Jurassic World: Fallen Kingdom 4K

Informatie

RegieJ.A. Bayona
Jaartal2018
Releasedatum10-10-2018
Speelduur124 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastChris Pratt, Bryce Dallas Howard, Jeff Goldblum, BD Wong, James Cromwell, Ted Levine, Justice Smith, Geraldine Chaplin, Daniella Pineda, Rafe Spall en Toby Jones

Wanneer er een vulkaan dreigt uit te barsten op het door mensen verlaten eiland Isla Nublar, barst er tijdens een speciale hoorzitting in het Senaat al snel een debat los of de loslopende dinosaurussen gered moeten worden. Wiskundige Dr. Ian Malcolm is van mening dat de dinosaurussen moeten uitsterven om zo de fout van John Hammond te corrigeren. Ondertussen heeft Claire Deaning, de voormalige operations manager van Jurassic World, de Dinosaur Protection Group opgericht in een poging de dieren alsnog te redden. Als het senaat tegen een redding stemt, zoekt Benjamin Lockwood, een voormalig partner van Hammond, contact met Claire om de dinosaurussen naar een nieuw eiland te verplaatsen.

Met het monsterlijke succes van Jurassic World in 2015 kon een vervolg niet lang uitblijven, iets waar al over werd gesproken nog voor de film uitkwam. Waar het voor het publiek nog een groot vraagteken bleef waar een nieuwe film in de franchise over zou gaan, was de richting al snel bepaald onder toeziend oog van schrijver en regisseur van Jurassic World Colin Trevorrow en geestelijk vader Steven Spielberg. Toch liet Trevorrow bij de aankondiging van de film al het een en ander doorschemeren. Zo liet hij weten dat de films niet altijd nog een amusementspark zullen draaien en dit vervolg ook niet zou gaan om een stel dinosaurussen die mensen achtervolgen.  Ook sprak hij over een mogelijke open-source verhaallijn. Hierbij zou het voor meerdere entiteiten over de hele wereld mogelijk zijn om een dinosaurus te maken. Het zorgde voor veel vraagtekens en gefronste wenkbrauwen.

Wie Falling Kingdom heeft gezien zal met de opgedane kennis beseffen dat Trevorrow bij de aankondiging eigenlijk al vrij veel prijs gaf van het verloop van de film. Toch zijn er aan het begin van de film nog wel wat stappen te zetten om op dat punt terecht te komen. Om alles wat meer vaart bij te zetten wordt er een dreigende vulkaanuitbarsting naar voren geschoven. Het zorgt ervoor dat ondanks dat de films visueel altijd al behoorlijk aantrekkelijk zijn, de makers hier zichzelf op dat vlak overtreffen. En het wordt nog knapper als blijkt dat regisseur J.A. Bayona erin geslaagd is om dit eerste film een flinke emotionele touch mee te geven. Het zorgt voor een moment waarop de fans van het eerste uur van de reeks toch even zullen moeten slikken als een vulkaan het eiland inclusief zijn bewoners opslokt.

Het ter ziele gaan van het eiland zorgt wel voor een flinke ommezwaai voor de franchise. Het is een wending die niet iedereen met open armen zal ontvangen, maar het zorgt wel voor een frisse wind. En dat was misschien wel nodig voor de films, want wat kon je anders verwachten na de terugkeer naar de plek waar het begon en een nieuw park. Ondanks dat het idee op gemengde reacties mocht rekenen lijkt het dan ook de enige juiste keuze om te kiezen voor een dergelijke wending. Met pijn in het hart, dat wel. Dat de ingeslagen weg behoorlijk leentjebuur speelt bij de recente Planet of the Apes-trilogie nemen we dan maar voor lief. Als men die weg daadwerkelijk bewandelt dan belooft het daarnaast heel wat voor de afsluitende film in de trilogie.

Extra’s: Zoals je het van een dergelijke grote blockbuster mag verwachten is deze 4K release voorzien van de nodige extra’s, waarbij deze geholpen wordt door de bijgesloten Blu-ray disc.
· Chriss Pratt’s Jurassic Journals (12:08) Pratt introduceert zijn diverse collega’s aan het publiek.
· On Set with Chris & Bryce (03:05) Een mooie blik op de chemie tussen hoofdrolspelers Chris Pratt en Bryce Dallas Howard en hun vertolkingen in de film.
· The Kingdom Evolves (04:33) We krijgen inzicht in welke plek de film inneemt in de nieuwe trilogie.
· Return to Hawaii (02:41) Een korte blik op de opnameperiode in Hawaii.
· Island Action (06:01) Een blik op een aantal van de belangrijkste actiescènes die zijn opgenomen op Hawaii, en elders op de wereld
· Aboard the Arcadia (05:53) We zien het opnameproces op het cargoschip, waaronder wat volgens regisseur Bayona een sleutelscène voor de film is.
· Birth of the Indoraptor (04:09) Een extra met de focus volledig op de nieuwe dino aanwinst.
· Start the Bidding! (03:18)  Een blik op een sleutelscène richting het eind van de film.
· Death by Dino (01:33) We zien hoe een van de minst geliefde personages op een gruwelijke wijze zijn noodlot tegemoet gaat.
 · Monster in a Mansion (03:06) Een blik op een scène die niet alleen beïnvloed is door de originele film, maar ook door Dracula uit 1979.
· Rooftop Showdown (03:48) Een korte making of betreft de confrontatie aan het eind van de film.
· Malcolm’s Return (03:07) Een blik op de terugkeer van Dr. Ian Malcolm, bekend uit de originele films van Steven Spielberg.
· VFX Evolved (07:08) Een gedetailleerde blik op de dinosaurussen in de Jurassic Park films, waarbij keer op keer de meest recente technologie wordt aangewend om de dieren realistischer te maken.
· Fallen Kingdom: The Conversation (10:16) Bryce Dallas Howard, J. A. Bayona, Colin Trevorrow, Chris Pratt en Jeff Goldblum in gesprek over van alles wat met de film te maken heeft.
· A Song for the Kingdom (01:26) We zien hoe Justice Smith optreedt op de set.
·  Jurassic Then and Now – Presented by Barbasol (03:06) Een aardige compilatie met enkele klassieke momenten uit de gehele franchise.

Jurassic World: Falling Kingdom 4K is visueel imponerend en gaat voortvarend van start, maar verdeelt het publiek in het tweede deel van de film. Anders dan in zijn voorganger wordt er namelijk gepoogd om een serieuze frisse wind door de toch wat formulematige films te gooien. Een interessante gedachte die zeker valt te prijzen, maar er wordt opzichtig flink leentjebuur gespeeld bij de succesvolle laatste Planet of the Apes-trilogie. Het zorgt er daarnaast voor dat het tweede deel van de film vooral als opmaat lijkt te dienen voor een klapper van een sluitstuk van deze tweede Jurassic-trilogie. Of de makers deze trilogie ook daadwerkelijk van een waardig slot kunnen voorzien zullen we pas kunnen aanschouwen in 2021. Pas dan valt de conclusie te trekken of de twee trilogieën in de Jurassic-franchise meer zijn dan twee goede starters (oké, het origineel is natuurlijk zelfs een klassieker). Ondanks dat het niet moeilijk zal zijn de derde film uit de eerste trilogie te overtreffen zullen de verwachtingen onverminderd hoog zijn.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

11 oktober, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bb855a07dd90_selected-products" products="9200000094041881,9200000089389115,9200000096943039,9200000089389084,9200000090540127,9200000090540121" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer