Killing Eve – seizoen 1

Informatie

RegieHarry Bradbeer, Jon East en Damon Thomas
Jaartal2018
Releasedatum06-03-2019
Speelduur337 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastSandra Oh, Jodie Corner, Fiona Shaw, Darren Boyd, Owen McDonnell, Kirby Howell-Baptiste, Sean Delaney, David Haig en Kim Bodnia

De impulsieve, maar getalenteerde huurmoordenaar Villanelle laat een spoor van moorden op hoge functionarissen achter in verschillende landen. De briljante, maar verveelde Eve Polastri werkt tegen haar zin als beveiligingsbeambte bij MI5 en verbindt een nieuwe moord in Wenen aan een reeks soortgelijke moorden die zij in haar vrij tijd heeft onderzocht. Hoewel haar theorie dat de dader een vrouw is niet wordt gesteund door haar meerderen, krijgt ze dit wel bevestigd van een getuige. Als de getuige wordt vermoord ontslaat MI5 Eve, maar al snel wordt zij geworven door Carolyn Martens, hoofd van de afdeling Rusland van MI6. Als Villanelle bij een moord de naam van Eve aanneemt is dat het begin van een kat-en-muisspel en raken de twee hoogst intelligente vrouwen steeds verder geobsedeerd met elkaar.

In 1998 werd het reeds brede televisielandschap van de Verenigde Staten verrijkt met BBC America; een zender die Britse series in Amerika zou uitzenden. Dat is niet eens zo’n gekke gedachte, want ook ons land bereikt met regelmaat een BBC-serie die zeker de moeite waard is. Zo kunnen we ook in Nederland al seizoenen lang genieten van series als Sherlock en Luther en waren daar vorig jaar succesvolle nieuwkomers als Bodyguard en Killing Eve. Anders aan Killing Eve is dat de serie exclusief gemaakt is voor BBC America; een Amerikaanse serie, maar dan met een Brits randje dus. De serie is gebaseerd op de Codename Villanelle-novelles van auteur Luke Jennings en nog voor het eerste seizoen in première ging werd er al begonnen met het werk aan een tweede seizoen.

Dat laatste is iets wat in een tijd waarin kijkcijfers een programma of serie kunnen maken of breken redelijk uniek te noemen. Wie de serie ziet ontdekt echter al snel waarom. Zo profiteren de twee vrouwelijke hoofdpersonages namelijk optimaal van het goede schrijfwerk van Phoebe Waller-Bridge en zeker als ze samen op het scherm te zien zijn spat de chemie van het scherm. Belangrijkste gezicht van de serie is Sandra Oh, die MI5 medewerkster Eve Polastri speelt. Oh zal voor velen toch een opvallende naam zijn in een serie als deze. Ondanks haar werk in diverse films en series is ze namelijk vooral bekend van haar rol als dokter Christina Yang in Grey’s Anatomy. Ze krijgt hier tegenspel van Jodie Cormer die in de huid kruipt van Villanella. Cormer is nog relatief onbekend, maar dat zou zomaar kunnen veranderen met deze rol.

Natuurlijk is de onderlinge obsessie tussen Eve en Villanelle behoorlijk ongezond, maar de serie brengt meer dan een dertien in een dozijn kat-en-muis spel dat uiteindelijk neigt te ontsporen. Dit is niet alleen te danken aan het geweldige schrijfwerk, maar ook door de nuances en gebruik van zwarte humor. Zo weet de serie op een intelligentie manier deze twee vrouwen in een rol te plaatsen die vooral door mannen wordt gespeeld in een mannenwereld. Een actuele wending, maar het zorgt er ook voor dat als de twee dames elkaar treffen er daadwerkelijk sprake is van een seksuele spanning. Dit zonder de zucht als een mannelijke actieheld het (vaak veel te jonge) meisje in bed weet te krijgen. Het is dit psychologische spel tussen de twee die de serie maakt en meer dan eens voor flink nagelbijten zorgt bij de kijker.

 Bonus: Naast de acht afleveringen is er het nodige aan bonusmateriaal op de dvd release te vinden.
· Villanelle’s First Hit In Tuscany (02:25) Een blik op de prachtig gefilmde eerst moord van Villanelle in het schilderachtige Toscane.
· The M16 Team (02:10) Maak kennis met de nieuwe collega’s van Eve bij MI6.
· The Locations (02:23) De cast en crew bespreken de voordelen en uitdagingen die komen kijken bij internationale opnames.
· Creating Villanelle’s World (02:53) De cast en crew bespreken de leefomgeving en garderobe van Villanelle
· Eve and Villanelle (02:17) Cast en crew doen uit de doeken hoe de twee belangrijkste personages van de serie elkaar vonden.
· Eve’s Obsession (02:32) Sandra Oh laat haar licht schijnen op haar motivatie om zo geobsedeerd achter Villanelle aan te gaan.
· Art Of The Kill (02:03) De cast en crew laten zich uit over de kunst van het moorden.
· Creating The Show (02:55) Een korte en vrij algemene making of van dit eerste seizoen.

Killing Eve – seizoen 1 is een goed geschreven psychologische thriller met twee fantastische hoofdrolspelers. De combinatie van kleurrijke personages, zwarte humor en een flinke dosis actie zorgen voor flink wat vermaak, al weet de serie zijn kijkers met regelmaat ook op het verkeerde been te zetten. Het is dan ook niet voor niets dat deze psychologisch spionagethriller zo vol lof werd ontvangen, waarbij Sandra Oh zelfs een Golden Globe wist te bemachtigen. Ergens wordt Jodie Comer hier wat mee tekort gedaan, want het is heerlijk hoe zij helemaal los kan gaan in haar rol als sociopaat Villanelle. En zeker als de twee het scherm delen mogen we als kijker getuige zijn van het beste wat we de laatste jaren op televisie hebben kunnen zien. Dit seizoen is met acht afleveringen vrij kort en er zijn nog flink wat losse eindjes, maar juist dit doet smachten naar meer. Gelukkig lijken de liefhebbers daar niet al te lang op te hoeven wachten.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

6 maart, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c73e286b9788_selected-products" products="9200000103536330,9200000096167966,9200000083413517,9200000088253098,9200000076624251" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer