Joy

Informatie

RegieDavid O. Russell
Jaartal2015
Releasedatum18-05-2016
Speelduur124 minuten
Distributeur20th Century Fox
CastJennifer Lawrence, Robert de Niro, Bradley Cooper, Edgar Ramírez, Diane Ladd, Virginia Madsen en Isabella Rossellini

Joy is een jonge gescheiden moeder van twee kinderen die noodgedwongen met haar excentrieke en disfunctionele familie onder één dak woont. Gedreven door noodzaak en creativiteit doet ze de nodige eenvoudige klussen en uitvindingen in en rondom het huis. Haar wereld veranderd als ze met haar ‘Miracle Mop’ de commercie opzoekt en haar uitvinding een groot succes blijkt. Van de ene op de andere dag wordt haar droom werkelijkheid. Joy groeit uit tot een bekende persoonlijkheid, wordt schatrijk en het hoofd van een machtig zakenimperium. Tussendoor ligt verraad op de loer in de wereld van de genadeloze commercie en probeert ze haar gezin draaiende te houden.

Joy is losjes gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Joy Mangano, een Amerikaanse uitvinder, ondernemer en moeder. Dankzij haar ‘Miracle Mop’ (dweilmop met wringsysteem) werd ze een bekendheid, waarna ze meer dan honderd patenten op haar naam zette. In de film zien we dat Joy samen met haar ex en hun twee kinderen in één huis woont. Ook de ouders van Joy zijn gescheiden en moeder Terry woont bij hen in. Terry ligt 24/7 in bed te kijken naar een televisiesoap die ze voor geen goud wil missen. de vader van Joy, Rudy, heeft een eigen bedrijf en is volop aan het daten. Aangezien het net uit is met zijn vriendin komt ook hij bij hen wonen. Daarnaast woont oma Mimi in hetzelfde huis. Continu ruimt Joy de zooi achter haar familie op, waarop ze besluit haar leven gemakkelijker te maken. Dit resulteert in de uitvinding van de ‘Miracle Mop’.

Voor de regie van Joy tekende niemand minder dan David O. Russell, een regisseur die de afgelopen jaren flink aan de weg timmerde met The Fighter, Silver Linings Playbook en American Hustle. Stuk voor stuk films die konden rekenen op een lading positieve reacties en die de nodige prijzen in de wacht wisten te slepen. O. Russell staat erom bekend dat hij films maakt over familie en vrienden én over familie en relaties. Joy is hierop geen uitzondering, maar draait ook om ‘The American Dream’. Vooral in het eerste deel van de film ligt de nadruk op de familiebanden en komt de nodige humor voorbij. In dit deel worden bijna alle personages goed uitgewerkt en krijgen bijna alle acteurs de ruimte om te schitteren. In het tweede deel van de film ligt de focus vooral op Joy en haar successen. Helaas ontbreekt het dit gedeelte aan vaart en daarmee blijkt het verhaal van Joy Mangano naar het einde toe niet boeiend genoeg om de aandacht vast te kunnen houden.

Voor Joy maakte O. Russell gebruik van acteurs waar hij in Silver Linings Playbook en deels ook in American Hustle mee werkte. We zien Jennifer Lawrence als Joy, Robert de Niro als haar vader Rudy en Bradley Cooper als de commerciële man Neil Walker. Lawrence is duidelijk in haar element in de rol van Joy en onderstreept met deze rol nogmaals dat zij een groot talent is. Ook tegenspelers De Niro en Cooper zetten sterke rollen neer, waarbij Cooper zelfs de show steelt in het tweede deel van de film. Naast deze acteerkanonnen zien we een reeks aan goede acteurs in bijrollen. Zo zien we Diane Ladd in de rol van Mimi, de oma van Joy en Isabella Rossellini in de rol van Rudy zijn nieuwe vriendin Trudy. Wat dat betreft is er op de casting helemaal niets aan te merken.

Extra’s:
• Joy, krachtig en volhardend (20:21): De regisseur en de cast aan het woord over de film Joy. Ze vertellen onder meer waar de film volgens hen over gaat en om draait.
• Jennifer Lawrence en David O. Russell praten met Maureen Dowd (07:42): Een interview voor Times Talks waarin Maureen Dowd praat met Jennifer Lawrence en David O. Russell. Het blijkt dat Dowd erg veel bewondering heeft voor Lawrence en O. Russell.
• Galerij: Een reeks foto’s afkomstig uit de film Joy.

Joy is een film die over het geheel genomen lekker wegkijkt, maar die geen hoogvlieger is. Hiervoor is het verhaal dat voor circa de helft op Joy Mangano haar leven is gebaseerd niet boeiend genoeg. Het is te hopen dat O. Russell voor zijn volgende film kan rekenen op een sterker verhaal, want met The Fighter en Silver Linings Playbook heeft hij laten zien topfilms te kunnen afleveren. Gelukkig bevat Joy een sterke cast, waarbij Lawrence nogmaals laat zien een groot talent te zijn. Ook tegenspelers De Niro en Cooper leveren een sterke bijdrage en naast hen zien we een scala aan goede acteurs in bijrollen.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

29 mei, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer