Justice Society: World War II

Informatie

RegieJeff Wamester
Jaartal2021
Releasedatum26-05-2021
Speelduur80 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment
CastStana Katic, Matt Bomer, Omid Abtahi, Geoffrey Arend, Daren Criss, Darin De Paul & Chris Diamantopoulos

Barry Allen, beter bekend als superheld The Flash, geniet van een vrije dag met zijn vriendin Iris West in Metropolis. Aan hun romantische picknick komt echter snel een einde als verderop een groot gevecht woedt en voor Allen de plicht roept. Helemaal als blijkt dat zijn idool Superman in gevaar is. Brianiac duikt namelijk op met een vervelende verrassing voor Superman: een kogel gemaakt van kryptonite. Wanneer hij deze afvuurt doet Allen er alles aan om de kogel in te halen. Hij rent echter zo hard dat hij daarmee per ongeluk door de tijd reist en terecht komt in de Tweede Wereldoorlog waarin het net opgerichte Justice Society of America, onder leiding van Wonder Woman, strijdt tegen de nazi’s. In eerste instantie denkt het team van superhelden dat Allen een meta-mens is die onder leiding staat van Adolf Hitler, maar gelukkig weet hij hen door een reddingactie te overtuigen van het tegenovergestelde. Zoekend naar een manier om weer thuis te komen besluit Allen om het team te helpen als er een groter gevaar opduikt waarmee niet alleen de wereld, maar ook het hele multiversum in gevaar is.

We kunnen inmiddels wel concluderen dat het grote cinematic Universe (DCEU) van filmstudio Warner Brothers behoorlijk op zijn gat ligt na het floppen van Justice League en de perikelen die daar op volgde. Gelukkig heeft de studio meer te bieden dan een hele rits aan bioscoopfilms, al blijven ze druk met het produceren van films over de superhelden van DC Comics. Gelukkig is er ook nog de animatie-afdeling die geen last heeft van een verplichte continuïteit en dus haar eigen gang kan gaan met verhalen rondom de superhelden Batman, Superman, Wonder Woman en ga zo nog maar even door. Het zogenoemde Elseworld-Universe (toch een beetje een overkoepelend thema, ondanks dat de films niks met elkaar te maken hebben) geeft de filmmakers de ruimte om vrijelijk om te gaan met de verhalen van de superhelden en ze naar eigen inzicht te gebruiken op een compleet nieuwe manier. Het resulteerde bijvoorbeeld al in films waarin Batman zich met kung-fu bezig houdt (Soul of the Dragon) of waarin Superman vecht aan de kant van de Russen (Superman: Red Son). Justice Society: World War II is het meest recente animatie-avontuur.

In Justice Society: World War II speelt Barry Allen, beter bekend als The Flash, de hoofdrol. Van Batman is echter geen sprake, laat staan van een samenwerking tussen de verschillende superhelden. Allen is dan ook erg onder de indruk van Superman met wie hij hoopt ooit te kunnen samenwerken. Die kans krijgt hij in het begin van Justice Society: World War II, maar helaas voor hem verloopt dat niet helemaal volgens plan. Hij reist per ongeluk door de tijd en komt terecht in de Tweede Wereldoorlog. Een tijd waarin Batman nog geboren moest worden en nog niemand van Superman heeft gehoord. Laat staan van überhaupt een superheld, want ze opereren in het diepste geheim. En als hun aanwezigheid al uitlekt dan is er nog een speciale journalist, die luistert naar de bijnaam Shakespeare, die het verhaal in de media dusdanig weet te verdraaien om de superhelden te beschermen. Een compleet nieuwe invalshoek dus met daarbij ook een hele rits aan helden die we niet of nauwelijks nog op het witte doek hebben gezien. Wat dat betreft is Justice Society: World War II echt een film voor de fans die eindelijk een keer de wat minder bekende helden tot leven zien komen.

Iedere animatiefilm in het Elseworld-universe kent zijn eigen stijl en is dus ook niet gebonden aan bepaalde richtlijnen. In Justice Society: World War II is de tekenstijl vrij grof waarin de outlines van de karakters een dikkere lijn hebben meegekregen. Het doet een beetje denken aan de serie Archer die een soortgelijke stijl kent. Het is misschien even wennen naast alle strakke (digitale) animatie die we tegenwoordig gewend zijn, maar storen doet het nergens. Het weet het originele verhaal prima te dienen en bovendien hebben de makers de vechtscenes behoorlijk overzichtelijk in beeld weten te brengen wat de kwaliteit van de film alleen maar ten goede komt. Justice Society: World War II is wederom een zeer vermakelijk film voor fans van het genre waarin zelfs nog een verrassende wending valt te ontwaren. Wellicht is het een keer tijd om hetzelfde trucje toe te passen op de live-action variant van de superhelden om ook de bioscoopfilms wat meer originaliteit mee te geven.

Extra’s: Helaas verschijnen de Elseworld-film in Nederland voornamelijk alleen op dvd, maar dat betekent niet dat er geen extra’s op de schijf aanwezig zijn. Al moet gezegd worden dat die vooral draaien om andere projecten van Warner Brothers.
· Preview Batman: The Long Halloween (10:04) Een blik op de verfilming van de bekende comic die geschreven werd door Jeph Loeb. We zien beelden van de film, afgewisseld met intereviews met cast en crew.
· Preview Justice League vs Teen Titans (11:01) In deze animatiefilm staan de welbekende Teen Titans centraal, al is er ditmaal voor een andere invalshoek gekozen dan de gelijknamige populaire animatieserie. Wederom worden beelden van de film afgewisseld met interviews.
· Preview Wonder Woman: Bloodlines (09:35) En ook deze animatiefilm is in aantocht waarbij het oorsprongsverhaal van Wonder Woman centraal staat. Rosario Dawson keert terug om de stem van Wonder Woman in te spreken.

Justice Society: World War II is wederom een vermakelijke animatiefilm uit de stal van Warner Brothers waarbij de welbekende superhelden een compleet ander verhaal krijgen. Ditmaal reist Barry Allen, beter bekend als The Flash, per ongeluk naar de jaren ’40 waar hij Wonder Woman bijstaat in haar strijd tegen de nazi’s. Het levert een leuke nieuwe invalshoek op die fans van DC Comics een groot plezier zal doen. Helemaal nu ook minder bekende helden de tijd krijgen om te schitteren in een film zoals Hawkman of Black Canary. Verwacht van Justice Society: World War II overigens geen blinkende of strakke animatievorm zoals we tegenwoordig gewend zijn. De film is opgetrokken in een getekende stijl die doet denken aan tekenfilms uit de jaren ’90. Daar kun je als verwende kijker wellicht over vallen, maar voor wie Justice Society: World War II een kans geeft, zal zien dat het verhaal er geen seconde onder te leiden heeft.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

15 juni, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer