Joy

Informatie

RegieDavid O. Russell
Jaartal2014
Releasedatum07-01-2016
Speelduur124 minuten
Distributeur20th Century Fox
CastJennifer Lawrence, Robert de Niro, Bradley Cooper, Édgar Ramírez, Diane Ladd, Virginia Madsen en Isabella Rossellini

Joy is een jonge gescheiden moeder van drie kinderen, die met haar familie noodgedwongen onder één dak woont. Ze is creatief aangelegd, weet van aanpakken en inventief als ze is doet ze de nodige eenvoudige uitvindingen. Haar wereld verandert als ze met haar wondermop de commercie opzoekt en haar uitvinding een groot succes blijkt. Van de ene op de andere dag groeit ze uit tot een bekende persoonlijkheid, wordt ze schatrijk en al snel is ze de leidster van een aanzienlijk zakenimperium. Toch ligt er ook het nodige verraad op de loer in de wereld van commercie en probeert Joy daarnaast ook nog haar gezin draaiende te houden.

Joy is losjes gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Joy Mangano, een entrepreneur en moeder van drie kinderen. Als uitvindster van de ‘miracle mop’ heeft zij daarnaast een patent op meer dan honderd uitvindingen. Door haar succes groeit ze uiteindelijk uit tot de baas van Ingenious Designs en is ze met regelmaat op het Amerikaanse teleshop kanaal HSN te bewonderen. Voor de regie tekent David O. Russell, die dit decennium behoorlijk op dreef is. Zo was hij verantwoordelijk voor The Fighter, Silver Linings Playbook en American Hustle. Drie films die de nodige prijzen wisten binnen te slepen, al leek dat soms toch iets teveel lof. De triomfreeks leek bovendien vorig jaar opeens onderbroken te worden met de release van Accidental Love, maar dat betrof een alsnog uitgebracht project uit 2008 waar O. Russell allang afstand van had genomen.

‘Never change a winning team’ moet O. Russell gedacht hebben en dus deed hij bij de casting opnieuw een beroep op Jennifer Lawrence, Bradley Cooper en Robert De Niro. Een trio dat hem eerder zoveel succes bezorgde in Silver Linings Playbook en daarna deels (De Niro haakte af) bij American Hustle. Lawrence tekende voor de rol van Joy en het is duidelijk dat zij misschien wel het grootste talent is van deze generatie. Zeker nu zij vrij is van de The Hunger Games-reeks lijkt de weg vrij om met regelmaat een prachtige rol neer te zetten. Haar rol als Joy behoort daar dan ook zeker weer toe. Naast Lawrence zien we een breed scala aan goede acteurs waarvan Robert de Niro en Bradley Cooper uiteraard de bekendste zijn. Voor de liefhebbers is het jammer dat De Niro opnieuw een relatief kleine rol speelt, al is het fijn om te zien dat hij zijn rol als vader van Joy weer erg sterk en zelfs verfrissend neerzet.

Het acteerwerk is dan ook zeker niet het probleem in Joy, want dat is het verhaal. De film is feitelijk in twee delen op te splitsen. Het eerste deel van de film is nog behoorlijk energiek, met de focus die ligt op de familiebanden. Hierin krijgen de bijrolacteurs de gelegenheid te schitteren en is ook de nodige humor terug te vinden. Dan is er een overgang waarbij de film vooral leunt op de bijdrage van Cooper. In het tweede deel ligt de focus vooral op Joy en haar successen, veruit het minst interessante deel van de film. Het verhaal van een huisvrouw die aan de hand van tig uitvindingen de weg naar boven beklimt blijkt helaas dan ook niet boeiend genoeg om de aandacht vast te houden. Daarnaast heeft de film helaas vrij veel weg van een soap, iets wat nog maar eens onderstreept wordt met de gefantaseerde soapscènes. Uiteindelijk is Joy dan ook niet de nieuwe grootse film geworden die we na zijn vorige drie films wel van O. Russell hadden verwacht.

Joy is de zoveelste verfilming van een vleesgeworden American Dream, maar helaas is de film qua verhaal niet boeiend genoeg en wordt de titel dan ook bepaald geen eer aan gedaan. De grote namen in de cast weten de film net te tillen naar de middelmaat, waarbij Jennifer Lawrence het meest in het oog springt maar ook De Niro en Cooper sterke bijdragen leveren. Na het ambitieuze doch zeker niet perfecte American Hustle komt regisseur O. Russell met een film die duidelijk de minste is van de vier films die hij dit voor hem zo succesvolle decennium afleverde. Het is te hopen dat hij voor zijn volgende film wel een beroep kan doen op een boeiend verhaal, want als hij opnieuw zo’n geweldige cast bij elkaar weet te brengen lijkt een topfilm gegarandeerd.

6 januari, 2016

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer