Killing Gunther

Informatie

RegieTaran Killam
Jaartal2017
Releasedatum23-11-2018
Speelduur93 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastArnold Schwarzenegger, Taran Killam, Bobby Moynihan, Hannah Simone, Peter Kelamis, Aaron Yoo, Paul Brittain, Amir Talai en Cobie Smulders

Blake is een ietwat excentrieke, maar vooral zeer effectieve huurmoordenaar. Op een dag besluit hij om zichzelf nog wat beroemder te willen maken door Gunther om te brengen; ´s werelds meest beruchte huurmoordenaar aller tijden. Om zijn daad kracht bij te zetten stelt hij een team samen om hem bij te staan en huurt hij daarnaast een documentaire crew in om het proces en de uiteindelijke moord vast te leggen als bewijs. Als de groep samenkomt in een pakhuis blijkt dat een van hen meer weet over de verblijfplaats van Gunther. Voordat deze informatie met de groep kan worden gedeeld lokt Gunther hun in een hinderlaag. Hierbij wordt niet alleen de man met de informatie gedood, maar ook wordt de flash drive die naar Gunther zou leiden vernietigd. Het is het begon van een race tegen de klok, niet alleen om Gunther te vermoorden, maar ook om dat te doen voordat zij zelf aan hem ten prooi vallen.

Sinds zijn doorbraak in 1982, met Conan the Barbarian, is Arnold Schwarzenegger niet meer weg te denken uit het filmlandschap. Begin jaren negentig kende zijn carrière het hoogtepunt, met Terminator 2: Judgment Day, maar zijn ambities reikten verder dan alleen acteren. Hij werd gouverneur van Californië, wat ervoor zorgde dat hij zijn acteercarrière een tijdlang in de ijskast zette. Nadat hij in 2011 zijn tweede ambtstermijn voltooid had keerde de Oostenrijkse eik terug naar het acteren. Hij pakte hierbij mooie dingen aan, zoals een opwarmertje met een bijrol in The Expendables, een een-tweetje met Sylvester Stallone in Escape Plan en natuurlijk een nieuw hoofdrol de reeks die hem zoveel bracht; Terminator Genisys. Hij waagde zich zelfs aan een dramarol met de film Aftermath. Toch bleef het grote succes van weleer uit.

In een poging wat van zijn glorie terug te halen went Schwarzenegger zich tot sequels op zijn successen van weleer. Denk aan een nieuwe Terminator-reboot, The Legend of Conan en Triplets, een vervolg op de komedie Twins. Voor het echter zover is hij nog te zien in deze Killing Gunther, waarin Schwarzenegger zowaar weer eens de rol van bad-guy op zich neemt. De film markeert het regiedebuut van Taran Killam, een ster uit de stal van Saturday Night Live, die ook gelijk de belangrijkste rol na Scharzenegger op zich neemt. Killam neemt ook Cobie Smulders mee in zijn kielzog, zijn vrouw in het echte leven die bekend is van haar rol als Maria Hill in het Marvel Cinematic Universe en haar vaste rol in How I Met Your Mother.

Erg leuk allemaal en natuurlijk een aardige inleiding voor een recensie, maar… dat wil niet zeggen dat het ook een goede film oplevert. Dat is Killing Gunther namelijk zeer zeker niet. Killing Gunther is namelijk dusdanig camp en kent zo’n overvloed aan onkunde, zowel voor als achter de camera, dat het bijna geen toeval lijkt te zijn. Met de kennis dat Killam zijn carrière heeft opgebouwd in SNL zou je bijna kunnen denken dat de hele film een grote grap is. Je zou ook nog kunnen denken dat Schwarzenegger dacht dat dit of heel slecht ging worden of misschien wel briljant. En je zou zelfs kunnen denken dat alle betrokkenen bij deze productie constant onder invloed waren en de film ook proberen te verkopen aan mensen die dat zijn. Want laat we wel zijn; dat zou je kunnen denken, toch is het eerder allemaal te pijnlijk voor woorden.

Extra’s: Naast de film zelf staat er geen bonusmateriaal op de Blu-ray release.

Killing Gunther is een b-film gepresenteerd als b-film die volledig camp gaat, maar tevens werkelijk nergens op slaat en totaal geen kwaliteit bevat. Met Schwarzenegger heeft de film een grote naam onder die cast, die veel liever lol lijkt te trappen dan serieus te werken aan zijn comeback. Pas na een uur is hij te zien, waarbij zijn aandeel zo’n verschrikkelijk hoog camp gehalte heeft dat je er eng van wordt. Wat daarbij opvalt is dat als hij eindelijk eens in beeld komt hij volledig leunt op nostalgie. Koren op de molen van de fans natuurlijk, die hier ongetwijfeld van zullen smullen… als ze eerst een krat bier achter hun kiezen hebben. Voor ieder ander heeft het vooral wat triest en doet Schwarzenegger zichzelf hiermee gewoon tekort, al lijkt hem dat totaal niet te deren.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

29 november, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bf11b8fa1598_selected-products" products="9200000098399527,9200000098399529" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer