Jungle Cruise

Informatie

RegieJaume Collet-Serra
Jaartal2021
Releasedatum30-07-2021
Speelduur127 minuten
DistributeurDisney+
CastDwayne Johnson, Emily Blunt, Édgar Ramírez, Jack Whitehall, Jesse Plemons en Paul Giamatti

Dr. Lily Houghton doet samen met haar broer MacGregor onderzoek naar de ‘Tears of the Moon’, een mythische boom met helende krachten. Het tweetal dient een verzoek in bij een associatie van Britse ontdekkingsreizigers om een pijlpunt te bekijken, die volgens Lily de sleutel is om de boom te lokaliseren. Hun verzoek wordt echter afgewezen, waarop Lily de pijlpunt steelt en ternauwernood weet te ontsnappen uit de hand van prins Joachim, een Duitse aristocraat die ook op zoek is naar de boom. Lily en MacGregor reizen vervolgens van Londen naar het Amazone-oerwoud, waar ze een beroep op de diensten van Frank Wolff, een cynische, maar nobele, kapitein van een stoomboot die met enige tegenzin toestemt het tweetal te begeleiden op hun zoektocht. Tijdens hun zoektocht worden ze echter flink op de proef gesteld door de gevaren in de jungle en het feit dat ze niet de enigen zijn die de boom willen vinden.

Disney weet de laatste jaren hun inspiratie voor nieuwe films regelmatig dicht bij huis te vinden. Niet alleen verfilmen ze hun animatiefilms tot live-actionfilms, ook zijn er al een aantal films verschenen die zijn gebaseerd op attracties uit een of meerdere Walt Disney pretparken. Bekende voorbeelden zijn onder andere Pirates of the Caribbean en Tomorrowland, waarbij we direct ook moeten vaststellen dat succes zeker niet gegarandeerd is. Toch werd in augustus 2015 bekend gemaakt dat ook rondvaartattractie Jungle Cruise, welke in vier Disney-pretparken wereldwijd te zien is, een zelfde lot beschoren zal zijn. Voor de regie werd Jaume Collet-Serra aangetrokken, die vooral bekend is van de films die hij regisseerde met Liam Neeson. Hij kreeg van Disney een flinke zak geld, al is het in deze tijd maar de vraag of dat allemaal weer terug vloeit. Om de kansen hierop te vergroten werd de release eerst al eens flink uitgesteld en werd nu besloten de kansen te spreiden. Zo is de film sinds afgelopen donderdag in de bioscopen te zien, maar sinds gisteren ook al tegen betaling met VIP-toegang beschikbaar op Disney Plus.

Wat de film helpt is dat er een zeer behoorlijke cast is opgetrommeld. De eerste die zijn naam verbond aan de film verbond is Dwayne Johnson. De toevoeging van The Rock kunnen we ondertussen wel achterwege laten, want Johnson heeft in een dusdanig tempo carrière gemaakt in Hollywood dat iedereen ook bij het horen van zijn eigen naam wel weet wie bedoeld wordt. Hij heeft zich al meer dan eens bewezen in dure blockbusters, waaronder natuurlijk meerdere Fast & Furious-films, maar lijkt zich ook goed te voelen in de jungle gezien de twee Jumanji-films. En laten we wel zijn; Johnson ligt goed bij het publiek. Hij is geen groots acteur, maar heeft met zijn voorkomen van een grote knuffelbeer in rap tempo de harten van de filmkijkers gestolen en lijkt maar weinig fout te kunnen doen. Hij krijgt hier gezelschap van Emily Blunt, die recent ook al konden bewonderen in A Quiet Place Part II. Blunt pakt het met regelmaat wat serieuzer aan, maar heeft hier een goede chemie met Johnson en ook haar filmbroer Jack Whitehall. Daarnaast zien we Jesse Plemons zich weer lekker uitleven als prins Joachim, een soort pre-nazi slechterik, die hij met zichtbaar plezier en met een dikke knipoog neerzet.

En het werkt allemaal wonderwel goed. Zoals zo vaak met films met Johnson moet je het vooral allemaal niet te serieus nemen. Jungle Cruise doet de attractie waarin zij haar basis vindt dan ook alle eer aan. De film biedt top vermaak en doet wat denken aan Romancing the Stone, de film van Robert Zemeckis waarin Michael Douglas en Kathleen Turner ook een avontuur beleven in de jungle. Toch is de film alles behalve perfect. Zo belanden we van de ene in de andere toevallige situatie en heeft blijft het Disney-brandmerk de gehele film voelbaar; het wordt leuk en vermakelijk, maar nergens echt spannend en echte verrassingen blijven uit en een happy end is natuurlijk onvermijdelijk. Wat ook niet helpt is dat de film werkelijk overladen is met digitale toevoegingen. Zo is het groene scherm bij menig scene bijna voelbaar en zijn de conquistadores meer dan eens weinig overtuigend. Hiernaast lijken een flinke handvol toevoegingen te mikken op een 3D presentatie, maar blijken deze in 2D eerder lachwekkend dan functioneel. Het is zeker een smet te noemen, maar doet eigenlijk bijzonder weinig af aan het plezier wat je beleeft aan deze film en dat zegt natuurlijk genoeg over het avontuur dat te beleven valt.

Jungle Cruise is een heerlijke avonturenfilm, ondanks dat deze soms haast dreigt te verzuipen in de digitale toevoegingen. En dat is eigenlijk het enige wat de film iets in de weg zit. Zo is er enerzijds ouderwets avontuur, maar zijn alle digitale effecten anderzijds niet altijd overtuigend genoeg. Iets wat toch opvallend genoemd mag worden gezien het flinke budget. Verder doet Dwayne Johnson gewoon lekker zijn ding, en zal ook deze film er ongetwijfeld weer in gaan als zoete koek. Die glimlach is gewoonweg onbetaalbaar. Daarnaast is het allemaal wat veilig. Maar goed, ook wat dat betreft weet je wat je kan verwachten als de film geproduceerd wordt door Walt Disney Pictures. Onderaan de streep is Jungle Cruise gewoon een heerlijke, gezinsvriendelijke film geworden. En mede hierom is het te billijken dat Disney ervoor gekozen heeft om de film twee dagen na de bioscooprelease ook uit te brengen op Disney+ met Premier Access. Het kost je weliswaar twee tientjes, maar voor veel mensen zal het vooruitzicht om met het gehele gezin, gewoon veilig thuis de film te kunnen kijken zeer aanlokkelijk genoeg zijn. En een ding is zeker: deze rondvaart zal zeker niet teleurstellen!

31 juli, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer