Julieta

Informatie

RegiePedro Almodovar
Jaartal2016
Releasedatum16-12-2016
Speelduur99 minuten
DistributeurCinéart
CastEmma Suárez, Adriana Ugarte, Dario Grandinetti, Daniel Grao & Inma Cuesta

Julieta staat op het punt om samen met haar nieuwe geliefde Lorenzo naar Portugal te verhuizen om daar samen een nieuw leven op te bouwen. Vlak voor haar vertrek loopt ze in Madrid een vroegere vriendin van haar dochter tegen het lijf, welke ze al jaren niet meer heeft gezien en waarvan ze het bestaan zelfs heeft verzwegen tegenover Lorenzo. Op dat moment beseft Julieta dat ze haar dochter eigenlijk nooit heeft begrepen en denkt na over hoe het zover heeft kunnen komen na het overlijden van haar voormalige man, de vader van haar dochter. Julieta duikt in haar verleden om op zoek te gaan naar antwoorden en vindt wellicht een manier om weer in contact te kunnen komen met haar dochter.

De Spaanse regisseur Pedro Almodóvar is inmiddels niet meer weg te denken uit de filmwereld met klassiekers als Hable Con Ella, Todo Sobre mi Madre en het zeer succesvolle Volver met een glansrol voor Penélope Cruz. Toch heeft de vrolijke Spanjaard zich nooit laten verleiden door Hollywood. Zo is hij altijd zijn eigen ding blijven doen met verhalen die hij zelf graag wil vertellen en die overal ter wereld keer op keer worden gewaardeerd. Zijn laatste wapenfeit is Julieta, over een moeder die in zichzelf op zoek gaat naar antwoorden om zo haar verdwenen dochter beter te kunnen begrijpen. De film werd wederom prima ontvangen door vooral de critici, maar tot een echt grote Almodóvar zal de film waarschijnlijk niet uitgroeien.

Om het te halen tot de top van zijn werk is er namelijk heel wat meer nodig dan het ietwat simpele Julieta. De film zit op zich prima in elkaar, maar laat de kijker niet vertwijfeld achter. Natuurlijk is dat niet perse een pré, maar echt een indruk laat de film hierdoor ook niet achter. Julieta kijkt daardoor prima weg, maar is waarschijnlijk ook weer snel vergeten. En dat is aan de ene kant best zonde, want de film heeft best een paar punten te noemen die zeker de moeite waard zijn. Zo is ook deze film weer een lust voor het oog zoals we van Almodóvar gewend zijn en dus tot in de kleinste details verzorgd om de sfeer van de jaren ’80, waarin de film zich voor een groot deel afspeelt, prima weer te geven. Maar het grootste wapenfeit zijn de actrices Emma Suárez en Adriana Ugarte die beiden gestalte geven aan de getroebleerde Julieta.

Daar waar Emma Suárez de oudere Julieta voor haar rekening neemt, speelt Adriana Ugarte de jongere versie en is daarmee het grootste pluspunt van de film. Ze maakt diepe indruk als een onzekere vrouw die net zo snel de liefde van haar leven ontmoet als deze ook weer kwijtraakt. De emotie is goed voelbaar wat het extra jammer maakt dat de rest van de film niet datzelfde effect op de kijker voor elkaar weet te krijgen. Het maakt het bovendien ietwat vreemd dat Ugarte wel aardig wat nominaties voor haar rol wist binnen te halen, maar er helaas niet één wist te verzilveren. Laten we hopen dat Amerika in ieder geval ook naar Julieta heeft gekeken en de actrices ook internationaal een paar mooie rollen aangeboden zal krijgen.

Extra’s: Julieta heeft een paar leuke extra’s meegekregen, maar helaas is een groot deel daarvan niet voorzien van ondertiteling. En dat blijft toch lastig kijken met alleen de Spaanse taal.
• Behind the scenes (10:34) Een kijkje achter de schermen bij verschillende scenes. Helaas worden deze niet afgewisseld met interviews en ontbreekt de ondertiteling wat het nog een stukje lastiger maakt om te volgen.
• Interviews met Pedro Almodóvar en Adriana Ugarte (7:52) Interessante interviews met regisseur Almodóvar en actrice Ugarte die vertellen over hun samenwerking en het ontstaan van de film.

Julieta is wederom een prima film van de vrolijke Spaanse regisseur, maar het ontbreekt de film aan net dat beetje extra’s om uit te kunnen groeien tot een echte Almodóvar-klassieker. Daarvoor is het verhaal van de film helaas net niet boeiend genoeg en kabbelt deze iets te veel voort om echt indruk te kunnen maken. Wie wel indruk weet te maken is actice Adriana Ugarte die op zeer overtuigende wijze gestalte geeft aan de jongere versie van Julieta. Alleen haar aandeel in de film maakt Julieta al zeker de moeite van het kijken waard, al zal de echte liefhebber van de Spaande regisseur niet kunnen ontkennen dat Julieta niet behoort tot het beste werk van Almodóvar.

Met dank aan Cinéart Nederland voor het recensie-exemplaar.

15 december, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer