Judy

Informatie

RegieRupert Goold
Jaartal2019
Releasedatum01-07-2020
Speelduur118 minuten
DistributeurWW Entertainment
CastRenée Zellweger, Rufus Sewell, Michael Gambon, Finn Wittrock, Jessie Buckley en Bella Ramsey

In de winter van 1968 arriveert showbizzlegende Judy Garland in London, waar ze zich voorbereid op een reeks uitverkochte optredens in nachtclub The Talk of the Town. Garland hoopt dat deze optredens haar weer op de juiste manier in de spotlights zullen zetten, nadat ze flink wat negatieve pers te voortduren heeft gekregen. Echter, het is alweer dertig jaar geleden dat ze schitterde in ‘The Wizard of Oz’. Daarnaast is haar stem verzwakt na een tracheotomie, al is de dramatische intensiteit ervan hierdoor alleen maar toegenomen. Terwijl ze zich voorbereidt op de show zien we niet alleen hoe zij vecht met het management en flirt met muzikanten, maar ook hoe haar verleden haar heeft gemaakt tot wie ze is.

In 2005 ging het toneelstuk End of the Rainbow van Peter Quilter in première. Het toneelstuk over de nadagen van Judy Garlands carrière en leven was een groot succes en werd in de loop der jaren in verschillende landen vertaald en opgevoerd, waaronder op het West End in Londen en Broadway in New York. Na het zien van het stuk kreeg filmproducent David Livingstone het idee om er een verfilming van te maken. In oktober 2017 volgde uiteindelijk het nieuws dat het toneelstuk verfilmd zou worden onder de titel Judy, met Renée Zellweger als hoofdrolspeelster. Ze bereidde zich voor op haar rol voor door zich te flink verdiepen in het leven van Garland, al nam zij geen persoonlijk contact op met dochter Liza Minnelli of andere kinderen van Garland. Het zorgde ervoor dat Minnelli in juni 2018 verklaarde dat ze niet bij het project betrokken werd en de film goed- noch afkeurt.

Of dat laatste haar vertolking nog beter had gemaakt zal altijd de vraag blijven, vast staat wel dat Zellweger hier een van haar beste rollen in haar carrière neerzet. Dat terwijl veel mensen haar toch al min of meer hadden opgegeven nadat zij zich flink onder handen had laten nemen door een plastisch chirurg. Het zorgde er bijvoorbeeld voor dat haar optreden in de laatste toevoeging aan Bridget Jones’s Diary-reeks weinig geloofwaardig was. Met haar vertolking van Judy Garland neemt zij echter wraak op alle cricasters. En ondanks dat je je kan afvragen of het zelf zingen verstandig was, weet ze niet alleen te overtuigen als Garland, ook zet ze een rol neer waar ze misschien wel meer om herinnert wenst te worden dan om Bridget Jones. De enige overeenkomst tussen beide personages is dat ze geboren lijken voor het ongeluk, maar waar voor Jones hoop gloort aan de horizon, komt Garland eigenlijk niet verder dan er tegen beter weten in over te zingen in slotakkoord Somewhere Over the Rainbow.

Ondanks haar trieste leven heeft regisseur Rupert Goold wel goud in handen voor een sterk biografisch drama. Niet zo gek gezien Garlands leven werd getekend door verslavingen, mislukte huwelijken, depressieve periodes en wereldfaam met een verstikkende schaduwzijde. Wellicht komt het ook hierdoor dat de film weinig compleet is in zijn weergave. Ondanks dat dit soms zorgt voor een wat ongenuanceerd beeld hebben de schrijvers er wel goed aan hebben gedaan om hierin keuzes te maken. En zo zien we aan de ene kant hoe Garland al op jonge leeftijd amfetaminen kreeg om haar eetlust onder controle te houden, terwijl we aan de andere kant Garland zien in haar nadagen. Het was een tijd waarin ze enerzijds voor het laatst schitterde, maar vaker dan dat warrig en uiterst onbetrouwbaar overkwam. Belangrijkste is dat de film zijn doel bereikt en je als kijker je volledig meeleeft met Garland.

Extra’s: Naast de film is er geen bonusmateriaal opgenomen op deze Blu-ray release.

Judy toont op intense wijze de keerzijde van succes aan de hand van een ijzersterk spelende Renée Zellweger. We zien iemand die verwoede pogingen doet om zichzelf weer in positieve zin op de kaart te zetten, dit afgewisseld met scènes uit haar verleden waarin we zien hoe zij al sinds haar tienerjaren werd geregisseerd; de zware offers voor een plek in een gouden zetel. Op zijn sterkst zijn de geacteerde drama-scènes, de momenten waarop ook Zellweger het meest weet te schitteren. We geven haar graag alle lof voor haar lef om ook de zangpartijen voor haar rekening te nemen, maar feit is wel dat ze hier als zangeres gewoonweg tekort schiet. Het is een smetje op een verder ijzersterke biografie, waarbij je Garland aan het eind gewoonweg nog veel meer gunt dan dat ene laatste applaus.

Met dank aan WW Entertainment voor het recensie-exemplaar.

11 juli, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer