Jurassic World Camp Cretaceous – seizoen 1

Informatie

RegieLane Lueras, Dan Riba, Zesung Kang, Michael Mullen & Eric Elrod
Jaartal2020
Releasedatum18-09-2020
Speelduur192 minuten
DistributeurNetflix
CastPaul-Mikél Williams, Jenna Ortega, Ryan Potter, Raini Rodriguez, Sean Giambrone, Kausar Mohammed, Jameela Jamil & Glen Powell

Aan de oostkust van het eiland Isla Nublar verrijst een avonturenkamp waar kinderen een paar dagen kunnen verblijven om zich onder te dompelen in avonturen met dinosauriërs uit het themapark Jurassic World. Zes tieners krijgen als eerste ter wereld de kans om twee weken op het kamp door te brengen en alle faciliteiten die tot hun beschikking staan te testen. Maar als de tieners net een paar dagen in het kamp zijn gaat het gruwelijk mis als een paar kilometer verder op de levensgevaarlijke Indominus Rex uit zijn verblijf weet te ontsnappen. Al snel zijn de tieners op elkaar aangewezen als de communicatie met hun begeleiders wordt afgesneden en ze moeten zien te overleven op een eiland vol met loslopende dinosauriërs. Als ze lang genoeg willen overleven om de boot aan de andere kant van het eiland te bereiken die hen naar veiligheid kan brengen, zullen ze hun geschillen aan de kant moeten zetten om samen te werken. Maar zullen ze het als groep lang genoeg volhouden om op tijd te zijn voordat de boot vertrekt naar het vasteland?

Michael Crichton, geestelijk vader van Jurassic Park, had een broertje dood aan het schrijven van een vervolg op één van zijn boeken. Alleen Jurassic Park kreeg een vervolg, maar dat was onder lichte druk van filmstudio Universal die een nieuw verhaal zocht om de film uit 1993 succesvol te kunnen voortzetten. Het is dus maar de vraag hoe gelukkig Crichton zou zijn geweest, hij stierf in 2008, met alle vervolgen die daarna kwamen waarin het concept van een dierenpark vol met gekloonde dinosauriërs tot de laatste druppel werd uitgemolken. Universal zal er overigens niet heel erg van wakker liggen, getuige de monsterscores die de films nog steeds weten te maken aan de internationale boxoffice. Toch heeft het grappig genoeg jaren geduurd voordat het concept vertaald werd naar een serie voor het kleine scherm, maar met de komst van de Netflix-serie Jurassic World Camp Cretaceous is het dan eindelijk zo ver. Het is alleen de vraag of de gemiddelde liefhebber van de franchise er echt gelukkig van wordt.

In Jurassic World Camp Cretaceous, in het Nederland ook wel bekend onder de titel Jurassic World Kamp Krijtastisch, is de hoofdrol weggelegd voor zes uiteenlopende tieners met ieder hun eigen problemen. Zo is er onder andere de whizzkid die zich na de dood van zijn vader eenzaam voelt, de succesvolle Youtuber die drukker is met zichzelf dan de wereld en een jonge atleet die nergens aansluiting bij vindt. Ook de andere drie leden van de groep tieners die als eerste ter wereld een tijdje in het kamp mogen doorbrengen is het cliché-gehalte hoog waarbij het voor de hand ligt dat deze einzelgängers uiteindelijk uit hun schulp moet kruipen om te kunnen overleven op een eiland waar de dinosauriërs op een dag vrij rond lopen. Daarbij hebben de makers overigens wel een grappige invalshoek gevonden. De serie speelt zich namelijk vrijwel tegelijkertijd af met de film Jurassic World uit 2015 waarin de hybride-dino Indominus Rex uit zijn verblijf ontsnapt. Voor wie de film nog vers in het geheugen heeft zal het op sommige momenten een feest der herkenning zijn als bekende scenes of locaties opduiken, maar dan vanuit een ander perspectief.

Dat de serie mikt op een jonger publiek is niet alleen duidelijk door de jonge hoofdrolspelers, maar ook door de stijl waarmee de serie is vormgegeven. Jurassic World Camp Cretaceous is namelijk een animatieserie en dat is voor de gemiddelde liefhebber waarschijnlijk toch even slikken. Want hoe vindt een serie op deze wijze de juiste aansluiting bij de films? Toch is er weinig reden tot zorgen, aangezien de serie eigenlijk vrijwel dezelfde toon als de films weet aan te slaan. Ga er dus vanuit dat er de nodige slachtoffers zullen vallen, al blijft het bloed ditmaal wel achterwege. Wat wel stoort is het verschil in kwaliteit van de animatie. Worden de dinosauriërs nog tot in de puntjes gedetailleerd, hun menselijke tegenstanders blijven steken op een wat oppervlakkig niveau. En dat is zonde, want daardoor voelen de scenes waarbij de dinosauriërs de mensen op de hielen zitten toch een beetje vreemd aan. Alsof een dinosauriër is ontsnapt uit een compleet andere animatieserie. Het geeft Jurassic World Camp Cretaceous een beetje een dubbelgevoel. Aan de ene kant weet de serie zeker te vermaken, maar aan de andere kant zijn teveel zaken net is te veel versimpeld waardoor het allemaal niet geheel overtuigend uit de verf weet te komen.

Jurassic World Camp Cretaceous weet als eerste serie uit de populaire franchise niet helemaal te overtuigen, maar heeft zeker zo zijn momenten. In deze animatieserie draait het om zes tieners die moeten zien te overleven in een avonturenkamp op Isla Nublar terwijl een paar kilometer verderop de Indominus Rex uit zijn verblijf weet te ontsnappen. Een geinig gegeven die een ander perspectief biedt op de chaos uit de film, maar daar houdt het qua originaliteit wel een beetje op. Bovendien maakt het duidelijke verschil in animatie, waarbij de prachtig gedetailleerde dinosauriërs flink afsteken tegen de kleurloze hoofdpersonages, het er ook niet bepaald beter op. Toch is Jurassic World Camp Cretaceous vermakelijk genoeg voor de acht afleveringen van ongeveer 24 minuten die het duurt. Al is het hopen op wat meer gevoel voor spanning in een eventueel nieuw seizoen.

25 september, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer