoa Gammel, Göran Ragnerstam, Richard Forsgren, Hans Mosesson, Henrik Knutsson en Stina Sundlöf

Wanneer de vader van rechercheur Eva Thörnblad overlijdt gaat ze terug naar haar geboorteplaats Silverhöjd. Dit is tevens de plaats waar zeven jaar geleden haar toen zesjarige dochter Josefin verdween. Hoewel alles er op wees dat Josefin is verdronken in het Silverhöjdmeer, heeft Eva nog steeds het gevoel dat iemand haar kind die fatale dag ontvoerde. In Silverhöjd aangekomen blijkt al snel dat het jongetje Anton Leander in dezelfde omgeving verdwenen is. Eva besluit op onderzoek uit te gaan om te kijken of er een verband is met de verdwijning van Josefin. Gaandeweg komt ze erachter dat in de duistere bossen van Silverhöjd oeroude krachten huizen die elk begrip te boven gaan.

Eén van de belangrijkste rollen in de serie is weggelegd voor het bos in Silverhöjd. Iets dat meteen blijkt uit de titel, Jordskott, die vertaald kan worden als aardscheut of onderlaag. Al zullen veel mensen niet zo bedreven zijn in de Zweedse taal om de betekenis te weten, zonder hier gericht naar op zoek te gaan. De intro geeft echter een duidelijk hint door de nadrukkelijke aanwezigheid van boomwortels. Aangezien de serie in de fictieve Zweedse plaats Silverhöjd afspeelt, werd gefilmd in de omgeving van de Zweedse stad Sala. Dit levert prachtige beelden op van bossen waarin flinke rotsen liggen die bezaaid zijn met mos. Ook zien we sfeervolle beelden van donkere meren en onverharde wegen waarboven fikse mistwolken hangen. Wat dat betreft hebben de makers erg hun best gedaan om de natuur vol in de schijnwerpers te zetten.

Aan het begin van de eerste aflevering lijkt Jordskott de zoveelste Scandinavische crimeserie. We zien hoe Eva tijdens haar werk gewond raakt, waarna ze thuis rust moet houden. Aangezien haar vader net is overleden besluit ze om terug te keren naar haar geboorteplaats Silverhöjd. Een moeilijke beslissing omdat daar zeven jaar geleden haar dochter Josefin van de aardbodem verdween. Vlak nadat Eva in Silverhöjd is aangekomen slaat het noodlot opnieuw toe en wordt de gemeenschap opgeschrikt door een nieuwe verdwijning. Dit klinkt natuurlijk allemaal erg cliché, gelukkig weet Jordskott zich te onderscheiden van andere crimeseries door het bovennatuurlijk tintje. We duiken in de Zweedse mythologie en zien hoe het bos in de serie een eigen wil lijkt te hebben. Hiermee proberen de makers ons een wijze les te leren over de omgang met moeder natuur. We moeten namelijk zuinig zijn op de bossen en het groen dat we nog hebben.

Naast het bos bevat de serie ook een aantal interessante personages. Zo is daar Göran Wass, rechercheur in de plaats Silverhöjd. De eerste paar afleveringen lijkt hij een doodnormale rechercheur, maar gaandeweg blijkt er meer aan de hand te zijn met hem. Dan hebben we ook nog Nicklas Gunnarsson, een verstandelijk gehandicapte jongeman. Hij is de bastaard zoon van een vooraanstaande persoon in Silverhöjd en hij kan omgaan met een jachtpistool. Daarnaast hebben we ook nog Ida Aronsson, de dochter van rechercheur Tom Aronsson. Ze heeft nog nooit één woord gezegd, al claimt haar vader het tegendeel. Al met al dus een bont gezelschap die de interesse van de kijker weten te trekken en deze zeker weten vast te houden.

Extra’s: Op geen van de twee Blu-ray discs staan extra’s en dat is toch wel erg jammer. Zo waren een behind the scènes en een interview met de cast en crew een leuke toevoeging geweest. Dat wil niet zeggen dat er totaal geen aandacht is besteed aan de Blu-ray uitgave. In tegendeel zelfs want de discs zitten verpakt in een mooie uitklaphoes met daaromheen een fraaie doorzichtige sleeve, waardoor de hoes een soort van dubbele laag krijgt.

Jordskott – seizoen 1 weet zich van andere Scandinavische crimeseries te onderscheiden door het bovennatuurlijk tintje. Gelukkig is de tijd genomen om het verhaal goed uit te werken, zodat alles naar het einde toe te verklaren is. Eén van de belangrijkste rollen in de serie is weggelegd voor het bos in de fictieve plaats Silverhöjd. De makers hebben dit bos op adembenemende wijze tot leven gewekt door te filmen in de Zweedse plaats Sala. Daarnaast wonen in Silverhöjd een aantal excentrieke personages, die de aandacht van de kijker zeker weten te trekken. De makers van Jordskott hebben ideeën voor een tweede seizoen, laten we hopen dat de Zweedse nationale omroep groen licht geeft om deze te maken.

Met dank aan Triple P Entertainment en Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

27 juni, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer