Jumanji: Welcome to the Jungle 4K

Informatie

RegieJake Kasdan
Jaartal2017
Releasedatum02-05-2018
Speelduur119 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastDwayne Johnson, Kevin Hart, Jack Black, Nick Jonas & Karen Gillan

De vier studenten Spencer, Fridge, Bethany en Martha moet nablijven omdat ze met huiswerk hebben gesjoemeld, brutaal zijn geweest of drukker met hun mobiel in de weer dan het lesmateriaal. Als straf worden ze in het magazijn gezet die nodig aan een opknapbeurt toe is. Tussen alle oude prullaria van school vinden ze een hele oude spelcomputer waarin het spel Jumanji vast zit. Uit verveling besluiten ze om een potje te gamen, maar dan worden ze alle vier het spel ingezogen en bevinden ze zich als hun zelfgekozen gamepersonages midden in de jungle. Om weer veilig thuis te komen en hun eigen lichamen terug te krijgen zullen ze samen moeten werken om de game Jumanji tot een goed einde te brengen. Maar naarmate ze steeds verder hun doel bereiken, wordt het ook steeds lastiger om te overleven in een wereld vol badguy’s, krokodillen, boobytraps en andere gevaren. Zullen ze het spel succesvol uit kunnen spelen om niet voor eeuwig vast te komen zitten in de wereld van Jumanji?

Het aangekondigde vervolg op de “guilty pleasure” Jumanji uit 1995 kon op weinig sympathie rekenen. Helemaal omdat Robin Williams, de hoofdrolspeler van destijds inmiddels was overleden. De zaken pakte eind vorig jaar echter anders uit toen bleek dat het publiek de film massaal omarmden. Daarbij liep de wereldwijde teller op tot een verrassende eindscore van ruim 950 miljoen Dollar en waren de meeste recensies meer dan positief waarbij er zelfs veelvuldig met vier sterren gestrooid werd. Wat is het geheim van deze sequel/reboot die wel in de smaak wist te vallen in een tijd waarbij het publiek maar weinig op heeft met een gemakzuchtige doorstart of reboot van een “klassieker” van weleer?

Je zou kunnen denken dat de concurrentie op dat moment de film gunstig gezind was, maar daarmee doe je de film wel te kort. Toegeven, The Last Jedi draaide tijdens de première van Jumanji: Welcome to the Jungle al twee weken in zowel alle zalen, maar het publiek liep ditmaal niet zo extreem warm voor een nieuw intergalactisch avontuur, waardoor de weg vrij was voor een alternatief op het witte doek. En dat alternatief bleek dus deze nieuwe Jumanji-film, die zowel de critci als het publiek op meerdere fronten wist te verrassen en door de buzz die toen op het internet ontstond werd de film zo’n enorm succes. Geheel terecht overigens, want deze tweede film die draait om het mysterieuze Jumanji-spel is een vermakelijke aanrader voor een fijn avondje filmkijken!

In Jumanji: Welcome to the Jungle is het ouderwetse bordspel uit het origineel ingeruild voor een videogame om zo meer aansluiting te vinden bij het hedendaagse publiek. Een goede zet, want daardoor ligt de weg vrij om toch nieuwe wegen te bewandelen, maar het bronmateriaal nog steeds eer aan te doen. Een ander verschil met de film uit 1995 is de setting. Kwam in die film nog de wereld van Jumanji naar die van ons, in Welcome to the Jungle worden de vier spelers de wereld van Jumanji ingezogen en moeten ze er daar, als hun gamepersonages, alles aan doen om het spel tot een succesvol einde te brengen. Het is het startschot voor een hoop komische scenes waarbij de film vooral gered wordt door haar vier hoofdrolspelers.

In die hoofdrollen vinden we Dwayne Johnson, Kevin Hart, Jack Black en Karen Gillan die verrassend genoeg op zeer overtuigende wijze gestalte weten te geven aan vier tieners die vastzitten in een onbekend lichaam. Vooral de twee laatstgenoemde weten hun rollen meer dan behoorlijk in te vullen, waarbij vooral Jack Black zich heerlijk uit kan leven als tienermeisje die het in de wereld van Jumanji moet doen met het lichaam van een zwaarlijvige professor. Het maakt deze tweede Jumanji-film een prent die tot de nok toe is gevuld met clichés, maar daar tegenover staat een hoop lol, een eerbetoon aan de vorige film uit 1995 en vier hoofdrolspelers die met zichtbaar veel plezier proberen te overleven in de jungle van Jumanji.

Extra’s: Waar de dvd én Blu-ray release te vinden zijn met een groen doosje, heeft de 4K-release het kenmerkende zwarte doosje. Mede door de toevoeging van de Blu-ray uitgave aan deze release is er het nodige aan bonusmateriaal op de 4K release te vinden:
• Bloopers (02:25) Een compilatie van versprekingen en andere ongein tijdens de opnames.
• Ontmoet de spelers: Een cast van helden (07:08) Een special over de vier hoofdrolspelers, de rollen die ze spelen en vooral de tieners die ze moeten voorstellen.
• De Jungle Overleven: Spectaculaire stunts (05:47) Een special gewijd aan de vele stunts die de film rijk is. Ook wordt er ingezoomd op de vechttechnieken van het personage Ruby Roundhouse.
• Aanval van de Neushoorns! (03:56) Een blik op de spectaculaire scenes met de neushoorns die uiteraard ook een fijne referentie is naar het origineel.
• Reis door de Jungle: Het maken van Jumanji (14:54) Het karakter Nigel Billingsley (acteur Rhys Darby) neemt je mee achter de schermen en geeft je een goede blik op het maken van de film.
• Van Boek naar Bordspel naar het Witte Doek & verder! Vier het erfgoed van Jumanji (04:44) Een blik op de vorige film, hoe deze geëerd wordt en hoe dit nieuwe deel als gevolg daarvan is vormgegeven.
• Muziekvideo “Jumanji: Jumanji” (03:35) Jack Black en Nick Jonas (ook te zien in de film) hebben samen een lied voor de film geschreven. Daarbij hoopte ze dat het de officiële titelsong zou worden…

Jumanji: Welcome to the Jungle is verrassend grappig en blijft tot de laatste minuut vermakelijk. We kunnen dan ook gerust stellen dat de veel meer is dan een gemakzuchtige reboot van het origineel uit 1995. Toch weet de film vooral te scoren door het spel van de vier hoofdrolspelers. Hierbij weten vooral Jack Black en Karne Gillan op zeer overtuigende wijze een tiener te spelen die vast komen te zitten in het lichaam van een volwassene. We houden ons hart een beetje vast voor het reeds aangekondigde derde deel in de franchise, maar wie weet krijgen de makers het wederom voor elkaar om ons te verrassen.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

6 mei, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5ae7243be37d7_selected-products" products="9200000087798560,9200000080044866,9200000080044845,9200000088006127,9200000088438009,9200000084653114" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer