Jordskott – seizoen 2

Informatie

RegieHenrik Björn, Daniel di Grado en Jakob Ström
Jaartal2017
Releasedatum17-07-2018
Speelduur480 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastMoa Gammel, Göran Ragnerstam, Richard Forsgren, Anna Bjelkerud, Ana Gil de Melo Nascimento en Mira Gustafsson

Rechercheur Eva Thörnblad probeert aan haar duistere verleden te ontsnappen. Ze is nog steeds in rouw door het overlijden van haar dochter Josefine. Daarom heeft ze haar geboorteplaats Silverhöjd verlaten en is ze verhuisd naar een appartement in Stockholm. Eva gaat volledig op in haar werk en is toegewijd aan het stoppen van de groeiende mensenhandel. Tegelijkertijd wordt ze geconfronteerd met een innerlijke strijd en de naweeën van de Jordskott. Ze wordt meegezogen in een mysterieuze zaak die een link heeft met zowel haar heden als verleden. Eva moet opnieuw de confrontatie aangaan met de mystieke wereld en oeroude krachten die ze zo graag achter zich wilde laten.

In de winter van 2015 ging het eerste seizoen van de Zweedse serie Jordskott in première op de Zweedse nationale omroep SVT. Twee jaar later, in de herfst van 2017, verscheen het tweede seizoen. In het eerste seizoen was één van de belangrijkste rollen weggelegd voor het bos in Silverhöjd. Iets dat meteen bleek uit de titel, Jordskott, die vertaald kan worden als aardscheut of onderlaag. Al zullen veel mensen niet zo bedreven zijn in de Zweedse taal om de betekenis te weten zonder hier gericht naar op zoek te gaan. De intro van de serie geeft echter een duidelijke hint door de nadrukkelijke aanwezigheid van boomwortels. In het tweede seizoen krijgen we minder te zien van de natuur in Silverhöjd. Daarentegen blijven de oeroude krachten, en met name de bewoners en direct betrokkenen, van de duistere bossen een belangrijke rol spelen.

Seizoen 2 speelt zich twee jaar na het eerste seizoen af. Ondanks dat sluiten de twee seizoenen perfect op elkaar aan. We zien dat Eva het platteland van Silverhöjd heeft ingeruild voor de stad van Stockholm. Nog altijd heeft ze moeite met het verlies van haar dochter Josefine. Daarnaast heeft Eva last van de Jordskott, een parasiet dat in haar leeft. In het tweede seizoen krijgen we een betere indruk van de invloed van de Jordskott op het gastorganisme. Zo zien we dat de Jordskott af en toe de controle van Eva overneemt en haar ongekende krachten geeft. Ze kan hier niet goed mee omgaan en stort zich volledig op haar werk. Dan wordt ze betrokken bij een mysterieuze zaak waarbij een man tevoorschijn komt uit een meer. Vrijwel naakt, zwaar onderkoeld en ogenschijnlijk gemarteld begint hij een zwerftocht door de straten van Stockholm. Dan staat hij ineens bij Eva voor de deur. Wat volgt is de verdwijning van twee jonge meisjes. Wat hebben deze verschillende zaken met elkaar te maken? Gaandeweg komt de schokkende waarheid, en hiermee ook het belangrijkste ingrediënt in het middel tegen de Jordskott, boven water.

Eén van de sterke punten van het tweede seizoen is dat allerlei personages uit seizoen 1 verder worden uitgewerkt. Zo zagen we in het eerste seizoen allerlei interessante personages, die de aandacht wisten te trekken. Een voorbeeld hiervan is Ida Aronsson, de dochter van rechercheur Tom Aronsson. Een meisje dat nog nooit één woord heeft gezegd, al claimt haar vader het tegendeel. In seizoen 2 zien we haar opnieuw terug, dit keer zelfs in een rol van meer betekenis. Want waarom is ook Ida niet veilig na de verdwijning van de twee meisjes? Daarnaast bevatte het eerste seizoen ook een aantal personages waar je wellicht niet veel hoogte van kreeg. Zo was daar Agneta Thörnblad, de moeder van Eva. In het tweede seizoen vinden we haar dement terug in een verzorgingstehuis. Gaandeweg het seizoen verbeterd haar gezondheid en hiermee ook haar geheugen. Ze blijkt dingen gezien en gehoord te hebben, waar niet iedereen even blij mee is.

Extra’s: Op geen van de twee Blu-ray discs staat bonusmateriaal en dat is erg jammer. Zo waren een behind the scènes en een interview met de cast en crew een leuke toevoeging geweest.

Jordskott – seizoen 2 is een sterk vervolg op het veelgeprezen eerste seizoen. Ondanks dat de twee seizoenen twee jaar na elkaar afspelen, sluiten de seizoenen perfect op elkaar aan. Waar Eva in het eerste seizoen de Jordskott in zich kreeg, krijgen we dit seizoen een indruk van de invloed van de Jordskott op een gastorganisme. Daarnaast komt de schokkende waarheid, van het belangrijkste ingrediënt in het middel tegen de Jordskott, boven water. Eén van de sterke punten van het tweede seizoen is dat allerlei personages uit seizoen 1 verder worden uitgewerkt. Hierdoor krijgen bepaalde personages meer betekenis, of krijg je meer hoogte van bepaalde personages. Stiekem zijn we benieuwd of de bossen en de bewoners van Silverhöjd nog meer geheimen voor ons hebben. Wij wachten dan ook met smart op een derde seizoen.

Met dank aan Triple P Entertainment en Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

21 augustus, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b7342be11169_selected-products" products="9200000088340361,9200000088340359,9200000057575255,9200000057575249" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer