Jurassic Park 4K

Informatie

RegieSteven Spielberg
Jaartal1993
Releasedatum30-09-1993
Speelduur127 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastSam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough, Bob Peck, Martin Ferrero, BD Wong, Samuel L. Jackson, Wayne Knight, Joseph Mazello & Ariana Richards

Op Isla Nublar, een paar kilometer uit de kust van Costa Rica, verrijst een bijzonder park. De excentrieke miljardair John Hammond is er in geslaagd om samen met zijn wetenschappers de grootste schepsels terug te halen die ooit op onze planeet hebben geleefd: de dinosauriërs. Een ongelukkig incident aan de vooravond van de opening van Jurassic Park maakt de investeerders zenuwachtig waardoor Hammond aan zal moeten tonen dat zijn park volkomen veilig is. Hij nodigt de paleontoloog Alan Grant en paleobotanist Ellie Sattler uit om, samen met een advocaat, een wiskundige en de kleinkinderen van Hammond, een weekend in het park door te brengen om aan te tonen dat het park klaar is voor publiek. Maar wat begint als een weekend vol verwondering, mondt als snel uit in nachtmerrie. Als er een grote storm op komst is, is dat namelijk het startsein van een hoop ellende. Helemaal als de stroom uitvalt en de dinosauriërs uit hun verblijven breken.

Er zullen weinig filmliefhebbers tussen de 35 en de 40 zijn die geen kippenvel krijgen als de welbekende tune van componist John Williams door de speakers galmt. Misschien is alleen de gedachte aan de tune al genoeg om de rillingen van genot door het lichaam te voelen. Het zegt veel over de perfectie van deze klassieker van Steven Spielberg die in 1993 de filmwereld volledig op zijn kop zette. Het is één van die zeldzaamheden in de filmgeschiedenis waarbij werkelijk ieder puzzelstukje precies op de juiste plaats viel: de regie, het verhaal, de muziek, de effecten: werkelijk alles is in perfecte balans met elkaar. En zelfs nu, ruim 28 jaar na zijn premiere, staat de film nog steeds als een huis. Nog steeds maakt hij indruk. Nog steeds weet de film te vermaken en nog steeds weet de film een nieuwe generatie filmliefhebbers aan zich te verbinden. En dat zegt veel over de status van deze weergaloze klassieker die in deze 4K-uitgave weer net een stukje beter is geworden.

Jurassic Park kent zijn oorsprong in het gelijknamige boek van wijlen auteur Michael Crichton (hij overleed in 2008). Hij schreef het boek terwijl hij samen met Spielberg werkte aan een film die de titel E.R. mee zou krijgen. Toen Spielberg echter lucht kreeg van het nieuwste boek van Crichton besloot hij om de plannen voor E.R. in de koelkast te leggen en zich volledig te richten op het avontuur over een park gevuld met dinosauriërs. Het plan bracht echter nogal wat problemen met zich mee. De grote vraag was namelijk: hoe breng je een dinosauriër realistisch tot leven op het witte doek? Spielberg wendde zich tot visual effect-man Phil Tippet die bekend stond om zijn weergaloze stop-motion techniek, maar toen dook er een kleine bedrijfje op met de naam ILM (Industrial Light & Magic). Ze lieten Spielberg zien dat het met de computer mogelijk was om levensechte dinosauriërs digitaal na te maken. Het was het startsein van een nieuwe revolutie die Hollywood liet zien dat met CGI (computer Generated Images) alles gemaakt kon worden wat de filmmakers bedachten en waarmee het tijdperk van stop-motion definitief tot een einde kwam.

Maar dat was niet de enige verandering die Jurassic Park tot gevolg had. De interesse voor dinosauriërs schoot namelijk als een raket omhoog en had een hele stortvloed aan aanmeldingen voor paleontologie tot gevolg. En dat niet alleen, ook de jeugd raakte verslingerd aan alles waar de prehistorische wezens bij betrokken waren. En dat is tot op de dag van vandaag nog steeds niet veranderd. Nog steeds liggen de schappen in de speelgoedwinkels vol met spullen waarop de gigantische beesten zijn afgebeeld. Niet geheel verrassend werd er uiteraard al snel werk gemaakt van een vervolg op Jurassic park, maar dat was wel tegen het zere been aan van auteur Michael Crichton die er een hekel aan had om een vervolg te schrijven op één van zijn boeken. Na een riante salarisstrook van filmstudio Universal ging hij toch overstag, maar echt goed in de smaak viel zijn versie van The Lost World niet. Het was uiteindelijk scenarist David Koepp, ook verantwoordelijk voor de filmversie van het origineel, die het verhaal voor de film neerpende.

Toch maakte de film niet zoveel indruk als het origineel en ook het later uitgekomen derde deel uit 2001, waarvoor acteur Sam Neill terugkeerde, was niet precies waar de fans op hadden gehoopt. En precies dat zegt eigenlijk alles over de legendarische status van het origineel. Het is zo goed dat je meer wil zien, maar tegelijkertijd besef je ook dat het nooit zo goed gaat worden als het origineel. Dat het eigenlijk beter is om het bij die ene film te laten, maar dat de honger naar meer domweg niet te stillen is. Het is logisch dus dat Universal de filmreeks nieuw leven in blies met de Jurassic World-films (de derde van die reeks verschijnt volgend jaar), maar niks kan tippen aan de film uit 1993 waarbij alles zo perfect op zijn plaats viel. En oh, die film die Spielberg eigenlijk zou maken maar liet vallen voor Jurassic Park? E.R. werd uiteindelijk omgetoverd tot serie en hield het maar liefst vijftien seizoenen vol.

Extra’s: Naast de 4K UHD-disc, is ook de Blu-ray disc bijgesloten bij deze release. Mede hierdoor is er een hele rits aan bonusmateriaal te vinden op deze uitgave.
· Return to Jurassic Park: Dawn of a New Era (25:25) Een terugblik op de enorme impact die de film heeft gehad als het aankomt op digitale effecten. En de uitdagingen die het met zich mee bracht.
· Return to Jurassic Park: Making Prehistory (20:16) Een blik op het maken van de dinosauriërs. Want naast de dino’s die uit de computer kwamen rollen waren er ook nog de animatromics die naadloos samenvloeide met hun digitale versies.
· Return to Jurassic Park: The Next Step in Evolution (15:03) De digitale effecten brachten nogal wat moeilijkheden met zich mee, niet in de laatste plaats door het feit dat het voor het eerst op deze schaal werd toegepast.
· Archival Featurettes (1:06:45) Ruim een uur aan materiaal echter de schermen, verdeeld in vier hoofdstukken. Er wordt uitgebreid gekeken naar het maken van de film, het talent van regisseur Steven Spielberg en de orkaan die de productie de nodigde problemen bracht.
· Behind the Scenes (26:41) In acht delen, ieder apart af te spelen, wordt er dieper ingegaan op bepaalde aspecten van de film. Denk daarbij aan de locaties, de foley-artiesten, de storyboards en de animatronics.
· Jurassic Park: Making the Game (04:43) Een blik op de game van uitgever Telltale.
· Trailer (01:18) De trailer van de film.

Jurassic Park 4K is één van de grootste filmklassiekers aller tijden die in 1993 een revolutie ontketende door het brengen van levensechte dinosauriërs naar het witte doek. Een revolutie die 28 jaar na dato nog steeds voelbaar is en helemaal niks aan kracht heeft ingeboet. Nog steeds is de film van Steven Spielberg een indrukwekkend stukje filmgeschiedenis waarbij alle puzzelstukjes perfect op hun plek vielen. De muziek, het verhaal, de digitale effecten, werkelijk ieder aspect van de film staat nog steeds als en huis en weet iedere keer weer een nieuwe generatie filmliefhebbers aan zich te verbinden. Jurassic Park is inmiddels al op ieder denkbaar formaat verschenen, dus het mag geen verrassing heten dat er inmiddels ook een 4K-schijf in de schappen ligt. Daarmee is de film weer net een beetje scherper geworden, zowel in beeld als geluid, en is de film klaar voor de toekomst om het publiek te blijven verbazen.

Met dank aan Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

6 juni, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer