Keet&Koen en de speurtocht naar Bassie&Adriaan

Informatie

RegieAnnemarie Mooren
Jaartal2015
Releasedatum24-02-2016
Speelduur76 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastPatrick Martens, Janouk Kelderman, Bas van Toor, Aad van Toor, Kees Tol en Arjan Postma

Als Bassie & Adriaan worden onderscheiden met de De Gouden Slagroompunten voor hun verdiensten als mensenredders is hun eeuwige vijand de Baron erop gebrand hier een stokje voor te steken. Hij stuurt zijn neefje de Jonkheer eropuit om het bekende duo te ontvoeren. Als Keet & Koen de twee komen feliciteren met hun prijs komen zij er al snel achter dat Bassie & Adriaan zijn verdwenen. Terwijl ook zij verdacht zijn bij de politie besluiten ze alles op alles te zetten om het beroemde duo terug te vinden. Zullen zij op tijd komen om het Bassie & Adriaan te redden uit de handen van de schurken?

Generaties zijn groot geworden met Bassie & Adriaan. Het is tenslotte al vanaf 1976 dat Aad en Bas van Toor te zien zijn als de acrobaat en de clown. Al vanaf de eerste televisieserie in 1978, genaamd ‘De Plaaggeest’, waren zij een groot succes waarna zij nog dik twee handen vol met series afleverden tot aan 1996. Daar hield het niet op, want de heren doken vervolgens het theater in met hun liveshows en de Lachspektakelshow. Helaas kwam daar in 2003 abrupt een einde aan toen er een tumor werd ontdekt bij Aad. Van een echt groots afscheid kwam het daardoor helaas nooit. Toch waren de twee vanaf 2011 weer mondjesmaat te zien als het duo, waarna in 2015 deze eerste bioscoopfilm volgde. Of de film zoveel jaar na hun hoogtijdagen als waardig afscheid kan worden gezien is echter nog maar de vraag.

Als je hun acrobatennummer The Crocksons meetelt, zaten Aad en Bas in 2015 maar liefst zestig jaar in het vak. Ongekend natuurlijk en het zorgt er dan ook voor dat de heren behoorlijk wat krediet hebben bij het publiek. Toch is het even schrikken als je bedenkt dat acrobaat Adriaan ondertussen 73 jaar is en clown Bassie zelfs al 80. Toch valt niet te ontkennen dat de twee hardwerkende heren zijn die zichzelf meermaals opnieuw hebben uitgevonden. Tel daarbij jarenlang én generaties lang vermaak op en je kan gerust stellen dat de gunfactor een grote rol speelt bij deze film. Het eerste wat opvalt bij het kijken is dat de film echt gepresenteerd is als een avontuur van Keet & Koen. Zo ontbreekt de zo bekende ‘Hallo vriendjes en vriendinnetjes’ leader, natuurlijk een poging om het stokje door te geven en tevens een nieuw, jong publiek aan te boren. Wellicht beseften Aad en Bas dat een volledig eigen avontuur toch wat te gênant zou zijn geworden.

Tijden zijn veranderd en gelukkig nemen de heren zichzelf niet meer zo serieus als zij in het verleden wel deden. Het zorgt er helaas wel voor dat de humor teveel in het rood van flauwheid belandt. Het is iets dat de laatste televisieseries al toenam, maar wat voor De geheimzinnige opdracht en De reis vol verrassingen nog goed werkte slaat nu echt teveel door. Wat dat betreft is het jammer dat je de tijd soms niet even stil kan zetten of terugspoelen, want een avontuur dat zich volledig had kunnen richten op de nostalgische gevoelens was waarschijnlijk het enige waardige afscheid geweest. Helaas zit dat er niet meer in en dus moeten we het doen met een Aad die bijna uit zijn acrobatenpakje barst en een niet meer zo vlugge Japie die zich voortbeweegt achter een rollator.

Daarnaast zijn de nieuwe personages vooral een slap aftreksel van personages uit hun hoogtijdagen. Gelukkig zien we ook vertrouwde personages terug en kunnen we niets anders zeggen dan dat het geweldig blijft om alleen al de herkenbare stemmen van de Baron en Vlugge Japie weer te horen. Daarnaast doen Keet & Koen het leuk en hierdoor is dit een avontuur geworden dat vooral genietbaar is voor mensen met kinderen die zullen genieten van Keet & Koen, waarbij de ouders meekijken om nog een laatste keer hun lach te geven aan Bassie & Adriaan. Dat het hier voor de laatste groep vaak niet meer dan een flauwe glimlach betreft lijkt bijna onvermijdelijk.

Extra’s: Voor aanvang van de hoofdfilm zien we Nederlandstalige trailers van The BFG, Ratchet & Clank en Asterix en Obelix in 3D. Verder zien we alleen de videoclip ‘Altijd samen’ van Keet & Koen terug, dat terwijl een documentaire met een mooi afscheid of een promo van de ultieme collectie van Bassie & Adriaan zeker op zijn plaats was geweest.

Keet & Koen en de Speurtocht naar Bassie & Adriaan is een afscheid dat Bassie & Adriaan eigenlijk onwaardig is en vele jaren te laat komt. Natuurlijk heeft het duo veel krediet en daarbij een grote gunfactor, maar we kunnen niet anders constateren dat deze bioscoopfilm waarin zij feitelijk niet meer dan een bijrol vertolken niks meer toevoegt aan hun omvangrijke carrière. Daarnaast zijn tijden en ook humor met de jaren behoorlijk veranderd en daarmee is de soms erg flauwe humor bijna een belediging voor de jonge kijkers. Het zorgt ervoor dat dit laatste avontuur van Bassie & Adriaan hinkt op twee gedachten en eigenlijk vooral de tijd een waardig avontuur in de weg zit.

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

23 februari, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer